Dünya

ABD'nin yeni göçmen politikası daha çok Hispanikleri hedef alıyor

ABD yönetiminin yeni göçmen politikaları özellikle ülkedeki en büyük göçmen nüfusunu oluşturan Hispanikleri endişelendiriyor. Ülke nüfusunun yüzde 17,6'sını oluşturan Hispanik kökenli göçmenler, 56,6 milyonluk nüfuslarıyla ABD'deki en büyük azınlık. - Anadolu Ajansı

ABD'nin yeni göçmen politikası daha çok Hispanikleri hedef alıyor
24-02-2017 15:07

ANKARA

ABD yönetiminin yeni göçmen politikaları ülkedeki en kalabalık göçmen nüfusunu oluşturan Hispanikler arasında endişe yaratıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimden önce söz verdiği yeni göçmen politikalarının özellikle milyonlarca Latin Amerika kökenli göçmenleri etkilemesi bekleniyor.

Trump yönetiminin yayımladığı bir genelgeyle ABD'de yasal olarak bulunmayan göçmenlerin hızlıca sınır dışı edilmesi ve özellikle güneydeki Meksika sınırında güvenliğin artırılması öngörülüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve İç Güvenlik Bakanı John Kelly, yeni politikaları anlatmak ve oluşan endişeleri yatıştırmak amacıyla ABD'ye en çok göçmen gönderen bazı ülkeleri ziyaret etti. Kelly, hafta boyunca önce Guatemala'ya daha sonra da Tillerson ile Meksika'ya gitti.

Kelly, hafta içinde Guatemala Hava Kuvvetleri Üssü'nde ABD'den sınır dışı edilen 347 Guatemalalıya seslenerek, "Eğer kaçak göçmen getiren haydutlara bir ton para vermeyi planlıyorsanız, paranızı boşa harcamış olursunuz. Çok kısa sürede ülkenize geri gönderilirsiniz." dedi.

Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto'nun geçen ay ABD'ye yapmayı planladığı ziyareti, duvar kararnamesi sonrası iptal etmesinin ardından Meksika'ya giden Tillerson ve Kelly, burada da endişeleri yatıştırmaya çalıştı.

Trump'ın, "Ülkedeki kötü adamları daha önce hiç kimsenin görmediği bir oranda dışarı atıyorum. Ordunun da iş birliği var." sözlerinin hatırlatılması üzerine Kelly, "ABD'den toplu şekilde geri gönderim olmayacak." diye konuştu. Kelly, göçmenlere yönelik askeri bir müdahale olmayacağını vurguladı.

ABD'nin yeni göçmen politikası

Trump, seçim kampanyası süresince göçmenlere ilişkin yaptığı tartışmalı açıklamaların ardından görevi devralır almaz, ocak ayında "Meksika sınırında duvar" ve "yasa dışı göçmenleri koruyan şehirlerle" ilgili iki başkanlık kararnamesi imzalamıştı.

İç Güvenlik Bakanlığının salı günü yayımladığı göçmenlere ilişkin genelge, Trump'ın seçim sözlerini tutacağı ve başkanlık kararnamesini uygulamaya koyacağını gösterir nitelikte değerlendiriliyor.

Genelgede, sınır devriyesi ve gümrük sınırının korunması için binlerce yeni memurun görevlendirileceği, İç Güvenlik Bakanlığında yasa dışı göçmenlerin işledikleri suçlarla ilgilenmek için yeni bir birimin kurulması ve hızlıca sınır dışı edilebilecek yasa dışı göçmenlerin sayısının artırılması hususları yer alıyor.

ABD'de kesintisiz 2 yıl kaldığını ispatlayamayan göçmenlerin "hızlıca sınır dışı" edileceği belirtiliyor.

Suça karışmış göçmenlerin sınır dışı edilmesine öncelik verileceği, göçmen yetkilisinin bir göçmen hakkında "kamu ve ulusal güvenlik için tehdit" oluşturduğuna dair fikir beyan etmesi durumunda o kişinin öncelikli olarak sınır dışı edileceği ifade ediliyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer da bütün bunların Trump'ın söyledikleriyle bağdaştığını söyledi. Spicer, "Toplumu tehdit eden ve sabıka kaydı olan göçmenlere öncelik verilecek." dedi.

ABD'deki yasa dışı göçmenler

Genelge, Trump'ın yasa dışı göçmen konusunu ABD'nin Meksika sınırından giren göçmenlerle bağdaştırdığına işaret ediyor. Sınır güvenliğini arttırmak için 5 bin ek sınır devriye memurunun atanması ve yasa dışı göçmenlerin uyruklarına bakılmaksızın Meksika'ya gönderileceğine yönelik açıklamalar da bu görüşü destekliyor.

Meksika kökenliler, ABD'deki Hispanik göçmenlerin yüzde 63,4'ünü oluşturuyor. Meksikalıları yüzde 9,5 ile Porto Rikolular, yüzde 3,8 Salvadorlular, yüzde 3,7 ile Kübalılar, yüzde 3,3 Dominikliler ve yüzde 2,4 ile Guatemalalılar takip ediyor.

ABD nüfusunun yüzde 17,6'sını oluşturan Hispanik kökenli göçmenlerin sayısı 56,6 milyon olarak hesaplanıyor. Hispanikler ABD'deki en büyük azınlık olmayı sürdürüyor.

ABD'deki yasa dışı Meksikalı göçmen sayısının 2007 ile 2014 yılları arasında 6,9 milyondan 5,8 milyona düştüğü kaydediliyor. Yasa dışı göçmenlerin çoğunlukla Güney Amerika ve Asya'dan geldiği, bunların da ABD'ye giriş yapmak için Meksika sınırını kullanmadığı bildiriliyor.

Pew araştırma merkezine göre, ABD'de sınır dışı edilebilecek yaklaşık 11 milyon yasa dışı göçmen bulunuyor. Bu kişilerin yüzde 66'sı 10 yıldan fazla süredir ABD'de yaşıyor.

Göçmenler daha az suça karışıyor

Genelgede, sabıka kaydı olan ya da suça karışmış göçmenlerin kamu düzenini tehdit ettiği düşünülüyor. Ancak Cato Enstitüsünün yaptığı araştırma, ülkedeki göçmenlerin ABD doğumlu vatandaşlardan daha düşük oranlarda suça karıştığını gösteriyor.

Araştırmada, 18-39 yaş aralığındaki göçmen erkeklerin yüzde 1,6'sının hapsedildiği, ABD doğumlu aynı yaş grubu erkeklerin ise yüzde 3,3'ünün işledikleri suçtan dolayı tutuklu olduğu belirtiliyor. Araştırma sonuçlarının 1980'lerden itibaren geçerli olduğu, ABD doğumlu vatandaşların bu yıldan itibaren göçmenlerden 2 ya da 5 kat daha fazla hüküm giydiğine dikkat çekiliyor. Araştırma, göç ile suç oranı arasında bir bağlantı bulunmadığını gösteriyor.

Latin göçmenler "Amerikan Rüyası" için gitmiyor

Genel kanının aksine, Hispanik kökenli göçmenlerin sadece daha iyi bir hayat vadeden "Amerikan Rüyası"nı gerçekleştirmek için ABD'ye göç etmediği, Latin Amerika'da hayat koşullarının gerçekten zor olduğu için göçü tercih ettiği ortaya çıkıyor.

Latin Amerika'nın genelinde yaygın olan yoksulluk, siyasi istikrarsızlık ve sıklıkla tekrarlayan ekonomik krizler göçmenlerin daha müreffeh bir ülke arayışını beraberinde getiriyor.

Muhabir: Şerife Çetin

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER