Genel

ABD'li senatörlerden Trump'a 'sözde Orta Doğu barış planı' tepkisi

Chris Van Hollen, Bernard Sanders, Elizabeth Warren gibi 12 isimin bulunduğu ABD'li demokrat senatörler, Başkan Trump'ın sözde Orta Doğu barış planıyla ilgili "derin endişelerini" belirtmek için mektup kaleme aldı.

ABD'li senatörlerden Trump'a 'sözde Orta Doğu barış planı' tepkisi
29-01-2020 19:06

ANKARA (AA) - ABD'li senatörler, BaÅŸkan Donald Trump'a gönderdikleri mektupta, sözde Orta DoÄŸu barış planının tek taraflı olduÄŸunu belirterek tepki gösterdi.

Aralarında Chris Van Hollen, Bernard Sanders, Elizabeth Warren gibi 12 isimin bulunduÄŸu ABD'li demokrat senatörler, Trump'ın sözde Orta DoÄŸu barış planıyla ilgili "derin endiÅŸelerini" belirtmek için mektup kaleme aldı.

Senatörler, planla ilgili hiçbir Filistinlinin katılımı ve desteÄŸi bulunmadığını vurguladı.

Mektupta, teklifin tek taraflı uygulanmasının, barışçıl ve uygulanabilir iki devletli çözüm için kalan tüm baÅŸarı ÅŸanslarını bertaraf edeceÄŸi belirtildi.

Söz konusu adımın, "uluslararası hukuku göz ardı etmek" deÄŸerlendirmesinde bulunan senatörler, mektupta ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Kudüs boyunca, Batı Åžeria ve Ürdün Vadisi'ndeki tüm Ä°srail yerleÅŸimleri üzerinde Ä°srail egemenliÄŸinin tek taraflı desteklenmesi, Filistin'in reddini garanti ediyor ve Ä°srail'in Batı Åžeria'nın tamamını veya kısmen ilhak etmesine yol açıyor. Bu tarz bir geliÅŸme, uluslararası hukuku umursamamak, müttefiklerimizden sert muhalefete yol açacak ve Kırım'ın, DoÄŸu Ukrayna'nın, Kuzey Kıbrıs ve baÅŸka yerlerdeki tek taraflı ilhaklara karşı var olan ABD politikalarını baltalayacak. Bu ayrıca Ürdün gibi müttefiklerimizi savunulamaz bir pozisyona sokacak."

Sözde Orta DoÄŸu barış planının bağımsız Filistin devleti vizyonuna ihanet olduÄŸu ve Ä°srail'in güvenliÄŸini tehlikeye atacağı yorumu yapılan mektupta, ÅŸu görüÅŸlere yer verildi:

"Bu teklif, Filistin'in kendi kaderini tayin etme hakkını ihlal ediyor ve bunun demokratik bir Yahudi devletinin vizyonunu baltalayan tek devletli bir çözüme ya da Ä°srail topraklarıyla çevrili Filistin adacıklarının parçalanmış, kopuk ve derinden eÅŸitsiz bir sistemine doÄŸru ilerlemesi Ä°srail'in uzun süreli güvenlik çıkarlarına zarar verecek. Ä°kisi de hiçbir tarafın yasal haklarını ve isteklerini destekleyen sürdürülebilir bir çözüm deÄŸil. BaÄŸlantısız Filistin adacıklarını 'devlet' olarak sınıflandırmak, bağımsız Filistin devleti vizyonuna ihanettir."

"Teklifin zamanlaması, Ä°srail seçimlerine müdahale niyetlerinizle ilgili soruları yükseltiyor"

Mektupta, teklifin zamanlamasına dikkat çekilerek, "Bu teklifin zamanlamasının BaÅŸbakan Netanyahu'nun rüÅŸvet suçlamalarına denk gelmesi, Ä°srail seçimlerine müdahale etme niyetlerinizle ilgili rahatsız edici soruları yükseltiyor. Bu sebeple, önde gelen Ä°srailli bir politikacının serbest bırakılması, 2 Mart'taki seçimlere kadar ertelendi." deÄŸerlendirilmesinde bulunuldu.

Trump yönetiminin Ä°srail-Filistin meselesinde on yıllardır süren ABD politikasını tersine çevirdiÄŸine iÅŸaret edilen mektupta, ÅŸunları kaydedildi:

"Ä°ki partinin önceki baÅŸkanları da hem Ä°sraillilerin hem de Filistinlilerin, ABD'nin zor müzakerelerde güvenilir bir oyuncu rolüne olan saygısını baÅŸarıyla korudu. Tek taraflı eylemleriniz bunu imkansız hale getirdi. Bu son Beyaz Saray giriÅŸiminin barışı ilerletmek için meÅŸru bir giriÅŸim olmadığı açıktır. Bu, bölgede yenilenmiÅŸ bölünme ve çatışma yöntemi. Yönetiminizi, uygulanabilir iki devletli bir çözüme gerçek bir baÄŸlılık göstermeye ve Ä°srailliler ile Filistinlilerin barış, özgürlük, güvenlik ve refah içinde birlikte yaÅŸamalarını saÄŸlayacak bir geleceÄŸin temelini atmaya çağırıyoruz."

Trump'ın sözde barış planı

ABD BaÅŸkanı Donald Trump, dün Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray'da düzenlediÄŸi ortak basın toplantısında, tek taraflı sözde Orta DoÄŸu barış planını kamuoyuna açıklamıştı.

Sözde barış planı kapsamında, Kudüs'ün Ä°srail'in "bölünmez" baÅŸkenti olarak kabul edileceÄŸini ifade eden Trump, planın bağımsız bir Filistin devleti ve Filistinliler için "son ÅŸans" olduÄŸunu iddia etmiÅŸti.

Netanyahu ise planı, "Ä°srail için çok büyük ve tarihi bir kazanım" ÅŸeklinde nitelendirmiÅŸti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER