Ekonomi

2020’de Ukrayna’da en büyük yatırımcı ülke Türkiye oldu

Türk-Ukrayna İş Adamları Derneği Başkanı Pehlivan, "Türkiye’den Ukrayna'ya özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının öncülüğünde 400 milyon dolara yakın yatırım geldi." dedi.

2020’de Ukrayna’da en büyük yatırımcı ülke Türkiye oldu
20-02-2021 14:26
Ä°stanbul

Türk-Ukrayna Ä°ÅŸ Adamları DerneÄŸi (TUÄ°D) BaÅŸkanı Burak Pehlivan, Ukrayna’da 2020’de net yabancı sermaye giriÅŸinin negatif gerçekleÅŸtiÄŸini belirterek, "Türkiye’den Ukrayna'ya özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının öncülüğünde 400 milyon dolara yakın yatırım geldi ve ülkemiz, Ukrayna’da geçtiÄŸimiz yıl en büyük yabancı sermaye yatırımcısı ülke oldu." dedi.

Pehlivan AA muhabirinin Türkiye-Ukrayna ekonomik aktivitelerine ilişkin sorularını cevapladı.

Geçen yılın dünya ve insanlık için çetin geçtiğini anlatan Pehlivan, zenginle fakirin, gelişmiş ülkeyle gelişmekte olan ülkenin, büyük şirketle küçük şirketin arasındaki farkın bu dönemde daha da açıldığını söyledi.

Turizm, perakende, havacılık ve birçok servis sektöründe sert karantina tedbirlerinin etkisiyle, mobilizasyonun azaltılmasıyla ciddi ciro kayıpları yaÅŸandığını aktaran Pehlivan, dünyanın baÅŸka ülkelerindeki küçülme oranlarına bakıldığında Ukrayna’nın yüzde 4,2’ik bir ekonomik küçülme yaÅŸamasını baÅŸarı olarak deÄŸerlendirilebileceÄŸini söyledi.

YaÅŸanan tüm olumsuzluklara raÄŸmen 2020 yılının Türkiye-Ukrayna ekonomik ve siyasi iliÅŸkilerinin zirveye çıktığı bir yıl olduÄŸunu belirten Pehlivan, "Bu ifadenin ağırlığını ve gerçekliÄŸini de ticaretten, yatırımlara, turizmden, inÅŸaat sektörüne, güvenlikten, savunma sanayine birçok arklı alanda somut olarak gözlemledik, yaÅŸadık. Türkiye olarak tarihte ilk kez, yılın ilk 11 ayı baz alındığında Ukrayna ile yaptığımız dış ticarette fazla verdik. Ãœstelik bunu, Ukrayna’nın toplam ithalatı ilgili dönemde yüzde 10, Türkiye’nin toplam ihracatı ise yüzde 7 azalırken, Ukrayna’ya ihracatımızı artırmayı baÅŸararak saÄŸladık." diye konuÅŸtu.

Türkiye'den Ukrayna’ya yatırımlar sürüyor

Pehlivan, Ukrayna’ya 2020’de net yabancı sermaye giriÅŸinin negatif gerçekleÅŸtiÄŸini ifade ederek, "Türkiye’den Ukrayna'ya özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarının öncülüğünde 400 milyon dolara yakın yatırım geldi ve ülkemiz, Ukrayna’da geçtiÄŸimiz yıl en büyük yabancı sermaye yatırımcısı ülke oldu." bilgisini verdi.

Türkiye’de turizm sezonunun açıldığı temmuz ve aÄŸustos aylarında BirleÅŸmiÅŸ Milletler’e üye Türkiye hariç 192 ülkenin 191’inden gelen turist sayısı azalırken yalnızca Ukrayna’dan gelen turist sayısında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış yaÅŸandığını anlatan Pehlivan, ÅŸunları kaydetti:

"2020’de ülkemizi ziyaret eden Ukraynalı turist sayısı 1 milyonu geçti. Ukraynalılar turistler geçmiÅŸte olduÄŸu gibi yalnız Antalya ve ilçelerindeki her ÅŸey dahil otellere gitmediler bu sefer Marmaris, Bodrum, ÇeÅŸme gibi onlar için yeni sahil beldelerimizi keÅŸfettiler.

Kış ve kültür turizminde de önemli mesafe alındı. KiÅŸisel gözlemlerimle, Ukraynalı muhataplarımızla sohbetlerimle de görüyorum ki, yeni keÅŸiflerinden o kadar memnun kaldılar ki, Ukraynalı turistlerin Türkiye turizmi algısında kalıcı bir deÄŸiÅŸim yaÅŸanıyor, Türkiye’yi artık kültür ve kış turizminde daha çok tercih edecekler, ayrıca Türkiye’de Akdeniz’in deniz, kum ve güneÅŸ olarak tadını yine çıkaracaklar ama Ege sahillerimizin zenginliÄŸi de onları cezbedecek."

Türk müteahhitlerin yurtdışında en çok iş aldıkları 2. ülke Ukrayna oldu

Pehlivan, Ukrayna'nın CumhurbaÅŸkanı Vladimir Zelenskiy’in önderliÄŸinde "Büyük Ä°nÅŸaat" adıyla tarihinin en büyük altyapı hamlesine giriÅŸtiÄŸini ifade ederek, Türk Müteahhitlerin yurt dışında, salgın döneminde yılın ilk yarısında en çok iÅŸ aldıkları ülkenin de Ukrayna olduÄŸunu söyledi.

Pehlivan, "Yılın tamamına baktığımızda ise yerel olarak alınan işler de hesaba katıldığında Ukrayna Türk müteahhitlerimizin yurtdışında en çok ihale kazandıkları 2. ülke." dedi.

ErdoÄŸan’ın katıldığı Ä°ÅŸ Forumu, Ukrayna tarihinin en büyük ikili iÅŸ forumu olarak tarihe geçti

Pehlivan, karantinalara rağmen iki ülke arasında çok sayıda karşılıklı üst düzey ziyaret yaşandığını ifade ederek, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy ve Başbakanı Denis Şmigal'in sırasıyla ekim ve kasım aylarında Türkiye'ye teşrif ettiğini hatırlattı.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın 3 Åžubat’ta Kiev’e yaptığı resmi ziyaret esnasında, Türk Ukrayna Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi’nin de önemli katkısıyla 800’ün üzerinde iÅŸ insanının katılımıyla gerçekleÅŸtirilen Türkiye Ukrayna Ä°ÅŸ Forumu'nun ikili bir iÅŸ forumuna Ukrayna’da en yüksek sayıda iÅŸtirak eden katılımcı sayısı itibarıyla ülke tarihine geçtiÄŸini anlatan Pehlivan, "Bu forumda iki ülke cumhurbaÅŸkanının altını çizdiÄŸi gibi, yine Ukrayna cumhurbaÅŸkanı ve baÅŸbakanının Türkiye ziyaretlerinde ifade ettikleri üzere, ekonomik ve ticari iliÅŸkilerimizin en önemli gündem maddesi olan Türkiye Ukrayna Serbest Ticaret AntlaÅŸması’nın imzası da eli kulağında. 2021 yılı inÅŸallah bu antlaÅŸmanın imzasını göreceÄŸimiz bir yıl olacaktır." diye konuÅŸtu.

"Tarımın toplam ülke ihracatındaki payı ilk kez yüzde 45’e çıktı"

Pehlivan, Ukrayna ekonomisinin, salgın dönemini Avrupa’daki diÄŸer ülkelere göre çok daha az zararla atlattığını ifade ederek, dünya genelinde tarım ve gıdaya artan taleple, tarımda çifte rekor kırıldığını söyledi.

Pehlivan ÅŸu bilgileri verdi:

"Ukrayna, 23 milyar 395 milyon dolar tarım ihracatıyla tarihinin en yüksek tarımsal ürün ihracatına ulaşırken, yine tarımın toplam ülke ihracatındaki payı ilk kez yüzde 45’e çıktı. Aynı ÅŸekilde dünyada demir ve demir-çeliÄŸe talebin artmasıyla ülke ihracatında 2. sırada olan bu kalemlerde de ülkenin ihracat gelirleri artış gösterdi. Böylece tüm sıkıntılara raÄŸmen Ukrayna’nın ihracatı yılın genelinde yalnızca yüzde 1,7 azalarak 49,2 milyar dolar, ithalatı ise yüzde 10,3 düşüşle 54,2 milyar dolar olarak gerçekleÅŸti. Toplam dış ticaret hacmi ise yüzde 6 azalarak 103,4 milyar dolar oldu."

Ãœlkenin bir baÅŸka önemli döviz kaynağı olan işçi dövizlerinin ise salgına raÄŸmen düşmeyerek 12,3 milyar olarak gerçekleÅŸerek Avrupa’nın en yükseÄŸi olduÄŸunu anlatan Pehlivan, "Yine Avrupa’da en çok sertifikalı yazılım uzmanına sahip olan ülke olan Ukrayna 5,5 milyar dolarlık yazılım ve bilgi teknolojileri ihracatı gerçekleÅŸtirdi. Tüm bunların sonucunda Ukrayna para birimi Grivna dolar karşısında, 21 Mart 2020’de ulaÅŸtığı deÄŸerden bugün iÅŸlem görüyor. Yaklaşık 1 yıldır geliÅŸmekte olan para birimlerinin tamamında yaÅŸanan deÄŸer kayıplarından Ukrayna'nın etkilenmediÄŸini görüyoruz. Perakende sektörü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2 büyüdü yani Ukraynalılar artan gelirleriyle daha çok tükettiler." ifadelerini kullandı.

Ukrayna Türk iş dünyası açısından da her şeye rağmen oldukça başarılı bir yıl oldu

Pehlivan, Ukrayna Türk iş dünyası ve başkanlığını yaptığı Türk Ukrayna İşadamları Derneği tarafından da oldukça bir başarılı bir yıl geçirdiklerini ifade ederek, "Kuşkusuz Türkiye ve Ukrayna ilişkilerinin ulaştığı bu yüksek seviyenin oluşturduğu pozitif ekosistem olmasa her ne kadar yeni şartlara hızla adapte olsak da bu kadar başarılı bir yıl geçiremez, TUİD ve Ukrayna Türk iş dünyası olarak iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerine bu denli katkı sağlayamazdık." değerlendirmesini yaptı.

Türk İş Dünyası olarak 2020'de teknolojinin imkanlarını kullanarak iletişimi azaltmak bir yana, iletişimi ve dayanışmayı artırdıklarını anlatan Pehlivan, bölgelerine, sektörlerine göre iş insanlarının katıldığı ve belirli periyotlarla düzenledikleri yüzlerce çevrimiçi toplantıyla görüş alıverişinde, karşılıklı deneyim paylaşımında bulunduklarını söyledi.

Türk-Ukrayna Ä°ÅŸ Adamları DerneÄŸi (TUÄ°D) BaÅŸkanı Burak Pehlivan, Türk iÅŸ insanlarının büyük fedakarlıklarıyla 29 yıllık Ukrayna bağımsızlık tarihinin bir ülke iÅŸ dünyası tarafından düzenlenen en geniÅŸ kapsamlı hayır etkinliÄŸine, Türkiye Cumhuriyeti Kiev BüyükelçiliÄŸi'nin himayelerinde, Türk Ukrayna Ä°ÅŸadamları DerneÄŸi’nin organizasyonuyla imza atılarak 12 ayrı bölgedeki valilikler ve ilgili kamu kurumlar aracılığıyla binlerce koli gıda ve hijyen malzemesinin ihtiyaç sahipleriyle buluÅŸturulduÄŸunu söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER