KAHİRE
Arap dünyasından siyasetçiler, gazeteciler ve akademisyenler, 97. yılına giren Anadolu Ajansı'nın (AA) Türkiye ile Arap dünyası arasında köprü işlevi gördüğünü, tarafsızlık ve güvenilirlik ilkeleriyle çalıştığını, derin analizleri ve zengin içerikli haberleriyle ana kaynak durumuna geldiğini ifade etti.
Mısırlı gazeteci ve yazar Fehmi Huveydi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "AA, siyasi fırtınalardan etkilenmeden Arap dünyası ile Türkiye arasında iletişimi sağlama konusunda sorumluluk üstleniyor. Ajansı, Arap ve İslam dünyasına daha fazla eğilmeye ve bu bölgeye yönelik yayınlarını artırmaya çağırıyoruz." dedi.
Ajansın büyük bir rol oynadığını, yaptığı işle özellikle Arap ve İslam dünyası konusunda Türkiye'de farkındalık oluşturduğunu ifade eden Huveydi, AA'nın Arap dünyası ile iletişim konusunda köprü olma özelliğini sürdürmesi gerektiğini ve bu konuya verilen önemin Türk-Arap ilişkileri açısından ajansın tarihine olumlu notlar düşeceğini kaydetti.
Huveydi ayrıca Türkiye'deki sosyal ve kültürel haberlerin Arap okurlara daha fazla sunulmasını istedi.
"Önemli medya kuruluşları arasına ismini yazdırdı"
Ürdün Hükümet Sözcüsü Muhammed Mumeni de "AA, uluslararası çerçevede ve Arap dünyasıyla ilgili yaptığı haberlerle en önemli ve bilinen medya kuruluşları arasına ismini yazdırdı." dedi.
Ajansın yaptığı haberlerle önemli bir takipçi kitlesi yakaladığını, uluslararası çerçevede önemli olayların aktarımında ana kaynak haline geldiğini söyleyen Mumeni, AA'nın başarılarının her geçen yıl arttığını dile getirdi.
"AA gerçek bir okul"
Moritanya'daki İslami İlimler Üniversitesi'nde medeniyet ve medya konularında dersler veren Dr. Yakub Veled el-Emin, AA'nın başarısının ardında, yapılan işin kaliteli olması ve bilgilerin doğruluğu gibi faktörlerin bulunduğunu ifade etti.
AA'nın tecrübesiyle uluslararası düzeyde önemli medya kuruluşlarından biri haline geldiğini kaydeden Emin, "Yıllardır AA'nın Arapça yayınlarını takip ediyorum. Ajans, sorumlu ve ciddiyet sahibi medya için gerçek bir okul." diye konuştu.
Emin, ajansın Arapça yayınının, kısa bir sürede Arap medyası için ana kaynaklardan biri haline geldiğini kaydetti.
Ajansın gerek kurgu gerekse içerik bakımından, gazetecilik ve medya alanına kazandırdığı teknik ve mesleki gelişmelerden övgüyle bahseden Emin, AA'nın web sitesinin de veri yükleme ve kullanılması açısından iyi bir tasarıma sahip olduğuna dikkati çekti.
"AA, Arap dünyası ile Türkiye arasında bir köprü oldu"
AA'nın son derece kaliteli, profesyonel, tarafsız ve güvenilir bir yayıncılık anlayışı benimsediğine işaret eden Kuveyt Üniversitesi Medya Bölümü Başkanı Yasin el-Yasin de ajansın haberin güvenilirliği konusunda son derece titiz davrandığını ifade etti.
Kuveyt'te Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na (İhvan) yakın İslami Anayasa Hareketi Partisinden milletvekili Muhammed ed-Delal, "AA, Arap dünyası ile Türkiye arasında köprü oldu." dedi.
Delal, profesyonel gazetecilik anlayışını bozacak siyasi yönlendirmelerden etkilenmediğini belirttiği ajansın, güvenilir ve hızlı haber kaynağı olarak ön plana çıktığını söyledi.
Kuveyt Üniversitesi Siyasi Bilimler Öğretim Üyesi Şefik el-Gabra da AA'nın Arap dünyasında güçlü bir konumunun bulunduğuna işaret ederek, "AA, çalışmalarıyla fikir birliğine vardığımız ya da ayrı düştüğümüz bir çok bakış açısının zenginleştirilmesine katkı sağlıyor ve siyasi, sosyal, kültürel ve entelektüel zenginliğini toplumlara yansıtıyor." dedi.
"AA, mazlumların sesi"
Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreteri Macid el-Fityani de Filistin meselesini yakından takip eden AA'nın rolünden övgüyle söz etti.
Ajansın dünyanın çeşitli yerlerinde açtığı temsilciliklerle İsrail güçlerinin Filistin halkına yönelik zulmünü ve mazlum halkların sesini dünyaya duyurduğunu söyleyen Fityani, şöyle devam etti:
"Adaletten yana olan AA, zulme karşı direnen halkların yanında saf tutuyor. Ajans, gazetecilikte nitelikli bir atılım gerçekleştirdi."
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Üyesi Vasıl Ebu Yusuf ta ajansın "ezilenlerin sesi" olduğunu ve Türkiye ile Arap dünyası arasında köprü kurduğunu ifade ederek, "AA Arapça Haberler Servisi, Filistin meselesini an be an takip ederek, bölgeyle ilgili en sıcak haber, fotoğraf ve videoları dünyadaki okurlara sunuyor." dedi.
"Kudüs ve Mescid-i Aksa'da yaşananlara ışık tutuyor"
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Filistin Temsilcisi Ahmed er-Ruveydi de AA'nın Kudüs ve Mescid-i Aksa'da İsrail güçleri tarafından yaşanan ihlallere ışık tutmasından övgüyle söz etti.
AA'nın daima sahadan doğru haberi dünyaya aktardığını ifade eden Ruveydi, Filistin ile ilgili her konuda ajans ile işbirliğine hazır olduklarını söyledi.
İsrail'deki Arap vatandaşları temsil eden Yüksek Arap Takip Komitesine bağlı Özgürlükler Komisyonu Başkanı Kemal el-Hatib de AA'nın "mazlumların ve Filistin halkının sesi" olduğunu dile getirdi.
Filistin meselesini uzun yıllar uluslararası basının gözardı ettiğine dikkati çeken Hatib, AA Genel Müdürlüğünü de ziyaret ettiğini ekleyerek, tarafsız yayın ilkesiyle hareket eden ve dünyanın en güçlü ajanslarından biri olan AA'nın çeşitli yayın dilleriyle Filistin halkının sıkıntısını dünyaya duyurduğunu söyledi.
"AA'nın çalışmaları profesyonel ve güvenilir"
Tunus'taki medya temsilcileri de AA'nın 97'nci kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, Arapça haber üretiminin başlamasıyla son dönemde Arap dünyasının AA'ya daha da yakınlaştığını belirtti.
Tunus'un bağımsız anayasal kurumu Görsel ve İşitsel İletişim Yüksek Kurulu Başkanı Nuri Lecmi, "AA, kaynak, bilgi ve haberleriyle zengin uluslararası basına olumlu katkı sağlıyor. AA'nın kaynakları, ortaya koyduğu çalışmalar profesyonel ve güvenilir. Bu da medya açısından büyük bir kazanım. Ajansın yaptığı işleri ve hazırladığı haberleri takip edenler bu başarıya daha yakından şahit oluyor." diye konuştu.
Tunus Basın Özgürlüğü Merkezi Başkanı Mahmud ez-Zevadi de, "Arap vatandaşının haber ajanslarından istediği profesyonellik ve tarafsızlık. Tunuslular AA ile Arapça yayınlarının başlamasıyla tanıştı. Yaklaşık beş yıl önce de Tunus'ta ofisin açılmasıyla Tunus halkı AA'ya daha da yakınlaştı." ifadelerini kullandı.
dikGAZETE.com