Sağlık

40 yaş üstü her 5 kişiden biri KOAH hastası

Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Nurdan Köktürk, Türkiye'de 40 yaş üstü her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğunu belirterek, 10 KOAH hastasından sadece birinin doktora başvurduğunu kaydetti. - Anadolu Ajansı

40 yaş üstü her 5 kişiden biri KOAH hastası
16-11-2016 14:37

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan

Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Nurdan Köktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KOAH'ın zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarında ve akciğerlerde mikrobik olmayan iltihapla geliştiğini ve hava yollarının daralmasıyla sonuçlanan bir hastalık olduğunu söyledi.

"Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa, 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir." diyen Köktürk, hastalık gelişiminde olumsuz çevre koşullarının önemli rol oynadığını kaydetti.

Küresel Hastalık Yükü Çalışması'na göre, KOAH'ın dünyada yılda 2 milyon 900 bin hastanın ölümüne yol açtığını anlatan Köktürk, "KOAH, tüm ölümlerin de yüzde 5,5'inden sorumludur. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3'üncü ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 61,5'i de KOAH'tan kaynaklanmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Haftada üç gün 45 dakika hızlı tempolu yürüyüş yapılmalı"

Araştırma sonuçlarının, haftada iki saat ve daha fazla yürüyüşün KOAH'a bağlı ölümleri yüzde 30-40 oranında azalttığı tespiti içerdiğini kaydeden Köktürk, hastalara en az haftada üç gün 45 dakika hızlı tempoda yürüyüş yapmalarını tavsiye ettiklerini anlattı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER