İl Milli Eğitim Müdürlüğü, üniversiteler ve TÜZDER işbirliği ile başlatılan proje kapsamında tespit edilen çocuklar 10 yıl süre ile takip altına alınarak Türkiye’nin gelecekteki bilgi alanındaki veri bankasını oluşturacak.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Yıldız Teknik ve İstanbul Teknik Üniversitesi geleceğin bilim insanlarını mercek altına almak için kolları sıvadı ve Türkiye’nin zeka haritası için yola çıktı. Şubat ayında Beylikdüzü, Bağcılar ve Sarıyer’de ikamet eden 4 - 14 yaş grubundaki çocukların görsel motor beceri, muhakemeye yeteneği, sayı kavramı, sonuç çıkarma ve hikaye belleği gibi birçok alandaki yeteneklerini ölçmek için dünya çapında standardizasyona sahip testlerin belirleyeceği 200 çocuk 10 yıl süre ile takip altına alınacak.
ÖNCE İNTERNET ÜZERİNDE BAŞVURU
Projeye ilişkin bilinmesi gerekenler hakkında bilgi veren TÜZDER Genel Müdürü Tunahan Coşkun, “Tahminimize göre 10 bin üzerinde bir başvuru bekliyoruz. Çünkü herkese açık bir proje 4-14 yaş grubunu içeriyor. Aileler öncelikle TÜZDER’in internet sitesinden başvuru formunu dolduracaklar ve randevular 1 Şubat’tan sonra verilecek. Randevu sonrasında grup testlere davet edilecekler. Ardından bu testleri geçen çocuklar sıra dışı testlere ve bireysel testlere tabi tutulduktan sonra projeye dahil olacaklar. Yaklaşık 6 bin TL’lik eğitimi ücretsiz olarak alacaklar.
Burada 200 en iyi çocukla birlikte Türkiye’nin bir data veri bankasını da oluşturmuş olacağız. Çünkü bu çocuklarla ilgili çalışmaları maalesef hep yurt dışı kaynaklardan kitaplardan çalışmalardan takip etmek zorunda kalıyoruz. Hedefimiz 10 yıl boyunca izlemek ve ülkemiz adına üniversitelere ve diğer kurumlara raporlamak istiyoruz” dedi.
201’İNCİ ÇOCUK NE OLACAK?
Testleri başarı ile tamamlayan 200 çocuğun dışında kalan çocukların da farkındalık oluşturacağına dikkat çeken Coşkun; “ Burada uygulanacak olana testler dünya çapında da kullanılan geçerlilik ve güvenilirliği olan Türkiye standardizasyonu olan testler olduğu için oradaki puanlar baz alınacağı için çok adil bir değerlendirme olacak. Yukarıdan aşağıya doğru en iyi 200 çocuk belirlenecek. 200’ün dışındaki çocuklarımız iyi değildir anlamına gelmesin çünkü sıralamaya göre böyle bir planlama yapılacak. En azından aileler çocuklarını tanıma fırsatını yakalayacaklar. Projeye dahil olmasalar bile” diye konuştu.
TESTLERDE HANGİ SORULAR VAR?
Çocukların, “Komşunun penceresinden duman çıktığını görüyorsunuz. Bu durumda ne yapmanız gerekiyor?” ya da “Neden evimiz var?” gibi benzer sorularla mantık yürütme ve uzamsal düşünme becerisini ortaya koyan testlerden geçirileceğini ifade eden Coşkun özellikle sanal ortamdaki zeka testlerine karşı uyardı. TUZDER Genel Müdürü Tunahan Coşkun şunları söyledi: “İnternette kullanılan testler aslında çok yoruma çok açık testler.
Çok sağlıklı bulmuyoruz açıkçası. Örneğin bizim yapacağımız bir testin 12 alt testi var. Burada çocuğun performansını, aritmetik becerilerini, muhakeme yeteneğini örneğin muhakeme yeteneğinin içinde :“Komşunun penceresinden duman çıktığını görüyorsunuz. Bu durumda ne yapmanız gerekiyor?” gibi bir soru var. Dolayısı ile burada mantık yürütme, uzamsal düşünme gibi birçok becerisini ölçen testler var.”
dikGAZETE