Genel

"ABD ve İngiltere'nin elektronik cihaz yasağı siyasi değil, ticaridir"

- TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Şener: - "(ABD ve İngiltere'nin elektronik cihaz yasağı) Batılı hava yolları maalesef bu hava yollarının (Etihad, Emirates, Qatar Havayolları ve THY) çok yükselmesinden dolayı bunları engellemeye çalışıyor. Aslında bu bir engelleme politikasıdır. Siyasi değildir, bu ticari bir olaydır" - "Düzeleceğine inanıyorum. Çünkü havacılık sektöründe zorlamayla hiçbir şey olmaz. Yani ticareti zorlamayla artıramazsınız" - "Bunun teknik çözümleri mutlaka var. Amerika hattına giden uçakların olduğu kapılara bir tane EDS cihazı koyarız ve bu işi çözeriz" - "9 Nisan'da Dünya Havalimanları Birliği Yönetim Kurulu var. Konuyu oraya da taşıyacağım"

24-03-2017 16:21

İSTANBUL (AA) - HASAN ARSLAN - TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, ABD ve İngiltere'nin, cep telefonu dışındaki elektronik malzemelerin uçak kabininde taşınmasını yasaklamasına ilişkin, "Batılı hava yolları maalesef bu hava yollarının (Etihad, Emirates, Qatar Havayolları ve THY) çok yükselmesinden dolayı bunları engellemeye çalışıyor. Aslında bu bir engelleme politikasıdır. Siyasi değildir, bu ticari bir olaydır." dedi.

Dünya Havalimanları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi de olan Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havalimanları girişinde x-ray cihazları bulunduğunu, bu noktalarda yapılanın silah araması olduğunu belirterek, x-ray'ların silahı yakalamaya elverişli cihazlar olduğunu söyledi.

Bagaj ayrışma yerinde de EDS cihazları bulunduğunu ifade eden Şener, EDS cihazlarının patlayıcıyı yakalayan sistemler olduğunu ve silahı görmediğini kaydetti. Şener, "Biz yukarıda silahı, aşağıda da patlayıcıyı görürüz." dedi.

Amerikan özel kuvvetlerinin Yemen'de yaptığı baskında, teröristlerin iPad'in içine patlayıcı yerleştirmeyi becerdiği istihbaratı aldığını belirten Şener, şunları kaydetti:

"Onun için bütün Orta Doğu havalimanlarına ve İstanbul'a... Çünkü Orta Doğu havalimanlarından İstanbul'a gelip İstanbul'dan dünyaya giden çok transit yolcu var. Buna yönelik bir yasaklama koydular. Bunun teknik çözümleri mutlaka var. Bunlar nedir? Amerika hattına giden uçakların olduğu kapılara bir tane EDS cihazı koyarız ve bu işi çözeriz. Nitekim bu cihaz 245 bin dolarlık bir cihazdır.

Ama İstanbul'da, İngiltere aktarmalı veya Londra aktarmalı gidecek uçaklara koymuyor. Yani bu teröristler bunu iPad'in içine sadece Orta Doğu'da mı yerleştirecekler? İstanbul'da da yerleştirir, o uçaklara biner gider. Onun için burada bir çelişki görüyorum. Ama ben Dünya Havalimanları Birliği Yönetim Kurulu Üyesiyim. Birliğimizde de tartışılan bu tip konular oluyor. Konunun esası şu; benim gördüğüm ticari, yani siyasi falan da değil."


- "Bu hava yollarının büyümesine karşı ticari savaş var"


Sani Şener, Etihad, Emirates, Qatar Havayolları ve Türk Hava Yolları'nın (THY) çok büyüdüğünü ve çok güzel işler yaptığını ifade ederek, Avrupa'da söz konusu hava yolu şirketlerinin büyümesine karşı bir ticari savaş bulunduğunu söyledi.

Dünya Havalimanları Birliği'nin bin 857 havalimanını temsil ettiğini, her hava yolu şirketinin yanında yer aldıklarını ve havalimanlarında her hava yolu şirketinin uçmasını istediklerini kaydeden Şener, "Ama Batılı hava yolları maalesef bu hava yollarının çok yükselmesinden dolayı bunları engellemeye çalışıyor. Aslında bu bir engelleme politikasıdır. Siyasi değildir, bu ticari bir olaydır." şeklinde konuştu.

Şener, Dünya Havalimanları Birliği'nde "Yöneticilerinize gidin söyleyin, yani Airbus, Boeing satarken iyi, onlara kendi yabancı pilotlarınızı, hosteslerinizi yollarken iyi, yedek parça satarken, eğitim verirken iyi ama buraya uçmaya kalktı mı 'yok, buraya uçma.' Bu olacak bir iş değil" dediğini anlattı.

Bu konunun düzeleceğine inandığını ifade eden Şener, şöyle devam etti:

"Çünkü bizim sektörümüzde, havacılık sektöründe zorlama olmaz, zorlamayla hiçbir şey olmaz. Yani ticareti zorlamayla artıramazsınız. Onun için düzeleceğine inanıyorum. Düzelme yolu da dediğim gibi, madem öyle diyorlar, madem bir istihbarat var, hemen (EDS cihazı) koyarız. Çünkü yolcu güvenliği bizim için çok önemli. Hemen koyarız yukarıya, biter gider. Tabii bunun bir maliyeti olur."


- "Transit uçuşları etkileyecek"


TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, söz konusu kararın transit uçuşları etkileyeceğini ancak bu etkinin çok büyük olacağına inanmadığını söyledi.

Şener, "Çünkü hepimiz iPad'le doğmadık. Mesela ben Amerika'ya çok seyahat ediyorum, alırım yanıma hard copy dosyaları, okurum uçakta. Ama bir tek çocuklar ve annelere sorun olacak. iPad'le çocukları çok iyi eğlendiriyorlardı." diye konuştu.

THY'nin yaptığı açıklamada hem eğlence sistemlerinde değişiklik yapacağını hem de yolcularına iPad dağıtacağını duyurduğunu bildiren Şener, "Yani çözülür bu. Çözülmez değil. Ben bunun böyle çok büyütülecek bir şey olduğuna inanmıyorum. Çünkü bu politik falan, siyasi bir hadise kesinlikle değil. Bu tamamıyla ticari. Bu hava yolları çok güzel büyüyorlar, çok akıllı büyüyorlar, bu hava yollarının biraz frene basmalarını sağlamak..." şeklinde konuştu.


- "(TAV'ın) gelirlerimizi de olumsuz etkileyebilir"


Sani Şener, kararın TAV'ın gelirlerine etkisine ilişkin soru üzerine de, şunları kaydetti:

"Bizim gelirlerimizi de olumsuz etkileyebilir. Ama öyle çok fazla bir şey olmaz. Biz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne bu konuda tabii ki her türlü desteği veriyoruz. Zaten 9 Nisan'da Dünya Havalimanları Birliği Yönetim Kurulu var. Konuyu oraya da taşıyacağım. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü zaten Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'ne taşıdı."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER