Genel

ABD Senatosu 'Trump için hızlı bir yargı süreci' öngörüyor

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın hazırladığı tasarıya göre, Başkan Donald Trump'ın yargılanacağı Senatodaki duruşmalarda davacı ve savunma taraflarına tezlerini ortaya koymaları için 24'er saat söz hakkı verildi.

ABD Senatosu 'Trump için hızlı bir yargı süreci' öngörüyor
21-01-2020 09:18

Senato ÇoÄŸunluk Lideri McConnell, Trump'ın Senatoda yargılanmasına iliÅŸkin temel usulleri ortaya koyan tasarıyı kamuoyuna açıkladı.

Söz konusu tasarıya göre Trump'ın azil yargılamasında savunma tarafı ile davacı tarafa, iki güne yayılmış ÅŸekilde toplam 24'er saat verildi. Buna göre çarÅŸamba gününde itibaren Senato günlük 12'ÅŸer saat görev yapacak ve her iki tarafa argümanlarını senatörler önünde ortaya koyabilmeleri için 2 gün verilecek.

Tarafların tezlerini ortaya koymalarının ardından "jüri" görevi gören senatörler davacı ve savunma taraflarına sorularını yöneltebilecekler.

Beyaz Saray "hızlı yargılamadan" memnun

Trump'ın azli istemiyle iki maddeyi daha önce Temsilciler Meclisinde kabul eden Demokratlar McConnell'ın tasarısına ÅŸiddetle karşı çıkarken, Beyaz Saray ise Trump'ın hızlı bir yargı süreciyle aklanması için her iki tarafa da 24'er saat süre verilmesinden memnuniyet duyduÄŸunu açıkladı.

Bugün toplanacak olan Senato Genel Kurulunun, McConnell'ın tasarısını oylaması ve kabul etmesi bekleniyor.

Daha sonra söz konusu tasarıya göre çarÅŸamba günü yeniden bir araya gelecek olan Senato Genel Kurulunda önce iki gün boyunca Demokrat savcı vekillerden oluÅŸan davacı taraf, ardından da Trump'ın avukatları iki gün boyunca görüÅŸlerini ortaya koyacaklar.

McConnell'ın tasarısında ayrıca, Senatodaki yargı sürecine herhangi bir yeni tanığın çaÄŸrılmasının gerekli olmadığı maddesi de yer aldı.

Savunma ekibine katılacak Cumhuriyetçi vekiller açıklandı

Öte yandan Beyaz Saray, yazılı bir açıklamayla Senatodaki yargılamaya katılacak Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerinin isimlerini duyurdu.

Buna göre Doug Collins, Mike Johnson, Jim Jordan, Debbie Lesko, Mark Meadows, John Ratcliffe, Elise Stefanik ve Lee Zeldin, Senatodaki yargılama sürecinde Trump'ın savunma ekibi içinde yer alacak.

Trump'a yönelik azil süreci

Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Nancy Pelosi, 24 Eylül 2019'da "ABD'nin ulusal güvenliÄŸine zarar verdiÄŸi" ve "BaÅŸkanlık yeminine ihanet ettiÄŸi" gerekçesiyle Trump'a yönelik azil soruÅŸturması baÅŸlatıldığını açıklamıştı.

Pelosi, 25 Temmuz'da Trump'ın Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Vladimir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüÅŸmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruÅŸturması karşılığında ABD'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediÄŸini ve bunun anayasaya aykırı olduÄŸunu iddia etmiÅŸti.

Beyaz Saray ise 25 Eylül'de Trump-Zelenskiy görüÅŸmesinin dökümünü yayımlayarak Ukrayna'ya yardımlar ile görüÅŸme arasında iliÅŸki olmadığını savunmuÅŸtu.

Temsilciler Meclisi Ä°stihbarat Komitesinde 13-21 Kasım tarihleri arasında kamuya açık oturumlar düzenlenmiÅŸ; DışiÅŸleri, Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'dan toplam 12 yetkili bu süreçte ifade vermiÅŸti.

Ardından Ä°stihbarat Komitesi hazırladığı 300 sayfalık raporu 3 Aralık'ta Adalet Komitesine sunmuÅŸ, Adalet Komitesi yaptığı iki oturumun ardından 13 Aralık'ta azil maddelerini onaylayarak dosyayı Temsilciler Meclisi Genel Kuruluna göndermiÅŸti.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda 18 Aralık'ta yapılan oylamada Trump'a yönelik "görevini kötüye kullanmak" ve "Kongre'nin iÅŸleyiÅŸini engellemek" suçlamaları kabul edilmiÅŸti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER