Çevre-Hayat

700 yıllık konakta tarihle iç içe yaşıyorlar

Elazığ'da yaşayan Bayoğlu ailesi 700 yıllık olduğu belirtilen Beyzade Efendi Konağı'nı 4 kuşaktır aslına uygun olarak ayakta tutmaya çalışıyor.

700 yıllık konakta tarihle iç içe yaşıyorlar
27-08-2018 16:02

ELAZIĞ - İsmail Şen

Elazığ merkeze bağlı Altunkuşak köyünde bulunan, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen Beyzade Efendi Konağı'nın son sakinleri, farklı dönemlere ait çanak-çömlek ve küpler, saklama kapları ve silolar, taş oyma eşyası, gaz lambaları, sandıklar, karyola, ocaklar, şömineler gibi çeşitli ev eşyalarını günlük yaşamda kullanarak hem muhafaza ediyor hem de tarihle iç içe yaşıyor.

Konağın dördüncü kuşak sakinlerinden Bülent Bayoğlu, Osmanlı dönemi alimlerinden Beyzade Efendi olarak tanınan büyükdedesi Hacı Ali Rıza Efendi'den kalan konağın mimarisi, süslemeleri, aksesuarları ve eşyasıyla Osmanlı dönemi konaklarının en güzel örneklerinden biri olduğunu belirtti.

Bayoğlu, yaklaşık bin 800 metrekare alana inşa edilen konağın yapım tarihinin tam olarak bilinmediğini ancak yetkililer tarafından yapılan incelemede 7 asır öncesine ait izler barındırdığının söylendiğini ifade etti.

Konakta, Beyzade Efendi'nin bazı özel eşyaları, el yazması kitapları, Sultan 2. Abdülhamid tarafından Beyzade Efendi'ye yazılmış tarihi bir belgenin de bulunduğunu dile getiren Bayoğlu, şöyle konuştu:

"Beyzade Efendi konağı kemerler üstüne kurulan bir konak. Özel suyuyla hicri 1312'de yapılmış şadırvanı var. Haremlik ve selamlık tarafında aynı havuz başları bulunmakta. Günlük hayatta kullandığımız ev ve mutfak eşyaları var. Günümüze kadar bunları koruma altına alıp muhafaza ettik. Bunun dışında konakta şömine, özel karyola, aynalar var. Özellikle vurgulamak istiyorum görmeye değer farklı motifleriyle şaheser bir karyola var. Karyolanın üstünde hangi dönemden kaldığını bilmediğimiz taç var. Günümüzden çok farklı aynaları, ocakları, küpleri, çanakları, petekleriyle hepsini kollayıp koruduk ve bugüne kadar getirdik."

"Bu konağı gelecek nesillere kazandırmak istiyoruz"

Bayoğlu, konağın Osmanlı ve Bizans döneminin kültür ve sanatından izler barındırdığını, bu nedenle yeniden ayağa kalkması ve gelecek nesillere miras kalması için restore edilerek turizme kazandırılmasını istediklerini belirtti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı nezdinde yapılan başvurunun neticesinde konağın restorasyon projesi için kullanılmak üzere 60 bin lira ödenek sağlandığını ifade eden Bayoğlu, şunları kaydetti:

"Rahmetli babamdan bana kalan dedem Beyzade'nin konağını dört kuşak 150 yıldır ayakta tutmaktayız. Ama artık gücümüz yetmediğinden bu konağa devletin bir an önce el atıp bu kültür mirasını ayağa kaldırmalarını, o eski şaşalı günlerine kavuşturulmasını istiyoruz. Konağın şahsım ya da ailem için değil gelecek nesillere bir miras bırakmak kaydıyla bir an önce turizme kazandırılmasını ve geçmişe ışık tutmasını istiyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER