ANKARA - (AA) - Avrupa BirliÄŸi (AB) Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Ömer Çelik, Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanlara yönelik saldırılara iliÅŸkin, "Ordu mensupları ve Budist rahipler sistematik ÅŸekilde katliamlara imza atıyor. Bu yapılanlar açıkça katliamdır ve insanlığa karşı suçtur. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ve tüm uluslararası kurumlar etkili ÅŸekilde harekete geçmelidir." ifadelerini kullandı.
Çelik, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada Myanmar'ın Arakan eyaletinde son 3 günde binlerce Müslüman'ın katledildiÄŸini, 100 binden fazla Müslüman'ın da yerinden edildiÄŸini belirtti.
Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Sözcüsü Dr. Anita Schug'un "Arakan'da yavaÅŸlatılmış bir soykırım ile karşı karşıyayız." ifadelerini paylaÅŸan Çelik, ÅŸunları kaydetti:
"Ordu mensupları ve Budist rahipler sistematik ÅŸekilde katliamlara imza atıyor. Bu yapılanlar açıkça katliamdır ve insanlığa karşı suçtur. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) ve tüm uluslararası kurumlar etkili ÅŸekilde harekete geçmelidir. Bu kadar yıl sonra Arakan'daki katliamlar karşısında uluslararası kurumların bu derece etkisiz kalması kabul edilemez. Dünyada uluslararası hukuk ve uluslararası kurumlar olmasaydı, Arakan'da olanlara ancak bu kadar sessiz kalınırdı. Uluslararası hukuk ve kurumlar sanki hiç yokmuÅŸ gibi Arakan'daki katliamlar seyrediliyor. Ä°nsanlığa karşı iÅŸlenen suç soykırıma dönüÅŸtü."
Sadece Arakan'ın Rathedaung kentine baÄŸlı Saugpara köyünde geçen gün 1000'e yakın Müslüman'ın öldürüldüÄŸünü dile getiren Çelik, "BM baÅŸta olmak üzere AB kurumları, hızlı ve etkili yollarla bölgedeki katliamın durdurulmasına öncülük etmelidir." dedi.
Çelik, uluslararası kurumların, ERC Sözcüsü Dr. Schug'un "yavaÅŸlatılmış soykırım" olarak nitelediÄŸi katliamların seyircisi olmaması gerektiÄŸini vurguladı.
ERC Sözcüsü Dr. Anita Schug, dün yaptığı açıklamada, son üç günde Myanmar ordusunun Arakan eyaletinde düzenlediÄŸi saldırılarda 2 ila 3 bin Müslüman'ın katledildiÄŸini, 100 binden fazla Müslüman'ın da yerinden edildiÄŸini açıklamıştı.
Arakanlı Müslümanlar, geçen ekimde eyalette polis kontrol noktalarına yapılan ve 9 polisin hayatını kaybettiÄŸi saldırıların ardından Myanmar ordusunun baÅŸlattığı operasyonlarda ÅŸiddete ve insan hakları ihlallelerine maruz kalmıştı. Operasyonlar nedeniyle 90 binden fazla Arakanlı Müslüman evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.
BM, bölgede yaÅŸananları aydınlığa kavuÅŸturmak üzere kendi araÅŸtırma komisyonunu görevlendirmiÅŸ ancak Myanmar hükümeti komisyon üyelerinin bölgeye eriÅŸimini engellemiÅŸti. BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan öncülüÄŸünde ve Myanmar DışiÅŸleri Bakanı ve Devlet BaÅŸkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii desteÄŸiyle oluÅŸturulan Arakan Danışma Komisyonunun hükümete sunduÄŸu tavsiye raporu kısa süre önce kamuoyuna açıklanmıştı.
Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaÅŸlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar "devletsiz" sayılıyor. BM tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem ÅŸiddet olaylarına hem de ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.
Muhabir: Ecenur Çolak