Genel

Adalet ve İçişleri bakanlıklarından 'kırmızı bülten' açıklaması

Adalet ve İçişleri bakanlıklarından, yurt dışına kaçan FETÖ üyelerinin yakalanarak getirilmesine yönelik kırmızı bültene ilişkin işlemlerde özensizlik veya ihmalden kaynaklanan sorunlar bulunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

Adalet ve İçişleri bakanlıklarından 'kırmızı bülten' açıklaması
21-05-2018 02:37

ANKARA (AA) - Adalet ve Ä°çiÅŸleri bakanlıklarınca, bir gazetede yer alan "Kaçak FETÖ mensuplarının yakalanarak yurda getirilmesi sürecindeki kırmızı bülten iÅŸlemlerinde yetersizlik ve ihmal bulunduÄŸu" iddiaları üzerine açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduÄŸu bildirildi.

FETÖ yönetici ve üyeleri hakkında adli merciler tarafından baÅŸlatılan soruÅŸturma ve kovuÅŸturmaların büyük titizlikle sürdürüldüÄŸü belirtilen açıklamada, "BaÅŸta terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen olmak üzere firari örgüt yönetici ve üyelerinin yakalanarak ülkemize getirilmeleri ve adli makamlar önüne çıkarılabilmeleri için gerekli iÅŸlemler Adalet, Ä°çiÅŸleri ve DışiÅŸleri bakanlıkları tarafından koordineli olarak yürütülmektedir. Yurt dışına kaçan terör örgütü üyelerinin yakalanması ve ülkemize getirilmesi amacıyla iade talepleri yanında Ä°nterpol kanalları da kullanılmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Ä°nterpol'ün, uluslararası suçlularla mücadele eden ülke polis teÅŸkilatlarının iÅŸbirliÄŸi amacıyla kurulan uluslararası bir teÅŸkilat olduÄŸu belirtilen açıklamada, ÅŸunlar kaydedildi:

"FETÖ silahlı terör örgütü yönetici ve üyelerinin yakalanıp ülkemize getirilmeleri amacıyla; öncelikli olarak terör örgütü ile irtibatlı ÅŸahıslara ait pasaportlar yetkili makamlarımızca iptal edilerek Ä°nterpol veri tabanına aktarılmış; adli makamlardan gelen kırmızı bülten talepleri sisteme girilmiÅŸtir. Ancak Ä°nterpol Genel SekreterliÄŸi, 15 Temmuz'dan sonra aktarmış olduÄŸumuz pasaport iptallerini veri tabanından kaldırmış; ayrıca yeni veri ekleme yetkimizi askıya almıştır. Öte yandan, kırmızı bülten düzenlenmesi amacıyla 2016 yılından itibaren sisteme girilen FETÖ üyeleri hakkındaki talepler, en başından beri Ä°nterpol Genel SekreterliÄŸi tarafından askıda bekletilerek sisteme girilmemiÅŸ ve nihayetinde reddedilmiÅŸtir. Ä°nterpol kanallarının etkin kullanılamamasının en temel nedeni, FETÖ silahlı terör örgütünün kanlı ve kirli eylemlerini, Ä°nterpol'ün ısrarla terör fiili olarak nitelendirmemesidir. 15 Temmuz 2016'daki hain terör saldırıları, 251 vatandaşımızı ÅŸehit olmasına ve 2 bin 194 vatandaşımızı yaralanmasına neden olan olaylar Ä°nterpol tarafından yok sayılmaktadır. Yurt dışına kaçan FETÖ terör örgütü üyelerinin yakalanarak ülkemize getirilmesinde kırmızı bültene iliÅŸkin iÅŸlemlerde özensizlik veya ihmalden kaynaklanan sorunlar bulunduÄŸu iddiaları gerçeÄŸi yansıtmamaktadır."

Terör örgütü mensuplarına kırmızı bülten düzenlenmesine yönelik çalışmaların tüm olumsuz tutumuna raÄŸmen teÅŸkilatın icra ve genel kurulları nezdinde sürdürüldüÄŸü aktarılan açıklamaya, ÅŸöyle devam edildi:

"DiÄŸer yandan bulundukları ülke belli olan firari örgüt mensuplarının ülkemize getirilmeleri için suçluları iadesine iliÅŸkin anlaÅŸmalar ve mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde her türlü giriÅŸim aralıksız devam ettirilmektedir. Adalet ve Ä°çiÅŸleri bakanlıkları, yurt dışına kaçan FETÖ silahlı terör örgütü üyelerinin yakalanarak ülkemize getirilmesinde kırmızı bültene iliÅŸkin iÅŸlemlerde, disiplin ve koordinasyon içinde çalışmaya devam etmektedir."

Muhabir: Sarp Özer

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER