Genel

ABD Başkanı Trump Japonya İmparatoru Naruhito ile görüştü

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump, İmparatorluk Sarayı'nın avlusunda düzenlenen karşılama töreninde Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako ile bir araya geldi.

ABD Başkanı Trump Japonya İmparatoru Naruhito ile görüştü
27-05-2019 13:52

ANKARA (AA) - ABD Başkanı Donald Trump, Japonya'nın yeni imparatoru Naruhito ile bir araya geldi.

Dört günlük resmi ziyaret için Japonya'nın baÅŸkenti Tokyo'da bulunan Trump, Ä°mparatorluk Sarayı'nın avlusunda düzenlenen karşılama töreninde Japon Ä°mparator Naruhito ile kırmızı halı üzerinde yürüdü.

Japon Ä°mparator Naruhito ve Ä°mparatoriçe Masako ile fotoÄŸraf çektiren Donald Trump ve eÅŸi Melania Trump, birbirlerine çeÅŸitli hediyeler sundu.

Trump, Ä°mparator Naruhito ile 1 Mayıs'ta tahta çıktığından bu yana bir araya gelen ilk devlet lideri oldu.

Kyodo ajansının, Ä°mparatorluk Sarayı Ajansından edinilen bilgiye dayandırdığı haberinde, dörtlü, törenin ardından sarayda bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi.

Haberde, Trump ve eÅŸini ağırlamaktan memnuniyet duyduÄŸunu ifade eden Naruhito'nun, iki ülke arasındaki baÄŸların önemine deÄŸindiÄŸi aktarıldı.

Trump da yeni Ä°mparator ile görüÅŸmenin "büyük bir onur" olduÄŸunu dile getirdi.

Trump-Abe görüÅŸmesi

Ä°mparotor Naruhito ile görüÅŸmesinin ardından Japonya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe ile Akasaka Sarayı'nda görüÅŸen Trump, Abe ile "birbirlerini çok iyi anladıklarını" belirtti.

Trump, "(ABD-Japonya arasındaki) Ticaret dengesizliÄŸi üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Japon BaÅŸbakan Abe ile Ä°ran ile ilgili görüÅŸtüklerini söyleyen Trump, "Kimse korkunç ÅŸeylerin olduÄŸunu görmek istemez, özellikle de ben." ifadesini kullandı.

Abe'nin "Ä°ran ile çok iyi bir iliÅŸkisi olduÄŸunu" ifade eden Trump, "Ä°ran'ın görüÅŸmek isteyeceÄŸine inanıyorum ve eÄŸer görüÅŸmek isterlerse görüÅŸürüz." diye konuÅŸtu.

Trump, ayrıca, Abe ile uzay araştırmalarında iş birliği yapmak konusunda mutabık olduklarını dile getirdi.

Abe de Trump’ın Japonya’yı ziyareti ile iki ülke arasındaki bağın “saÄŸlamlaÅŸtığını” söyledi.

Ayrıntı vermeyen ancak birtakım konularda ABD ile "el ele yürümekten" bahseden Abe, Japonya'nın, ABD'nin bazı eyaletlerinde "yeni yatırımlar" yapacağını ifade etti.

Cumartesi günü geldiÄŸi Tokyo'da, dün, Japonya BaÅŸbakanı Åžinzo Abe ile golf oynayan Trump, Ryogoku Kokigikan salonunda yapılan Japonya'nın geleneksel sporlarından sumo güreÅŸinin ÅŸampiyonasını izlemiÅŸti.

Trump önceki gün Toyota, Nissan, Honda, SoftBank ve Rakuten gibi Japon firmalarının temsilcileriyle akÅŸam yemeÄŸinde bir araya gelmiÅŸti. Trump, burada yaptığı açıklamada, ABD'de yatırım yapmak için daha iyi bir zaman olmadığını söylemiÅŸti. Trump ayrıca, iki ülke arasındaki ticari dengesizliÄŸine yönelik adalete dayalı, iki ülkenin de yarar saÄŸlayacağı bir anlaÅŸma yapmak istediÄŸini dile getirmiÅŸti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER