İSTANBUL
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Uluslararası İş Birliği Platformu’nun (UİP) düzenlediği 8. Boğaziçi Zirvesi 28-30 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, 8. Boğaziçi Zirvesi, "Geleceğin Tasarımı; Küreselleşmenin Yeni Sınavı" temasıyla gündeme yakından ve detaylı bir bakış ile dünyanın bugününü ve yarınını odağına alıyor.
Uluslararası iş birliği ve sürdürülebilir diyaloğa katkı için düzenlenen 8. Boğaziçi Zirvesi'nin ön tanıtım toplantısı, UİP Global Danışma Kurulu Eş Başkanı Egemen Bağış, UİP Kurucusu Cengiz Özgencil ve Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Markus C. Slevogt’un katılımıyla gerçekleşti.
Bu yıl 8’incisi düzenlenecek “Boğaziçi Zirvesi” için geri sayım başladı. Uluslararası İşbirliği Platformu’nun (UİP) 2010 yılından beri İstanbul’da düzenlediği, birçok ülkeden devlet başkanı, başbakan, bakanlar ve iş dünyası liderlerinin ağırlandığı Boğaziçi Zirvesi 28-30 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Boğaziçi Zirvesi, farklı sektörlerden sürdürülebilir iş birliklerine zemin olmak ve Türkiye’nin bölgesel ve küresel ölçekte etkin tanıtımını yapmak amacıyla iş ve siyaset dünyasından liderlerini ağırlıyor. Zirve son 7 yılda, her yıl aralarındaki ticaret hacmi 3,3 trilyon dolara ulaşan 70'den fazla ülkeden, 2 bini aşkın katılımcı, 200'e yakın üst düzey bürokrat ve iş dünyasının liderlerini bir araya getiriyor.
Bankacılık, finans, telekomünikasyon, enerji, inşaat ve ulaştırma sektörlerinde çeşitli konuların derinlemesine konuşulacağı Boğaziçi Zirvesi, UİP’in enerji panelleri partneri Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı’nın (ABHA) da katılımıyla enerji sektörünün lokomotiflerini ağırlayarak yatırımcıların dikkatini Türkiye’ye çekmeyi hedefliyor.
8. Boğaziçi Zirvesi, Kadın Girişimciliği, Genç Liderler Jenerasyon Z, Mülteci Sorunu & İnsani Yardım, Üniversitelerin Geleceğin İnşasındaki Önemi gibi konu başlıklarıyla bu yıl üç gün süresince 125'si yabancı 176 konuşmacısıyla sosyal ve entelektüel meselelere yapıcı bir yaklaşım getirmeyi hedefliyor.
“Ekonomik ve ticari ilişkiler, siyasi ilişkileri yönlendiriyor”Boğaziçi Zirvesi’nde düzenlenecek paneller ve katılan konuşmacılar gelecek temasından yola çıkarak, politik, ekonomik ve sosyal alanlarda önemli yol haritaları çıkaracak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen UİP Global Danışma Kurulu Eş Başkanı Egemen Bağış, Boğaziçi Zirvesi'nin 8 yıldır Türkiye’nin dünyayla iletişiminde çok önemli köprülerden biri haline geldiğini, Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen zirvenin önemli uluslararası iş anlaşmalarına zemin oluşturulduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu sene de Türkiye’nin hem dış politikasına hem de dış ticaretine büyük etkide ve katkıda bulunacak bir zirve hazırlandı. Bazıları Türkiye’nin dünyada yalnızlaştığını iddia ediyor, fakat geçtiğimiz hafta UNESCO yönetim seçimlerinde Türkiye’nin gösterdiği performans bu iddianın doğru olmadığını ortaya koydu. Ümit ediyoruz ki Boğaziçi Zirvesi’nde bunu bir kez daha ortaya koyacak. Orta Doğu’daki ihtilaflı tarafların bile Boğaziçi Zirvesi’nde bir araya gelmesini hatta uzlaşmasını ümit ediyoruz. Geçmişte ülkeler arasındaki siyasi ilişkiler ekonomik ilişkileri belirledi.
Günümüz şartlarında artık ekonomik ve ticari ilişkiler, siyasi ilişkileri yönlendirmeye başladı. Almanya ile ilişkilerin en zor dönemecinde bile Türkiye’deki en büyük rüzgar enerjisi ihalesini bir Alman şirketinin aldığına şahit olduk. Bu da gösteriyor ki rakamlar ve ticari mantık her zaman bir adım önde gidiyor. Boğaziçi Zirvesi’nde bir de Avrupa Birliği paneli yapılacak. Türkiye - Avrupa Birliği ilişkileri belki umduğumuz noktada değil bugün ama AB hedefi her zaman Türkiye için milli bir hedef olmuştur. Bu çerçevede AB standartlarında bir ülke olması -üye olup olmaması çok önemli değil- ama o yaşam kalitesini vatandaşlarına sunabilmesi için bizim reformlarımız önemli. Bu da karşılıklı diyalog ve teşvikle geçrekleşecektir. Bu nedenle 8. Boğaziçi Zirvesi’ndeki bu paneli de önemsiyoruz."
UİP Kurucusu Cengiz Özgencil ise uluslararası kamuoyunu yakından ilgilendiren iş, siyaset ve akademi camiasından kıymetli konuşmacıların, "İstediğimiz Dünya" başlığı altında enerji, yatırım ve iş geliştirme modelleri gibi konulara odaklanacağını bildirdi.
8. Boğaziçi Zirvesi’nde temel çıkış noktasının yine uluslararası iş birliği ve sürdürülebilir diyaloğa katkıda bulunmak olacağını ifade eden Özgencil, şunları aktardı:
"Tam 3 gün sürecek toplantılarda ikinci ve üçüncü gün eş zamanlı oturumlarda Katar Al Attiyah Enerji Vakfı ile ortak tam gün enerji panelleri düzenliyoruz. Birleşmiş Milletler ile ortak çalışmalar yapıyoruz. Hindistan ile yaptığımız görüşmeler sonucu beceri geliştirme ile ilgili panellerimiz olacak. Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası olarak ortak bir Alman Ticaret paneli düzenliyoruz. Sanat ağırlıklı 2 panelimiz, spor panelimiz ve kadın konusunu işleyeceğimiz sosyal kültürel içeriklerimizi kapsayan panellerimiz olacak.
İstediğimiz Dünya/Küreselleşmenin Yeni sınavı ana başlığı altındaki panellerin kapanışını da üniversitelerin rolü ile yapacağız. Bu konuda da yurt dışından çok değerli üniversite rektörlerini ve dekanlarını ağırlıyoruz. Şimdiye dek aldığımız resmi konfirmasyonda 71 farklı ülkeden katılımcılarımız olacak. Eş zamanlı panellerle 3 günde toplam 37 panel, 176 konuşmacımız var. Bunların 125’i yabancı katılımcılardan oluşuyor."
Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Markus C. Slevogt, "Görevimiz Almanya ve Türkiye arasında karşılıklı olarak ticari ve yatırım ilişkilerini teşvik etmek. Rakamlardan da ne kadar yoğun yatırımların olduğunu görüyorsunuz. Tüm yıl boyunca Alman şirketleri ortalama her yıl Türkiye’ye minimum yarım milyar avro yatırım yapıyor. İki ülke arasında ekonomik ilişkilerin yapısal ve pozitif olması özellikle ilgi ve hassasiyet gösterdiğimiz bir konu. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bunu teşvik etmeye çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
İki ülke arasında ticari iletişim kanalını pozitif ve açık tutma taraftarı olduklarını belirten Slevogt, "Bu girişimlerden biri olarak her sene UİP’in düzenlediği Boğaziçi Zirvesi’ne Sayın Egemen Bağış’ın yönlendirmesiyle katılım gerçekleştiriyoruz. Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası olarak zirvedeki panelde Alman şirketleri olarak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler hakkında konuşacağız. Uzun yılladır çok başarılı olan bu zirve, ciddi ve önemli bir girişimdir." ifadelerini kullandı.
dikGAZETE.com