ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe giriÅŸimi sırasında Mamak 28. Piyade Tugay Komutanlığına baÄŸlı tank taburu personelinin katıldığı eylemlere iliÅŸkin 64 kiÅŸi hakkında açılan davanın ilk duruÅŸması baÅŸladı.
Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsünde görülen duruÅŸmada, sanıkların kimlik tespiti ve iddianame özetinin okunmasının ardından sanık savunmalarının alınmasına geçildi.
Savunma için söz verilen eski Tank Tabur Komutanı Yarbay Nuri Büyükyazıcı, savunması için hazır olmadığını öne sürerek yarınki celsede savunma yapmak istediÄŸini bildirdi. Bunun üzerine sanıklardan eski astsubay Turan Baysal savunması için huzura alındı.
Baysal, 1997’de görevine baÅŸladığını beyan ederek, darbe giriÅŸiminden önce planlaması yapılan Fırat Kalkanı Harekatı için gerçekleÅŸtirilen toplantılara katıldığını ve birliklerinin toplumsal olaylara müdahale yetkisi olduÄŸu gerekçesiyle 15 Temmuz'da kışla dışına çıkmalarını olaÄŸan karşıladığını beyan etti.
Alarm verilmesi üzerine birliÄŸine gittiÄŸini savunan Baysal, "Tabur komutanı Nuri Büyükyazıcı, 'Alarm, herkes tankları hazırlasın' emrini verdi. Genelkurmaya büyük bir saldırı olduÄŸunu söyleyen Büyükyazıcı, bölük komutanlarına 'HazırlayabildiÄŸiniz kadar tank hazırlayın.' dedi. Kendisine Genelkurmaya ne saldırısı olduÄŸunu tam üç kez sordum. 'FETÖ uçak kaçırmış' diye cevapladı. Yazıcı bana, 'Tam olarak ben de bilmiyorum. Gidip oranın emniyetini alacağız çabuk hazırlanın' dedi. Yazılı emir var mı diye sorduÄŸumda 'Bende var.' cevabını verdi." ifadelerini kullandı.
Tanklara "gerekirse ez" emriKışladan çıktıktan sonra tabur komutanı Büyükyazıcı'nın sivil araçlara dikkat edilmesi emrini verdiÄŸini beyan eden Baysal, Sıhhiye'de toplanan vatandaÅŸların tepki çektiklerini dile getirerek, "Tabur komutanı tank sürücüsüne, 'Çabuk geç, gerekirse barikatı ez' diye emir verdi. Benden de diÄŸer tanktaki bölük komutanlarına 'barikatlara takılı kalmayın, süratle görev yeri Genelkurmaya varın' emrini iletmemi istedi. Bizim tankın sürücüsüne 'Sakın durma ittir geç, gerekirse ez' emrini verdi." diye konuÅŸtu.
Genelkurmaya vardıklarında nizamiye emniyeti aldıklarını öne süren Baysal, darbe giriÅŸiminden daha evvelden haberdar olmadığını ve Genelkurmaya saldırı olduÄŸu gerekçesiyle verilen emirleri yerine getirdiÄŸini savunarak tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Duruşmaya, sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediliyor.
Ä°ddianamedenAnkara Cumhuriyet Savcısı Serdar CoÅŸkun tarafından hazırlanan iddianamede, dönemin tank tabur komutanı Nuri Büyükyazıcı ile çeÅŸitli rütbelerden 64 kiÅŸi sanık olarak yer alıyor.
Sanıkların, "anayasayı ihlale teÅŸebbüs etme", "suçu i̇şlemeyi kolaylaÅŸtırmak i̇çin öldürme", "suçu i̇şlemeyi kolaylaÅŸtırmak i̇çin öldürmeye teÅŸebbüs etme", "korku yaratabilecek tarzda silahla ateÅŸ etme", "kamu malına zarar verme" ve "mala zarar verme" suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları talep ediliyor.
Mamak 28. Mekanize Tugayına baÄŸlı tank taburundan "askeri darbeyi baÅŸarmak üzere" Genelkurmay BaÅŸkanlığı Karargahına 15 tank sevk edildiÄŸi kaydedilen iddianamede, bu tankların bir kısmının konvoy halinde gittiÄŸi, bir kısmının Kızılay'dan itibaren deÄŸiÅŸik sokak ve caddelerde kaybolduÄŸu anlatılıyor.
Tank içindeki personelin, tanklara engel olmaya çalışan sivillere ateÅŸ ederek öldürme ve yaralama fiillerini iÅŸlediÄŸi belirtilen iddianamede, Genelkurmay BaÅŸkanlığı önündeki alt geçitte sürücüsünün, namlusuna hasar görmüÅŸ polis aracını takıp insanların üzerine sürdüÄŸü tankın plakası ve içindekilerin kesin olarak tespit edildiÄŸi bildiriliyor.
Ä°ddianamede, mal ve araçları zarar gördüÄŸünden Genelkurmay BaÅŸkanlığı, Hava Kuvvet Komutanlığı, Emniyet Genel MüdürlüÄŸü ve Ankara BüyükÅŸehir Belediyesi "maÄŸdur" olarak yer alırken, tankların üzerlerine sürülmesi veya ateÅŸ edilmesi sonucu öldürülmeye teÅŸebbüs edilen 72 kiÅŸi ile olay gecesi araçları zarar gören 24 vatandaÅŸ müÅŸteki olarak sıralanıyor.