Genel

ABD Dışişleri Bakanlığından Türkiye açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Pompeo'nun görüşmesine ilişkin, "Telefon görüşmesi yapmış olmak önemli bir işaret. Diyaloğun önemine güveniyoruz." dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığından Türkiye açıklaması
08-08-2018 02:41

WASHINGTON (AA) - ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Ä°zmir'de terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç iÅŸlediÄŸi ve casusluk yaptığı iddiasıyla ev hapsinde bulunan ABD'li din adamı Andrew Craig Brunson ile ilgili açıklamalarda bulundu.

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ile ABD DışiÅŸleri Bakanı Mike Pompeo arasındaki görüÅŸmeye atıf yapan Nauert, "Telefon görüÅŸmesi yapmış olmak önemli bir iÅŸaret. Sohbet etmiÅŸ olmaları kesinlikle zarar vermez, biz bu yüzden diyaloÄŸun önemine güveniyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye ile ABD arasında bir anlaÅŸmaya varılıp varılmadığı hakkındaki bir soruya ise Nauert, "EÄŸer bir anlaÅŸmaya varılmış olsaydı Papaz Brunson ve diÄŸer Amerikalılar burada, evlerinde olurlardı." ÅŸeklinde yanıt verdi.

Brunson konusunda "çok gayret gösterdiklerini" belirten Nauert, Türk ve ABD'li heyetler arasında Washington'da yapılması beklenen görüÅŸme hakkında bilgi vermekten kaçındı.

Ä°ddianameden

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına 9 Aralık 2016'da suç iÅŸlediÄŸi iddiasıyla tutuklanan ABD'li papaz Brunson hakkında Ä°zmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, Brunson'un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç iÅŸlediÄŸi ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliÄŸi içinde olduÄŸu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iÅŸ birliÄŸi yaptığı belirtilmiÅŸti.

Brunson'ın FETÖ'nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüÅŸtüÄŸü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege bölgesi imamı ile firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile hakkında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasından dava açılan tutuklu sanık Uluslararası Af Örgütü Türkiye Åžubesi BaÅŸkanı Taner Kılıç ile görüÅŸmeler yaparak strateji belirlediÄŸi iddia edilmiÅŸti.

Brunson'ın ABD'li bir askere gönderdiÄŸi 15 Temmuz 2016'daki darbe giriÅŸiminin baÅŸarısız olmasından üzüntü duyduÄŸuna iliÅŸkin mesaj içeriklerine yer verilen iddianamede, cep telefonundaki, "Türkleri sallayacak bazı olayları bekliyorduk. Ä°sa'ya dönmek için gerekli koÅŸullar oluÅŸtu. Darbe teÅŸebbüsü bir ÅŸoktu. Birçok Türk geçmiÅŸte de olduÄŸu gibi askeriyeye güvendi ancak bu sefer çok geçti. Ve darbe teÅŸebbüsünden sonra bu baÅŸka bir sallama. Sanırım olaylar daha da kötüye gidecek. Sonunda biz kazanacağız." mesajı da dosyaya eklenmiÅŸti.

Teknik incelemede de sanık Brunson'ın, görüÅŸmediÄŸini öne sürdüÄŸü FETÖ'nün sözde Ege bölge imamı firari sanık Bekir Baz ile birbirlerine çok yakın yerde 293 kez GSM sinyali de tespit edilmiÅŸti.

Mahkeme, 25 Temmuz'da dosya üzerinde yaptığı incelemede, Brunson'ın tutukluluÄŸunu ev hapsine çevirerek sanık hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirmiÅŸti.

Muhabir: Muhammed Bilal Kenasari

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER