İSTANBUL (AA) - Uluslararası Vergi-Denetim ve Danışmanlık Şirketi KPMG Üst Yöneticisi Onur Okutur, Türkiye'nin temellerinin sağlam olduğunu belirterek, "Büyümenin devam etmesi beklendiği için enerji sektörümüze olan ilginin, son zamanlardaki yavaşlamaya rağmen hızlanarak artacağını düşünüyorum." dedi.
Okutur, İş Bankası'nın sponsorluğunda düzenlenen 8. Türkiye Enerji Forumu'nun açılışında, Türkiye'nin büyüme potansiyelinin güçlü olduğunu söyledi.
Hızla artan genç nüfusun, enerji tüketimini de yükselttiğine dikkati çeken Okutur, bunun yeni kapasite artışlarını, yeni üretim santrallerinin kurulmasını ve yeni enerji yatırımlarını sağladığını kaydetti.
Yatırımcıların planlarını hükümetin yenilenebilir enerjide gösterdiği 2023 hedeflerine göre yaptığını anlatan Okutur, bunların ulaşılamayacak hedefler olmadığını vurguladı.
Gerek yerli gerek yabancı yatırımcıların uygun öngörülebilirlik ve stabiliteyi buldukları anda bu tip yatırımları finanse etmeye hazır olduğunu dile getiren Okutur, "Bunu da son 10 yılda gösterdiler. Rüzgarda sıfırdan 5 bine, güneşte 600 megavatlık lisans ihalesine 10 katı kadar başvuru gelmesi, 1 megavat altı güneş projelerinde çok yüksek miktarda başvuru olması yatırımcı ilgisi olduğunu gösteriyor. Bu çok iyi bir şey." diye konuştu.
Okutur, finansal danışmanlık şirketi olarak, müşteri görüşlerinin, "Türkiye piyasasında elektrik üretiminde yenilenebilir enerji yatırımı ve yenilenemeyen termal enerji kaynaklarından ise yerli kömür yatırımı yapılabilir" şeklinde olduğunu aktardı.
Elektrik dağıtım şirketlerindeki güçlü müşteri yapısı, sabit nakit akışı ve devlet garantili kar mekanizmalarının da yerli ve yabancı gruplar için çekici fırsatlar oluşturduğunu aktaran Okutur, "Ülkenin temelleri sağlam. Büyümesinin devam etmesi de beklendiği için enerji sektörümüze olan ilginin, son zamanlardaki yavaşlamaya rağmen hızlanarak artacağını düşünüyorum. Yerli ve yabancı yatırımcıların altyapı konularındaki mevzuatlar biraz daha kolaylaştırılırsa, ilgilerinin devam edeceğini düşünüyoruz." dedi.
- "Enerji 2023 planları için de önem arzediyor"
The Business Year Baş Editörü Leland Rice ise Türkiye'nin enerji taleplerinde genç bir ülke olduğunu belirterek, talebin 1999’a göre yüzde 300 arttığını söyledi.
Böylesine büyük bir ülke için bunun zor bir durum olduğunu vurgulayan Rice, "Ülkedeki cari açığa bakıldığında, özellikle enerji alanında sürdürebilir yatırım borçlarını ödeyebilme gücü oldukça önem taşıyor. Enerji, aynı zamanda 2023 planları için de önem arzediyor. Bu plan Türkiye’nin elektrik ithal eden bir ülkeden elektrik ihraç eden bir ülkeye dönüşmesini öngörüyor." diye konuştu.
Türkiye’yi yakından takip edenler ve ülkedeki yerel enerji talebini görenlerin bu planı cesur olarak niteleyebileceğine dikkati çeken Rice, bu planın doğasında Türkiye'nin özelleştirme, dışarıdan doğrudan aktif yatırım, elektrik alanındaki Ar-Ge ve jeopolitinin yer aldığını anlattı.
Konferansa ayrıca İş Bankası Kurumsal Krediler Tahsis Bölümü Müdürü Can Yücel, EBRD Enerji Verimliliği ve İklim Değişimi Müdürü Adonai Herrera-Martinez, SOCAR STAR Rafineri CFO'su Elchin Ibadov, GAMA Enerji İş Geliştirme Yöneticisi Taylan Önerci, KfW-IPEX Bank Yöneticisi Thomas Selzer, Siemens Finans Başkanı Emre Kemal Girginer'in yanı sıra, çok sayıda konuşmacı da katıldı.