İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı çatısı altında faaliyetlerini yürüten İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), İlmi Etüdler Derneği (İLEM), Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD), Sakarya Üniversitesi paydaşlığında ve Albaraka Türk Katılım Bankası sponsorluğunda gerçekleşen 8. İslam İktisadı Atölyesi, “İslam İktisadının Kurumları” temasıyla başladı.
İKAM'dan yapılan açıklamaya göre, bu yıl “İslam İktisadının Kurumları” olarak belirlenen 8. İslam İktisadı Atölyesi, 2013 senesinde “Temel Kavramlar ve Fikirler” temasıyla başlayarak, “İslam İktisadı ve Piyasa, İslam İktisadı ve Emek, İslam İktisadı Perspektifinden Sosyal Adalet, İslam İktisadı Perspektifinden Faiz, İslam İktisadı Metodolojisi, İslam İktisadında Para” gibi başlıkları gündeme getirdi.
İslam İktisadı üzerine çalışma yapan alanının yetkin isimlerin yer aldığı program akademi, ekonomi, bürokrasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti.
Etkinlikte, İslam İktisadı Araştırma Ödülü, İslam İktisadı Katkı Ödülü, İslam İktisadı Uygulama Ödülü, İslam İktisadı Tez Ödülü ve 2020 yılına özel olarak verilen İslam İktisadı Özel Ödülü sahiplerini buldu.
İslam İktisadı Araştırma Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Monzer Kahf oldu. Kahf, İslam iktisadı ve finansı alanına son 40 yıldır yaptığı katkılarla tanınıyor.
İslam İktisadına Katkı Ödülü ise bu alanın bir disiplin olarak inşa edilme sürecinde, İslam iktisadı literatürüne dair yazdıklarıyla toplumsal bilincin oluşmasında, bu alanda sektörün de gelişmesine verdikleri katkılardan ötürü Umer Chapra’ya verildi.
İslam İktisadı Uygulama Ödülü'nün sahibi ise özellikle İslami finans alanında sektörde İslam iktisadının ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunan, kurmuş oldukları iş veya ortaklık modelleriyle piyasada yardımlaşma ve faizsiz işlem yapma imkanının öncüleri olan İslam İktisadı Araştırma ve Uygulama Derneği (İKSAR) oldu.
İslam İktisadı Tez Ödülü de İslam İktisadı ve Finansı Anabilim Dalında yapmış olduğu doktora çalışması ile Ömer Faruk Tekdoğan’a verildi.
Sembolik bir önem taşıyan İslam İktisadı Özel Ödülü, geçen yıllarda vefat eden Abdullah Tivnikli’ye verildi. Katılım bankacılığı modelinin dünyadaki işleyişi, hukuki altyapısı ve uygulamaları hakkında İngiltere’de eğitim alan ve akademik faaliyetlerde bulunan Tivnikli 1983'te aldığı bir davet üzerine katılım bankacılığının hukuki altyapısının hazırlanmasında görev yapmak üzere ülkesine dönmüş ve Albaraka Türk'ün kuruluş sürecinde yer almıştı.
İKAM’ın kuruluşunda önemli bir rol oynayan, Eski Merkez Bankası Meclis Üyesi Sabri Orman'ın anısını yaşatmak için hayatını konu alan belgesel etkinlikte gösterilirken, Orman için yayına alınan internet sitesi de tanıtıldı.
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com