Gündem

'ABD ile Türkiye'nin birbirini iyi anlaması önemlidir'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Birlikte etkili bir şekilde çalıştığımızda pozitif değişim sağlarız. Dolayısıyla ABD ile Türkiye'nin birbirini iyi anlaması ve yardım etmesi önemlidir." dedi. - Anadolu Ajansı

'ABD ile Türkiye'nin birbirini iyi anlaması önemlidir'
22-03-2017 11:22

WASHINGTON

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin başkenti Washington'da Ulusal Basın Kulübünde Turkish Heritage Organization (THO) tarafından düzenlenen "Türk-Amerikan Stratejik İşbirliği: Geleceğe Bakmak" başlıklı paneldeki konuşmasında iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.

DEAŞ karşıtı koalisyonun dışişleri bakanları toplantısına katılmak üzere Washington'a geldiğini ve aynı zamanda Fransa Büyükelçilik rezidansında fikirdaş ülkeler toplantısına da katılacağını anlatan Çavuşoğlu, Türkiye ve ABD'nin birbiri için büyük önem arz ettiğini vurguladı.

"Biz iki güçlü müttefikiz"

Çavuşoğlu, ABD'yi kastederek, "Biz uluslararası toplumun iki önemli üyesiyiz, iki güçlü müttefikiz ve birbirimize nispeten avantajlarımız var. Birlikte etkili bir şekilde çalıştığımızda pozitif değişim sağlarız. Dolayısıyla ABD ile Türkiye'nin birbirini iyi anlaması ve yardım etmesi önemlidir." ifadelerini kullandı.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi ile ABD'nin terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye desteğinin Türk-Amerikan ilişkilerini gölgeleyen ve çözülmesi gereken iki husus olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, bu meselelerin iki ülkenin ilişkilerinin geleceği için anahtar faktörler olduğunu kaydetti. Söz konusu iki sorunun son bir yıl içinde Türk halkının duygularını olumsuz etkilediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, ABD'nin yeni yönetiminin hesabını yapıp işleri tekrar yoluna koyacağından ümitli olduklarını bildirdi.

"Dış politikamız girişken"

Bütün sorunlara karşı Türkiye'nin "girişken ve insani bir dış politika" uyguladığına değinen Çavuşoğlu, "Dış politikamız sorunlar karşısında inisiyatif alarak sorunları çözmek bakımından girişkendir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2005 yılında İspanya ile Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı inisiyatifine sponsorluk yaptığını ve o çalışmanın artan radikalleşme ile hoşgörüsüzlüğe karşı önemli bir adım olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Bugün tam da bahsettiğim sorunlardan dolayı bu inisiyatifin önemi daha da açık hale gelmiştir." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, 56 üyesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) önemli bir örgüt olduğunu ifade ederek, karşılaştıkları sorunlarla baş etme ve aynı zamanda DEAŞ gibi terör örgütlerinin ideolojisi ile mücadele etmede bu kurumu daha aktif hale getirmek üzere reform yapmak için ellerinden gelenin en iyisini ortaya koymaya çalıştıklarını belirtti.

Tüm bu farklı uluslararası örgütler arasında NATO'nun Avrupa'nın güvenliğinin köşe taşı olması hasebiyle büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "NATO'nun iki büyük müttefiki olarak ABD ile Türkiye'nin ittifakı ve transatlantik bağlarının dayanışmayı daha da güçlendireceğine inanıyorum." yorumunu yaptı.

Muhabir: Hakan Çopur, Kasım İleri

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER