Genel

AB Bakanı Çelik: Türkiye, DEAŞ'ı Avrupa ve NATO sınırlarından söküp attı

AB Bakanı Çelik, "55 ülkenin DEAŞ ile mücadele etmekte gösteremediği performansı gösteren Türkiye, DEAŞ'ı Avrupa ve NATO sınırlarından söküp atmıştır." dedi.

AB Bakanı Çelik: Türkiye, DEAŞ'ı Avrupa ve NATO sınırlarından söküp attı
23-08-2017 15:57

ADANA (AA) - Avrupa BirliÄŸi (AB) Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Ömer Çelik, Ceyhan Ticaret Odasını ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önündeki en önemli gündemlerden bir tanesinin terörle mücadele olduÄŸunu bildirdi.

FETÖ'nün gerçekleÅŸtirmeye çalıştığı darbe giriÅŸiminin üzerinden bir yıl geçtiÄŸini, bu bir yıl içerisinde hep beraber Türkiye'nin rotasını saÄŸlam tutmak, Türkiye'yi daha ileri ufuklara götürme konusunda çok büyük bir çaba, gayret içerisinde olduklarına deÄŸinen Çelik, ÅŸu görüÅŸlere yer verdi:

"Bütün bunlar bu ülkeyi geleceÄŸe dönük vatan kılmak konusundaki irademizin bir göstergesi. Bu süreç içerisinde sadece FETÖ deÄŸil PKK ve DEAÅž terör örgütlerinin çok yoÄŸun bir saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Ama tek vatan, tek millet, tek devlet, tek bayrak anlayışıyla ülkemizi büyütmek, ülkemizin güvenliÄŸini koruma konusunda çok önemli mesafeler elde ettik. AB Bakanı olarak açık bir ÅŸekilde söylemek isterim, Avrupa'daki pek çok ülkede eÄŸer bizim karşılaÅŸtığımız tehditlerin onda biri kadar tehditle karşılaşılsaydı emin olun çok daha sıkı önlemler alırlardı, hukuku askıya alırlardı, sınırları kapatırlardı. Ama Türkiye bütün bu süreç içerisinde, bütün bu zorluklar içerisinde özgürlüklerin dengesini saÄŸlamaya gayret ediyor. Uluslararası hukukla iliÅŸkisine saÄŸlam bir ÅŸekilde sürdürmeye devam ediyor ve en önemlisi de alınan önlemlerden vatandaşımızın, tüccarımızın herhangi bir ÅŸekilde olumsuz negatif etkilenmemesi için elden gelen gayret gösteriliyor."

DEAÅž ve PKK

Çelik, bugünlerde bazı AB ülkeleri ile bir takım tartışmalar yaÅŸadıklarını anımsatarak, Türkiye'nin hiçbir müttefiki ile olumsuz bir iliÅŸki içerisinde olmak gibi bir arzusu olmadığına dikkati çekti.

Bakan Çelik, geçmiÅŸ dönemlerde bazı müttefiklerin terör konusunda çifte standart yaklaşım sergilediÄŸini aktardı.

PKK'nın çeÅŸitli Avrupa ülkelerindeki faaliyetlerini, ekonomik olarak güç kazanma, eleman devÅŸirme ÅŸeklindeki faaliyetlerini uzun yıllardır bildiklerini belirten Çelik, özellikle Almanya gibi ülkelerde çok ciddi bir yapılanmanın olduÄŸunu söyledi.

Çelik, "Sayın CumhurbaÅŸkanımız tarafından binlerce dosya kendilerine teslim edilmiÅŸtir. Fakat henüz bu dosyalardan bir tanesine bile doÄŸru düzgün cevap verilememiÅŸtir. DEAÅž ile mücadele söz konusu olduÄŸu zaman Türkiye'ye en yüksek sesle çaÄŸrı yapanların, PKK söz konusu olduÄŸu zaman sesiz sedasız bir ÅŸekilde mazeret üretmeleri çifte standartın tipik bir örneÄŸidir. Yakın zamanda Türkiye'nin DEAÅž'e destek verdiÄŸi ÅŸeklinde bir kara propaganda yürütülüyordu. Halbuki Türkiye DEAÅž'ı yıllar önce terör örgütü olarak ilan etmiÅŸti. Koalisyon güçleri fiilen daha DEAÅž ile mücadeleye baÅŸlamadan önce Türkiye DEAÅž ile mücadele ediyordu." ifadesini kullandı.

DEAÅž Avrupa ve NATO sınırlarından sökülüp atıldı

Çelik, darbe giriÅŸiminden sonra bile Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'ye girip DEAÅž'ı ülke sınırlarından söküp attığına iÅŸaret etti.

"Türkiye'nin kendi sınırlarından DEAÅž'ı söküp atması aynı zamanda DEAÅž'ın Avrupa sınırlarından ve NATO sınırlarından sökülüp atılmış olmasıdır" diyen Çelik, ÅŸöyle devam etti:

"Bunu taktir etmeleri, kıymetini bilmeleri gerekirken bunun tam tersi bir üslupla Türkiye'nin bu ÅŸekilde suçlanması gibi bir süreci uzun müddet boyunca yaÅŸadık. Ama sonuç olarak görüldü ki 55 ülkenin DEAÅž ile mücadele etmekte gösteremediÄŸi performansı Türkiye tek başına göstermiÅŸtir. Ve onu Türkiye sınırlarından söküp attığı gibi Suriye'de de halklara zalimane ÅŸekilde davrandığı bölgelerden de söküp atmıştır. Bu kara propaganda da Türkiye'nin sahada gösterdiÄŸi gerçeklik sayesinde ortadan kalktı. Ama Türkiye burada bir baÅŸka bir ÅŸey hatırlattı. Terör konusunda çifte standart olmaz. Terörle mücadele edeceksek ilkeli bir ÅŸekilde edeceÄŸiz. O zaman DEAÅž'ın bir diÄŸer unsuru olan PKK, FETÖ ile de aynı ÅŸekilde aynı hassasiyetle aynı performansla müttefiklerimizi mücadele etmeye davet ediyoruz."

"Terör, terördür. Terörün A'sı, B'si, C'si olmaz"

Çelik, Türkiye'nin bir çifte standartla karşı karşıya kaldığını belirterek, ÅŸu ifadeleri kullandı:

"Mesela Türkiye'de DEAÅž bir saldırı gerçekleÅŸtirdiÄŸi zaman ve insanlarımızı kaybettiÄŸimiz zaman bazı Avrupa ülkelerinin önemli binalarına Türk bayrağı yansıtıldı, Türkiye'ye 'dayanışma içerisindeyiz' denildi. Türkiye'ye desteklerini gösterdiler. Ama Türkiye PKK saldırısına uÄŸradığında ve PKK saldırısı sonucu insanları kaybettiÄŸimizde aynı müttefiklerimizin 'Biz Türkiye ile dayanışma içerisindeyiz, PKK'ya karşı beraberce mücadele edeceÄŸiz' diyerek bayrağımızı o binalara yansıttığını görmedik. Ä°ÅŸte Türkiye'nin itiraz ettiÄŸi, Türkiye'nin dünyanın dikkatine sunduÄŸu çifte standart budur. Terör, terördür. Terörün A'sı, B'si, C'si olmaz."

"Türkiye'nin kimseyle bir husumet Ä°liÅŸkisi yoktur"

Çelik, Avrupa'da bir toplantı için bulunduÄŸu sırada bir gazeteci kendisine "Sayın CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın sert açıklamaları oluyor Avrupayla ilgili. Bunun iliÅŸkileri gerdiÄŸini düÅŸünmüyor musunuz?" diye soru sorduÄŸunu aktardı.

AB Bakanı ve BaÅŸmüzakereci Ömer Çelik, ÅŸunları kaydetti:

"Ben de ona, 'Sayın CumhurbaÅŸkanın açıklamaları tek başına yapılmıyor. Tam tersine sizin ülkelerinizden, sizin siyasetçiler, bazı baÅŸbakanlar, bakanlar Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı haksız, hukuksuz, mesnetsiz açıklamalar yaptığı zaman CumhurbaÅŸkanımız devletin başı olarak devletimizin ve milletimizin hukukunu korumak için bunlara cevap veriyor. Dolayısıyla siz açıklamaları baÄŸlamından koparıp deÄŸerlendiremezsiniz. O açıklamalar öncesinde sizin, iliÅŸkileri zedeleyen, iliÅŸkilere zarar veren bu açıklamaların niçin yapıldığını sorgulamanız gerekiyor.' Türkiye'nin kimseyle bir husumet Ä°liÅŸkisi yoktur."

"Türkiye'nin hırpalanmasına göz yummayız"

Bir siyasi matruÅŸkanın olduÄŸuna dikkati çeken Çelik, "En tepeye ErdoÄŸan düÅŸmanlığını koymuÅŸlar, ErdoÄŸan düÅŸmanlığının altına Türkiye düÅŸmanlığını saklıyorlar. Türkiye düÅŸmanlığının altına Ä°slam düÅŸmanlığını saklıyorlar. Onun altında anti semitizm, onun altında ırkçı nefret, göçmen düÅŸmanlığı, onun altında aslında evrensel deÄŸerlere, hukuka, demokrasiye, insan haklarına düÅŸmanlık var." dedi.

Çelik, "Sigmar Gabriel gibilerinin sürekli olarak sanki Türklerin Almanlara karşı bir husumeti varmış gibi, kendi siyasi propagandasının bir parçası haline getirmek için bu ÅŸekilde yanlış cümleler kurması Türkiye Almanya arasındaki tarihsel derinliÄŸe yakışmıyor. Biz kendilerini söyledik, Türkiye'nin demokrasisinin, Türkiye'nin hukuk devletinin bu ÅŸekilde hırpalanmasına göz yummayız. Hiçbir ÅŸekilde bunları doÄŸru bulmayız. Türkiye'nin deÄŸerlerine saygı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin kendi milli çıkarları açısından Avrupa BirliÄŸine üye olmak istediÄŸini belirten Çelik, ÅŸunları kaydetti:

"Avrupa BirliÄŸine üyelik, Türkiye için bir devlet stratejisidir, ama burada objektif, hakkaniyete dayanan bir iliÅŸki olmalıdır. AB'nin diÄŸer ülkelere baÅŸka standartlar koyması, Türkiye'ye baÅŸka standartlar koyması gibisinde Türkiye'ye özel bir yaklaşımı kabul etmeyiz. Türkiye Avrupa'da misafir deÄŸildir."

Muhabir: Bekir Ömer Fansa, Ä°smihan Özgüven


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER