Ankara
Belediye ekipleri, ihbar üzerine gittikleri sokaklarda, küpesi bulunmayan sokak hayvanlarını uyuşturarak, veteriner hekim gözetiminde ambulansa bindiriyor.
"Sahipsiz Hayvan Kayıt Defteri"ne kaydedilerek müşahedeye alınan hayvanlar, anestezi altında ve ameliyathane ortamında kısırlaştırılıyor, aşılama ve küpeleme işlemleri tamamlanıyor.
Enfeksiyon oluşumunun önüne geçmek için dişi köpeklere en az 7, erkek köpeklere de en az 5 gün tedavi uygulanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının hayvan kayıt sistemine kaydedilen sokak hayvanları, alındıkları ortama geri bırakılıyor.
"Tüm işlemler veteriner hekimlerin kontrolünde"
Altındağ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü veteriner hekim Emre Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bünyelerindeki Veteriner Kliniği ve Barındırma Evinin 150 hayvan kapasitesiyle çalıştığını söyledi.
Hayvanlarla ilgili bütün işlemlerin veteriner hekimlerin kontrolünde gerçekleştirildiğini vurgulayan Çınar, "Tüf tüf dediğimiz veya üfleme olarak adlandırılan boruyla, hayvanın kas içindeki uygun bölgesine uyuşturucu iğneyi zerk ediyoruz. Hayvan takip ediliyor, uyuştuğu anda sokaktan alınarak geçici bakımevimize getiriyoruz. Belirli bir gün geçtikten sonra bakımevinde anesteziye alarak kısırlaştırma işlemini yapıyoruz." diye konuştu.
"Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde çalışıyoruz"
Kısırlaştırılan bütün hayvanlara kuduz aşısı yapıldığını ifade eden Çınar, bakımevinde kedileri de misafir ettiklerini dile getirdi.
Çınar, trafik kazası veya çeşitli nedenlerle sağlık durumu kötü olan hayvanları da tedavi ettiklerini anlatarak, şunları kaydetti:
"Trafik kazası geçiren hayvanları, kısırlaştırılmalarını yaparak, kulak küpesini de işaretleyerek alındığı yere bırakıyoruz. Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde çalışıyoruz. İhbarlar için 0 312 5070121 numaralı sabit hattımız var. Altın Masa olarak da belediyemizin genel şikayet ihbar hattı var. Vatandaşlar, ikisinden de bize ulaşabilir. Aciliyet sırasına göre en kısa sürede ekiplerimiz ihbarlara gidiyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com