Genel

ABD Başkan Yardımcısı Pence: ABD ile Türkiye anlaştı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, ABD ve Türkiye'nin Suriye'de YPG’nin güvenli bölgeden çekilmesi konusunda anlaştığını söyledi.

ABD Başkan Yardımcısı Pence: ABD ile Türkiye anlaştı
18-10-2019 02:06
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}

ANKARA(AA) - ABD BaÅŸkan Yardımcısı Mike Pence, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile görüÅŸmesinden sonra ABD'nin Ankara BüyükelçiliÄŸi konutunda basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısı sırasında Pence'in yanında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da yer aldı.

"Türkiye ve ABD, Suriye'de ateÅŸkes için anlaÅŸtı." ifadesini kullanan Pence, "Barış Pınarı Harekatı'na 120 saatliÄŸine ara verilecek." dedi.

Pence, Türkiye ve ABD'nin, DEAÅž'ın Suriye'nin kuzeydoÄŸusunda tamamen yok edilmesi konusunda fikir birliÄŸine vardığını vurgulayarak,"(120 saatlik süre içinde) ABD, YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesini saÄŸlayacak. Amacımız önümüzdeki 120 saat içinde (YPG'nin) çekilmesini saÄŸlamak. Bu baÅŸlamış durumda." ifadesini kullandı.

YPG'nin kendilerine söz konusu bölgeden çıkma güvencesi verdiÄŸini belirten Pence, Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımlara iliÅŸkin ise, "120 saatlik sürede yeni yaptırım olmayacak. Suriye'nin kuzeydoÄŸusunda kalıcı ateÅŸkes saÄŸlandığında mevcut ekonomik yaptırımlar da kaldırılacak." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

"Türkiye ve ABD, güçlü dostlukları sayesinde anlaÅŸmaya vardı"

Pence, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın geçen hafta Türkiye'den operasyonun durdurulmasını istediÄŸini hatırlatarak ÅŸunları söyledi:

"Türkiye ve ABD, BaÅŸkan Trump ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın güçlü dostluÄŸu ve liderliÄŸi, Türkiye ve ABD'nin güçlü dostluÄŸu sayesinde bugün bir ateÅŸkes konusunda anlaÅŸmaya vardı. Türk tarafı, Barış Pınarı Harekatı'na YPG'nin güvenli bölgeden çekilmesine izin vermesi için 120 saatliÄŸine ara verecek. Çekilme tamamlandıktan sonra operasyon tamamen durdurulacak."

ABD yönetiminin, terör örgütü YPG/PKK ile ÅŸu anda temas halinde bulunduÄŸunu belirten Pence, YPG/PKK'nın, sınırın 20 mil (yaklaşık 32 kilometre) güneyine çekilmesini saÄŸlamaya baÅŸladıklarını kaydetti.

Pence, Türkiye'nin Aynularab'da (Kobani) bir askeri müdahalede bulunmayacağını söyleyerek, ileride uluslararası temelde oluÅŸturulacak bir güvenli bölge için Türkiye ve ABD'nin anlaÅŸmaya vardığını belirtti.

Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü DEAÅž'ın faaliyetlerinin tamamen bitirilmesi için iki ülkenin taahhütlerini yinelediÄŸini ifade eden Pence, "Bu aynı zamanda, DEAÅž'ın eskiden kontrol ettiÄŸi bölgelerdeki hapishaneler ve yerlerinden edilmiÅŸ kiÅŸilerle ilgili çabaların koordinasyonuyla ilgili mutabakatı da içeriyor." diye konuÅŸtu.

Pence, Suriye'nin kuzeyinde zorluk çeken halk ile dini ve etnik azınlıkların korunması için de anlaÅŸtıklarını belirterek, "Biraz önce BaÅŸkan Trump ile konuÅŸtum. BaÅŸkan Trump, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın ateÅŸkes için adım atması konusundaki istekliliÄŸinden ve bir hafta önce baÅŸlayan bu çatışmanın barışçıl yollarla çözülmesinden minnettarlık duyuyor." ifadelerini kullandı.

Trump ile ErdoÄŸan'ın güçlü liderliÄŸinin bugünkü uzlaşıyı mümkün kıldığını vurgulayan Pence, Türkiye ile Suriye sınırında oluÅŸturulacak güvenli bölgede barış ve istikrarın saÄŸlanması için Türkiye ve diÄŸer ülkelerle çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER