Genel

8. Türkiye İnovasyon Haftası

Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay: "Ar-Ge'ye ağırlık vermemiz gerekiyor. "

8. Türkiye İnovasyon Haftası
26-12-2020 15:41

Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Ar-Ge'ye ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, “Sistem entegrasyonu seviyesinde önemli bir kapasite, önemli bir bilgi birikimi oluştu. Bu hiç azımsanmayacak bir şeydir. Şimdi alt sistemler ve alt sistemlerinin ihtiyaç duyduğu teknolojiler alanında bizim Ar-Ge yapmamız lazım.” dedi.

Okyay, Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından bu yıl 8'incisi düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası”nın ikinci gününde yaptığı konuşmada, ülke için savunma sanayisi konusunun üç ana sebebinin Ar-Ge ve teknoloji kaynağı, ulusal bağımsızlığın yolu ve refah ve zenginlik olduğunu söyledi.

Bugün dünyanın en büyük 10 ekonomisinin yedi tanesinin, aynı zamanda dünyanın en büyük savunma ve havacılık sanayisine sahip olduğunu ifade eden Okyay, bunun önemli bir gösterge olduğunu dile getirdi.

Okyay, “Ulusal bağımsızlığın yolu dememin sebebi, savunma sanayisinde bağımsız değilseniz, milli ve bağımsız bir sanayiniz yoksa dış politikanızda ve birçok alanda da sınırlamalara tabisinizdir. Ar-Ge ve teknoloji diyecek olursak da bugün hayatımıza girmiş birçok ürünün, aslında çıkış kaynağı savunma ve havacılık sanayisidir.” açıklamasını yaptı.

Savunma ve havacılık sanayisi alanında ABD’nin, geliştirilen ürünler ve Ar-Ge'ye harcanan rakam anlamında lider pozisyonda olduğunu anımsatan Okyay, “ABD’nin savunma bütçesi, dünyanın geri kalan ülkelerinin savunma bütçesinin toplamına denk bir bütçe. Yani çok ciddi bir kaynak. 758-800 milyar dolar gibi bir rakam ayrılıyor. Bunun da içinde önemli bir oran Ar-Ge yardımı.” yorumunda bulundu.

Okyay, “Ülkemizde de şu anda Ar-Ge'ye ayrılan kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'ini geçmiş vaziyette. Bu oran ilk etapta kulağa düşük gelse bile aslında hiç de az değil. Bu rakam çok çok daha düşüktü. Son yıllarda çok ciddi kaynak ayrılmaya başlandı. Hedef ne olmalı diye soracak olursak da gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde üç diyebilirim.” şeklinde konuştu.

Grup olarak kuruldukları günden beri ülkeye değer katmak gibi çok önemli bir yolun yolcusu olduklarını belirten Okyay, “Bunu hep yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. 1957 senesinde Çanakkale, Çan gibi bir yerleşim bölgesinde ülkede üretilmeyen seramik fabrikası kurulması ne kadar öncülük, liderlik ve cesaretse bu bizim kurumumuzun DNA'larına işlemiş durumda. Biz ülkede yapılmayanı yapmak, dışa bağımlılıktan ülkemizin kurtulması yönünde çalışıyoruz, ana fikrimiz bu.” değerlendirmesinde bulundu.

Okyay, Ar-Ge'ye ağırlık verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, “Sistem entegrasyonu seviyesinde önemli bir kapasite, önemli bir bilgi birikimi oluştu. Bu hiç azımsanmayacak bir şeydir. Şimdi alt sistemler ve alt sistemlerinin ihtiyaç duyduğu teknolojiler alanında bizim Ar-Ge yapmamız lazım. Ar-Ge kelimesini ikiye kırmak gerekiyor. Bunlardan biri araştırma, biri de geliştirme. Ülkemizde her şey, her ülkede olduğu gibi geliştirme ile başladı. Yani biz aslında ürün geliştiren bir ülkeyiz, araştırma altyapımızı da güçlendirmeliyiz.” dedi.

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER