Dünya

AB’den Türkiye’deki sığınmacılara eğitim desteği

AB Komisyonu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı çocukların eğitimine 34 milyon avroluk doğrudan mali destek programı başlatıldığını bildirdi. - Anadolu Ajansı

AB’den Türkiye’deki sığınmacılara eğitim desteği
16-03-2017 21:12

BRÜKSEL

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı çocukların eğitimine 34 milyon avroluk doğrudan mali yardım programı başlattı.

AB Komisyonu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı çocuklara yönelik toplam 34 milyon avroluk koşullu doğrudan mali destek programı başlatıldığını açıkladı.

Buna göre, Türkiye’de düzenli olarak okullarda eğitim alan 230 bin ihtiyaç sahibi sığınmacı çocuğun ailesine doğrudan para yardımı sağlanacak.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Türk Kızılayı'nın uygulayacağı programa mayıs ayında başlanacak ve desteklemeler iki aylık dönemlerle verilecek.

Türkiye, dünyada en çok sayıda sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke durumunda bulunuyor. Türkiye'deki 3 milyonun üzerindeki sığınmacıların yaklaşık yarısını çocuklar oluşturuyor.

AB, 29 Kasım 2015’te düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi'nde, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için 2017 sonuna kadar 3 milyar avroluk fon sağlamayı taahhüt etmişti.18 Mart’taki zirvede ise bu bütçenin bitmesi durumunda 2018 sonuna kadar 3 milyar avroluk ek fonun hayata geçirilmesi kararlaştırılmıştı.

Fonların, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların sağlık, eğitim, altyapı, gıda ve diğer ihtiyaçları için geliştirilecek projelere harcanması karara bağlanmıştı.

Öte yandan, Türkiye, uzun süredir AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılara yönelik bu mali yardımını yeterince hızlı aktarmadığını ve yapılan sığınmacı mutabakatında AB tarafının yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtiyor.

Türkiye’nin sığınmacılar için harcadığı paranın, sivil toplum kuruluşları ve belediyelerin harcadıklarıyla 26-27 milyar dolar (yaklaşık 24 milyar avro) civarında olduğu öngörülüyor.

Muhabir: Ata Ufuk Şeker

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER