Avrupa Birliği (AB) Konseyi dönem başkanı olan Finlandiya, birliğin gelecekteki bütçesini içeren Çok Yıllı Mali Çerçeve (MFF) hakkında hazırladığı 51 sayfalık taslak metni yayımladı.
Buna göre, AB'nin 2021-2027 yıllarına ilişkin bütçesi üye ülkelerin GSMH'sinin yüzde 1,07'si seviyesinde olacak. Böylece AB bütçesinin toplam boyutu 1 trilyon 87 milyar avro seviyesinde gerçekleşecek.
Bütçede, "Tek Pazar, İnovasyon ve Dijital", "Uyum ve Değerler", "Doğal Kaynaklar ve Çevre", "Göç ve Sınır Yönetimi", "Güvenlik ve Savunma", "Komşuluk ve Dünya" ve "Avrupa Kamu idaresi" ana başlıkları yer alacak.
"Pazar, İnovasyon ve Dijital" alanlarına toplam 151,8 milyar avro kaynak aktarılacak. Bu alanda, Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör'e (ITER) 5 milyar avro, uzay programlarına 12,7 milyar avro, Horizon Avrupa araştırma programına 84 milyar avro, ulaştırma projelerine 21,3 milyar avro, enerji projelerine 5,2 milyar avro ve dijital projelere 1,8 milyar avro kaynak sağlanacak.
"Uyum ve Değerler" başlığı altındaki programlara toplam 374,1 milyar avro bütçe aktarılacak. Bölgesel uyum programları kapsamında 194,6 milyar avro az gelişmiş bölgelere, 43,2 milyar avro da geçiş bölgelerine verilecek.
"Doğal Kaynaklar ve Çevre" alanında 346,6 milyar avro kaynak tahsis edilecek. Söz konusu başlık altındaki tarımsal desteklemelere 254,2 milyar avro, kırsal kalkınmayı desteklemeye 80 milyar avro aktarılacak.
"Göç ve Sınır Yönetimi" alanındaki programlara toplam 23,4 milyar avro, "Güvenlik ve Savunma" için de 14,7 milyar avro kaynak sağlanacak.
"Komşuluk ve Dünya" alanına toplam 103,2 milyar avro aktarılacak. Bu başlık altında AB'nin dış ilişkileri için 75,5 milyar avro tahsis edilecek. Toplam 9 milyar avroluk bir kaynak ise öngörülemeyen ve acil durumlar için tutulacak. Katılım Önceli Mali Yardım Programı'na ise toplam 11,4 milyar avro kaynak verilecek.
"Avrupa Kamu İdaresi" için toplam 73,6 milyar avro aktarılacak. Bu kaynak AB kurumları, Avrupa okulları ve AB çalışanlarının emeklilikleri için kullanılacak.
Bütçe müzakereleriUzun vadeli AB bütçesi, üye ülkelerin gelecekteki bütçeye ne oranda katkı sağlayacakları, bütçenin tarım ve uyum politikaları başta olmak üzere hangi alanlara odaklanacağı tartışmalarına sahne oluyor.
Açıklanan taslak bütçedeki rakamlar, müzakerelerin ne yönde ilerleyeceği konusunda öncü rol oynuyor.
Özellikle Almanya ve Hollanda gibi ülkeler gelecekteki bütçenin araştırma programları ve göç gibi başlıklara, Fransa tarımsal desteklemelere, AB'nin güney ve doğu ülkeleri ise bölgesel kalkınmaya odaklanması yönünde görüş bildiriyor.
İngiltere'nin ayrılmasıyla AB üyesi ülke sayısının 27'ye gerileyecek olması ve bütçede söz konusu mali eksilmenin ne şekilde telafi edileceği de tartışılan başlıklar arasında yer alıyor.
Gelecekteki bütçeAB bütçesinde yer alan harcama kalemlerine ilişkin ödeneklerin yıllık tavanını önceden belirleyen Çok Yıllı Mali Çerçeve, kaynakların AB'nin politika öncelikleri doğrultusunda dağılımını amaçlıyor.
AB'nin 2021-2027 dönemi bütçesine yönelik Çok Yıllı Mali Çerçeve müzakerelerinin 2020 yılında tamamlanması gerekiyor.
Uzun vadeli AB bütçesine ilişkin karar, Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ve üye ülkelerin AB Konseyi'ndeki oy birliği ile belirleniyor.
Yaklaşık 1 trilyon avroluk AB'nin mevcut mali çerçevesi, 2014-2020 dönemini kapsıyor.
AB bütçesinde gelir kalemleri, büyük ölçüde üye ülkeler tarafından aktarılan kaynaklardan sağlanıyor.
AB bütçesinin denetimini merkezi Lüksemburg'da bulunan AB Sayıştayı yapıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com