Ä°STANBUL (AA) - Çinli üreticilerle Türk alıcıları bir araya getiren Çin Ürünleri Fuarı (ChinaHomelife Turkey) 6'ıncı kez kapılarını açtı.
Avrasya bölgesinde ticari iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesinde önemli ticaret platformlarından biri olarak görülen Çin Ürünleri Fuarı, Hangzhou BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Yardıcısı Hu Wei, Ä°stanbul Vali Yardımcısı Ä°smail Gültekin, Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) Türkiye-Çin Ä°ÅŸ Konseyi BaÅŸkanı Murat Kolbaşı iÅŸ dünyası insanları ve ziyaretçilerin katılımı ile Ä°stanbul Fuar Merkezi’nde açıldı.
12 bin metrekarelik alanda gerçekleÅŸtirilen fuarda, 600'e yakın Çinli firma stant açtı.
Fuarda, Türk Standartlarına uygun olarak tüm kontrollerden geçmiÅŸ tekstil, hazır giyim ve aksesuarları, ev tekstili, inÅŸaat malzemeleri, el aletleri ve hırdavat, ev gereçleri, elektrikli ev aletleri, mobilya, elektronik eÅŸyalar, hediyelik eÅŸya, züccaciye, mutfak ve banyo armatürleri, gıda, lojistik, LED ve aydınlatma ürünleri baÅŸta olmak üzere 50 binin üzerinde ürün sergileniyor.
25 Mayıs'a kadar açık kalacak olan fuarda Anadolu’dan ve Avrasya bölgelerinden 2 bin 500 VIP alım heyetinin ağırlanacak, ayrıca 650’nin üzerinde ikili iÅŸ görüÅŸmesi yapılacak.
"Hangzhou ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 700 milyon dolara ulaÅŸtı"Fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törende konuÅŸan Hangzhou BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Yardıcısı Hu Wei, Türkiye ve Çin arasındaki iliÅŸkilerin önemine deÄŸindi.
Wei, fuarın, bu yılın nisan ayında Çin Devlet BaÅŸkanı Xi Jinping’in 2. KuÅŸak ve Yol Uluslararası Ä°ÅŸbirliÄŸi Zirvesi’nde dile getirdiÄŸi ortak istiÅŸare ve paylaşım ilkesini izleyerek, karşılıklı iletiÅŸim ve etkileÅŸime odaklandığını ve somut, gerçekçi iÅŸbirliklerini derinleÅŸtirmeye, çeÅŸitli risklerle el ele mücadele etmeyi ortaklaÅŸtırmaya çalıştığını dile getirdi.
Fuarın aynı zamanda, karşılıklı olarak faydalı olmayı ve kazan-kazanı gerçekleÅŸtiren, ortak kalkınma giriÅŸimini somutlaÅŸtıran gerçek bir eylem olduÄŸunu belirten Wei, ÅŸunları kaydetti:
"Aynı zamanda da Çin-Türkiye ekonomi ve ticaret iliÅŸkilerini ilerleten önemli bir çabadır. Türkiye, 'KuÅŸak ve Yol' güzergahı üzerinde olan önemli bir ülkedir. 2018 yılının temmuz ve kasım aylarında Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ile Çin Devlet BaÅŸkanı Xi Jinping sırasıyla Güney Afrika ve Arjantin'de bir araya geldiler. Ä°ki devlet lideri yakın temas içerisinde kalarak, iletiÅŸimi sürdürerek Çin-Türkiye stratejik iÅŸbirliÄŸini daha ileri bir seviyeye getirdiler.
2018 yılında, Hangzhou ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi yüzde 5 artışla 700 milyon dolara ulaÅŸtı. Türkiye’den yapılan ithalat ise yüzde 23 arttı. Fuarımızın baÅŸarılı bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmesiyle, Hangzhou ve Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari iliÅŸkilerin daha da güçleneceÄŸini ve birlikte ekeceÄŸimiz tohumların hasadını da birlikte paylaÅŸacağımızı umuyorum."
"Ticaret hacminin her yıl katlanarak artıyor olması mutluluk verici"Ä°stanbul Vali Yardımcısı Ä°smail Gültekin de Çin ile Türkiye arasındaki iliÅŸkilerin önemine iÅŸaret ederek, "Yüzlerce yıllık geçmiÅŸi olan tarihi Ä°pekyolu’nun önemi günümüzde de artarak devam ediyor." dedi.
Gültekin, "Özellikle Ä°pek Yolu’nun yeniden canlandırılması, Türkiye ile Çin arasındaki ticaret hacminin her yıl katlanarak artıyor olması ülkemiz için mutluluk verici. Tüm Çinli iÅŸ dünyası profesyonellerini güzel Ä°stanbulumuzda misafir etmekten duyduÄŸumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum." diye konuÅŸtu.
Açılış sonrasında AA muhabirine açıklamalarda bulunan China Homelife Fuarları Genel Müdürü Binu Pillai ise söz konusu fuarın Türkiye'de düzenlenen en büyük Çin fuarı olduÄŸunu dile getirdi.
Türkiye'nin büyük bir ülke olduÄŸunu ve Ä°stanbul'dan baÅŸka büyük ÅŸehirlerinin de bulunduÄŸunu dile getiren Pillai, "Türkiye'nin büyük ÅŸehirlerindeki alıcıları bu fuarda Çinli satıcılarlarla bir araya getiriyoruz. Buradaki tüm firmalar direk üretici firmalar. Bu da Çin'e gelemeyen Türkiye'deki alıcılar için büyük bir fırsat." dedi.
Fuarın satıcılarla alıcıların bir araya getirerek yüz yüze iletiÅŸim kurmalarını saÄŸlayan ve daha iyi bir fiyat alma imkanı sunan büyük bir platform olduÄŸunu vurgulayan Pillai, "Türkiye'de bu fuarın giderek büyümesinin nedeni Türkiye'nin avantajları olması. Türkiye, tüm komÅŸu ülkelerin merkezinde. Çin'de Türk ürünlerini 'Made in Turkey' ÅŸeklinde tanıtıyoruz. Çünkü 'Made in Turkey' kalitesinden dolayı 'Made in Europe' anlamına gelir. Aynı zamanda Türkiye büyük bir nüfusa da sahip. Bu yüzden de talep yüksek. Türkiye'nin ithalata bağımlı olduÄŸu bazı ürünler var, üretimi yapmak için ihtiyaç duydukları bazı hammaddeler var. Aslında bu bir etki kombinasyonu. Çinli katılımcılar için, Çinli üreticiler bu pazara deÄŸer veriyorlar, hatta bir ölçüde de olsa, Orta Asya pazarlarının bir kısmına ve kısmen de Avrupa'ya açılan bir kapı gibi görüyorlar. Bu yüzden bu pazara deÄŸer veriyorlar."
Pillai, Türkiye'de fuarın ilk yılında 140 katılımcıyla yapılmaya baÅŸlandığını ve her yıl büyüme kaydettiÄŸini ifade ederek, söz konusu fuarın 13 ülkede de daha yapıldığını ancak Türkiye'nin fuar yönetimi için önemli bir konumda bulunduÄŸunu sözlerine ekledi.
China Homelife fuarlar serisiDünya ticaret arenasında Çin ürünlerini tanıtmak için düzenlenen China Homelife fuarlar serisi, 13 ülkede yılda bir kez düzenleniyor.
Çin Hükümeti tarafından katılım maliyetlerinin yüzde 100’ünün karşılandığı fuar, Türkiye'nin jeopolitik konumu sayesinde her iki ülke ekonomisi için de büyük önem arz ediyor.
2018 yılında beÅŸincisi düzenlenen ve 500 Çin’li firmanın katıldığı ve yaklaşık 12 bin iÅŸ dünyası profesyonelinin ziyaret ettiÄŸi China Homelife Turkey Fuarı, UzakdoÄŸu potansiyelinden faydalanmak isteyen giriÅŸimciler için önemli bir fırsat niteliÄŸi taşıyor.
Muhabir: Abdulselam Durdak