Genel

AB ve İngiltere kritik zirve öncesi anlaşmazlıkları gideremedi

İngiltere Başbakanı Johnson'ın bir ticaret anlaşmasına varılması için Avrupa Birliği'ne verdiği sürenin dolmasına az bir süre kalmasına rağmen taraflar arasındaki anlaşmazlığın sürdüğü belirtildi.

AB ve İngiltere kritik zirve öncesi anlaşmazlıkları gideremedi
15-10-2020 02:22

LONDRA (AA) - Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Boris Johnson, yarınki Avrupa BirliÄŸi'ne (AB) Liderler Zirvesi öncesi AB Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi BaÅŸkanı Charles Michel ile bir görüÅŸme gerçekleÅŸtirdi.

BaÅŸbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamaya göre, liderler Brexit sonrası iki taraf arasındaki iliÅŸkilerin geleceÄŸine iliÅŸkin müzakerelerin son durumunu ele aldı.

GörüÅŸmede, bir anlaÅŸmaya varılmasını istediÄŸini belirten Johnson, ancak son iki hafta içinde fazla bir ilerleme kaydedilmemesi karşısında hayal kırıklığına uÄŸradığını dile getirdi.

BaÅŸbakan, zirve sonucunu sabırsızlıkla beklediÄŸini ve Ä°ngiltere'nin bundan sonraki adımını ona göre atacaklarını vurguladı.

"Yapılacak çok iÅŸ var"

AB tarafı ise Ä°ngiltere ile bir anlaÅŸmaya varılması için "yapılacak çok iÅŸ" olduÄŸunu vurguladı.

AB Komisyonu BaÅŸkanı Ursula von der Leyen, Johnson ile görüÅŸmelerine iliÅŸkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "AB, bir anlaÅŸma için uÄŸraşıyor. Ama bu 'ne pahasına olursa olsun' ÅŸeklinde bir uÄŸraÅŸ deÄŸil." ifadesini kullandı.

Balıkçılık, eÅŸit ÅŸartlar oluÅŸturulması ve yönetim konularında koÅŸulların "doÄŸru" olması gerektiÄŸini vurgulayan von der Leyen, "Önümüzde yapacak daha çok iÅŸ var." ifadesine yer verdi.

AB Konseyi BaÅŸkanı Charles Michel ise yarınki AB Konseyi öncesinde bir anlaÅŸma için müzakere masasında ilerleme elde edebilmek amacıyla bastırdıklarını belirtti.

Brexit Sonrası İlişkiler

AB'den 31 Ocak'ta ayrılan Ä°ngiltere, birlikle ticaret baÅŸta olmak üzere ikili iliÅŸkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürütüyor. 31 Aralık'ta sona erecek olan geçiÅŸ dönemi boyunca Ä°ngiltere, AB kurallarına tabi olmayı sürdürüyor.

Ä°ngiliz yetkililer, AB'nin itirazlarına raÄŸmen geçiÅŸ dönemini uzatmamakta ve müzakerelerin 2020 sonuna kadar tamamlanmasında ısrar ediyor. Ancak müzakerelerin tıkanması, olası bir anlaÅŸma ÅŸansını giderek azaltıyor.

AnlaÅŸmaya varılamazsa iki taraf arasındaki ticari iliÅŸkiler 31 Aralık 2020 sonrasında Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yapılacak.

Johnson, 7 Eylül'de yaptığı açıklamada, bir anlaÅŸmaya varılabilmesi için AB'ye 15 Ekim'e kadar süre vermiÅŸti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER