Genel

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin resmi açılışı yapıldı

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin resmi açılış töreni gerçekleştirildi.

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin resmi açılışı yapıldı
14-07-2018 00:51

EDÄ°RNE (AA) - 657. Tarihi Kırkpınar YaÄŸlı GüreÅŸleri'nin resmi açılış töreni gerçekleÅŸtirildi.

Ritüellerle 657 yıldır devam eden efsane: KırkpınarKırkpınar'da 657. buluÅŸma657. Tarihi Kırkpınar YaÄŸlı GüreÅŸleri baÅŸladı

Sarayiçi Er Meydanı'ndaki tören, saygı duruÅŸunun ardından Ä°stiklal Marşı'nın okunmasıyla baÅŸladı. 656. Kırkpınar BaÅŸpehlivanı Ä°smail Balaban, Türk bayrağını göndere çekti.

Edirne Valisi Günay Özdemir, törende yaptığı konuÅŸmada, medeniyetler ÅŸehri Edirne'nin fethiyle baÅŸlayan Tarihi Kırkpınar YaÄŸlı GüreÅŸleri'nin, Avrupa'da arenalarda gladyatörlerin vahÅŸice birbirlerini öldürdüÄŸü dönemde erliÄŸin, insan sevgisinin, kardeÅŸliÄŸin ve dostluÄŸun oluÅŸmasına katkı saÄŸlayan önemli bir ata sporu olduÄŸunu belirtti.

Kırkpınar'ın kendine has gelenekleri ve ögeleri ile UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girerek bir dünya markası olduÄŸunu anlatan Özdemir, ÅŸunları kaydetti:

"Er meydanı ve Türk güreÅŸi, insan merkezli büyük bir medeniyetin oluÅŸturduÄŸu yaÅŸam biçimidir. Kırkpınar, Türk güreÅŸinin geleneksel olarak içinde barındırdığı aÄŸalık, altın kemer, zembil, kispet, cazgır, davul-zurna, peÅŸrev, yaÄŸlanma, pehlivan ve baÅŸpehlivanıyla bizim deÄŸerlerimizi ve kimliÄŸimizi yansıtan, kendine has gelenekleriyle UNESCO'nun kültür mirası listesine girmiÅŸ marka deÄŸerimizdir. Günümüzde bu marka deÄŸerini koruyarak ve geliÅŸtirerek gelecek nesillere aktarma gayretindeyiz. Dünyanın en eski spor organizasyonlarından birisi olan Kırkpınar YaÄŸlı GüreÅŸleri en önemli geleneklerimizdendir."

Kırkpınar'ın özünü bozmadan gelecek kuÅŸaklara aktarılması gerektiÄŸini vurgulayan Özdemir, Kırkpınar YaÄŸlı GüreÅŸleri'ne ev sahipliÄŸi yapmanın gururunu yaÅŸadıklarını belirterek, "Edirne'ye gelen yerli yabancı konuklara hoÅŸ geldiniz diyor, tüm pehlivanlarımıza baÅŸarılar diliyorum." ifadesini kullandı.

Belediye BaÅŸkanı Gürkan: AÄŸalık sadece para vermekle olmaz

Edirne Belediye BaÅŸkanı Recep Gürkan ise Kırkpınar'ın 657 yıldır düzenlendiÄŸini belirtti.

Gürkan, pehlivanlar, davul-zurna ekibi, cazgırlar ve Kırkpınar aÄŸasının, organizasyonun olmazsa olmaz 4 temel direÄŸi olduÄŸunu vurguladı.

Bu yıl aÄŸalık ihalesindeki ÅŸartnamede bazı deÄŸiÅŸiklikler yapıldığını belirten Gürkan, ÅŸunları söyledi:

"Kırkpınar aÄŸalığı sadece para vermekle olmaz. Biz Kırkpınar aÄŸasının mert, yiÄŸit, adam gibi adam olmasını bekleriz. Bunu beceremeyenler zamanı geldiÄŸinde dökülen yapraklar gibi dökülür gider. AÄŸalık burada en yüksek parayı vermek deÄŸil, her pehlivanın adını bilmektir, sevinenle sevinmek, üzülen ile üzülmektir, her ÅŸeyi ile adam gibi adam olmaktır. Seyfettin Selim gibi, Alper YazoÄŸlu gibi olmaktır. Bu nedenle ÅŸartnamede deÄŸiÅŸiklik yaptık. Dosya bedelini 5 bin liradan 25 bin liraya çıkardık. Ä°hale tarihinden itibaren ihaleyi alan aÄŸa 15 gün içinde paranın tamamını yatıracak. EÄŸer yatırmaz ise ihale iptal edilecek. Bir de aÄŸalık ihalesi onaylanmadan paranın tamamı yatmadan aÄŸalık unvanı kullanılamayacak"

Bu yıl Kırkpınar'ın yine 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne denk geldiÄŸini vurgulayan Gürkan, "O gün bu vatan için gözünü kırpmadan ÅŸehit olan tüm vatandaÅŸlarımız için, demokrasi için, vatanın bölünmez bütünlüÄŸü için, ezanların dinmemesi için, büyük ve ÅŸanlı bayrağımızın hep gönderde çekili kalması için canını feda eden bütün ÅŸehitlerimiz için pehlivanlarımız kol baÄŸlayacak, ‘Allah Allah’ nidalarıyla çayıra çıkacaklar. Burası er meydanıdır. Buradaki davul-zurna oyun havası çalmaz cenk havası çalar." diye konuÅŸtu.

2 bin 228 güreÅŸçi kayıt yaptırdı

GüreÅŸ Federasyonu BaÅŸkanı Musa Aydın da bu yıl 2 bin 228 güreÅŸçinin kayıt yaptırdığını, bu sayının yaÄŸlı güreÅŸ tarihinde rekor katılım olduÄŸunu vurguladı.

Kırkpınar'da emeÄŸi geçen herkese teÅŸekkür eden Aydın, çayıra çıkacak pehlivanlara baÅŸarılar diledi.

657. Kırkpınar AÄŸası Seyfettin Selim ise Kırkpınar'a katılan tüm pehlivanlara baÅŸarılar diledi.

KonuÅŸmaların ardından pehlivanların yanı sıra Kırkpınar'da görevli hakem, cazgır, davul-zurna ekibinin bulunduÄŸu kortej, Edirne Belediyesi bandosu eÅŸliÄŸinde tribünleri dolaÅŸtı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER