Dünya

ABD Güney Kıbrıs Rum kesimine 'askeri eğitim ve öğretim fonu' verecek

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki güvenlik ilişkileri kapsamında Rum yönetimine askeri eğitim ve öğretim fonu sağlayacaklarını açıkladı.

ABD Güney Kıbrıs Rum kesimine 'askeri eğitim ve öğretim fonu' verecek
09-07-2020 01:57
Washington

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Bakanlık binasında basın toplantısı düzenledi.

Pompeo, "ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre ödeneklerine ve bildirimlerine bağlı olarak, artan ikili güvenlik ilişkileri kapsamında (Rum yönetimine) uluslararası askeri eğitim vermeyi ve öğretim fonu sağlamayı planlıyor. Bu adım, Doğu Akdeniz'de istikrarı sağlama adına anahtar bölgesel ortaklarla ilişkileri geliştirme çabalarımızın bir parçasıdır." dedi.

Teklif ABD Kongresinden gelmiÅŸti

Aralık ayında ABD Kongresinde kabul edilen tahsisatlar yasa tasarısında, ABD'nin belirli koşullar ve sınırlamalar altında GKRY'ye silah ambargosunun kaldırması istenmişti.

"DoÄŸu Akdeniz Güvenlik ve Enerji Ä°ÅŸbirliÄŸi Yasası" olarak da bilinen ve bir bölümünde GKRY, Ä°srail ve Yunanistan’ın önemine vurgu yapılan tasarıda, Akdeniz, Ege ve Orta DoÄŸu’da "tek taraflı, uluslararası hukuku ihlal eden ve iyi komÅŸuluk iliÅŸkilerini zedeleyen davranışlara karşı olunduÄŸu" ifade ediliyor.

Ayrıca tasarıda ABD’nin müttefikleri arasında enerji güvenliÄŸini saÄŸlaması gerektiÄŸi kaydedilirken, Türkiye’nin Ada'da 40 bin askerinin bulunduÄŸu ve ABD’nin ambargosundan dolayı GKRY'nin Rusya ve baÅŸka ülkelerden silah aldığı ve bunun ABD'nin çıkarlarıyla uyuÅŸmadığı belirtiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER