Kültür Sanat

68. Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi

Hollanda’nın onur konuğu olduğu Frankfurt Kitap Fuarı'nı yaklaşık 277 bin kişi ziyaret etti. Türkiye ulusal standında 24 yayınevinin 4 bine yakın kitabı ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. - Anadolu Ajansı

68. Frankfurt Kitap Fuarı sona erdi
24-10-2016 00:07

FRANKFURT

Alanında dünyanın en önemlilerinden biri olarak kabul edilen ve bu yıl 68'incisi düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını kapattı.

Almanya'nın Frankfurt kentinde, Hollanda Kralı Willem-Alexander tarafından açılan fuarda, 100'den fazla ülkeden yaklaşık 7 bin 100 sektör temsilcisi, kitap, elektronik kitap ve dijital uygulamalarını sergiledi.

Hollanda'nın konuk olduğu ve yazarları, gazetecileri, profesyonelleri, kültür iletişimcilerini bir araya getiren fuarda 4 binden fazla etkinlik düzenlendi. 10 bin gazetecinin takip ettiği fuarı yaklaşık 277 bin kişi ziyaret ederken, bu yılki fuarda ziyaretçi sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 1,3 artış kaydetti.

Gelecek yıl 11-15 Ekim tarihlerinde düzenlenecek fuarın onur konuğu ise Fransa olarak belirlendi.

Türkiye ulusal standı yoğun ilgi gördü

Türkiye ise Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde Frankfurt Kitap Fuarı’na 228 metrekaresi “Türkiye Ulusal Standı” ve 92 metrekaresi de "Çocuk Yayınları Standı" olmak üzere toplam 320 metrekarelik alanda iki ayrı stant ile katılım sağlarken, Türk stantları ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü.

Türkiye ulusal standında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili bir sergi çalışması yer aldı. Türkiye’nin son 10 yılda yayıncılık alanında kat ettiği ilerlemenin, kültürel üretimdeki süreklilik ve zenginliğin ön planda yer aldığı sergide, darbe teşebbüsünün Türkiye’nin kültürel gelişimini durduramayacağı vurgulandı.

Fuar kapsamında "Unutulan Zafer: Kut'ül Amare Sergisi" de gerçekleştirildi. Sergide 1. Dünya Savaşı esnasında Osmanlı Devleti’nin Çanakkale’den sonra İngilizler karşısında kazandığı en büyük başarı olan Kut'ül Amare Zaferi, günlüklerin, Osmanlı ve dünya medyasında basılan çeşitli gazetelerin, kartpostalların, resimlerin, afiş ve kitapların aralarında yer aldığı materyallerle anlatıldı.

Ulusal stantta, Türk edebiyatı ve yazarlarının dışa açılımına destek veren ve bu çalışmaların en büyük bileşenlerinden biri olan "TEDA (Türk Edebiyatının Dışa Açılımı) Çeviri Destek Programı” kapsamında yayımlanan eserlerin yanı sıra Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kamu kurum ve kuruluşların eserlerinin de sergilenmesi sağlandı.

Çocuk yayınları standında ise Türkiye’den 12 çocuk yayıncısı da eserlerini sergilerken, telif görüşmeleri yapma fırsatı da yakaladı.

Ayrıca, ulusal standın hemen yanında yer alan İstanbul Ticaret Odasının standında da Türkiye'den 12 yayıncının kitaplarını sergilediği ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yayıncılarla iş görüşmeleri gerçekleştirebildiği bölümler oluşturuldu.

Fuarda, Mavi Ağaç Yayınları'nın Türk klasiklerinden yaptığı seçkide yer alan 64 kitaplık seri, 7 dile çevrilerek ziyaretçilere ücretsiz dağıtıldı.

"5 ülkeden onur konukluğu teklifi aldık"

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Frankfurt Başkonsolosluğu Kültür ve Turizm Ataşesi Osman Şahin Türkiye ulusal standının her zamanki gibi büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Türkiye'nin fuara yaklaşık 4 bin kitap ve 24 yayıneviyle katıldığını belirten Şahin, "Ayrıca İngilizce olarak 'Türkiye'nin 15 Temmuz'u' isimli bin kitap ve Almanca olarak da 'Uzun bir gecenin kısa hikayesi' isimli 600 kitap ziyaretçilere ücretsiz olarak dağıtıldı." ifadelerini kullandı.

Aralarında Fransa ve ABD'nin de bulunduğu uluslararası fuar düzenleyen 5 ülkeden onur konukluğu daveti aldıklarını aktaran Şahin, teklifleri değerlendirdiklerini ve görüşmelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Abdulselam Durdak

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER