Ekonomi

'2017 yılına yüzde 5 gibi yüksek bir büyüme oranı ile başladık'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Sayın Cumhurbaşkanımızın sıçrama yılı olarak işaret ettikleri 2017 yılına yüzde 5 gibi yüksek bir büyüme oranı ile başladık. 2017'nin devamında bu rakamı daha yukarılara beraber çekeceğiz." dedi.

'2017 yılına yüzde 5 gibi yüksek bir büyüme oranı ile başladık'
08-08-2017 23:56

BÄ°LECÄ°K (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ekonomisinin baÅŸarı hikayesi, örnek gösterilen performansının, kesintiye uÄŸramadan devam edeceÄŸini belirterek, "Terörün her türüyle mücadele ederken ekonomi alanında estirilmeye çalışılan olumsuz rüzgarları birlikte bertaraf edeceÄŸiz. Ä°ÅŸ dünyamızın bu süreçteki desteÄŸi son derece önemli." dedi.

Tüfenkci, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odasının ödül töreninde yaptığı konuÅŸmada, Türkiye'nin iktisadi hayattaki baÅŸarısının, öncelikle iÅŸ adamlarının baÅŸarısı olduÄŸunu bildirdi.

Ä°ÅŸ adamlarının ekonomik faaliyetleri kadar güveni, inancı ve giriÅŸimci cesaretinin, Türkiye'yi dünyanın sayılı ekonomilerinden olmasını saÄŸlayacak en önemli güçlerden biri olduÄŸunu belirten Tüfenkci, ÅŸöyle devam etti:

"15 Temmuz'a raÄŸmen en hızlı büyüyen ekonomilerden olduk. 2016'nın tamamında sergilediÄŸimiz yüzde 2,9'luk büyüme performansı ile dünyanın 17'nci, Avrupa'nın da 6'ncı büyük ekonomisi konumundayız. 2002'den bu yana Türkiye ekonomisi, küresel krize raÄŸmen her yıl ortalama yüzde 5,6 büyüdü. 2002'den 2016 sonuna kadar Türkiye ekonomisi reel olarak yüzde 115 büyüme kaydetti. Sayın CumhurbaÅŸkanımızın sıçrama yılı olarak iÅŸaret ettikleri 2017 yılına ise yüzde 5 gibi yüksek bir büyüme oranı ile baÅŸladık. 2017'nin devamında bu rakamı daha yukarılara beraber çekeceÄŸiz."

Ä°stihdam seferberliÄŸi

Tüfenkci, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın liderliÄŸinde baÅŸlattıkları istihdam seferberliÄŸi kapsamında bugüne kadar 1 milyon 488 bin kiÅŸiye istihdam saÄŸlandığına iÅŸaret etti.

Nisan itibariyle istihdam seviyesini 28 milyon 157 bine çıkardıklarını vurgulayan Tüfenkci, "Böylece küresel krizden bu yana yaklaşık 7,5 milyon vatandaşımıza ilave istihdam saÄŸladık. Aynı dönemde Avrupa BirliÄŸi'nde bizim kadar istihdamını artırabilen baÅŸka ülke yok. Hatta bırakın artırmayı, Ä°spanya, Hollanda, Portekiz, Finlandiya ve Ä°rlanda gibi ülkelerde o zamandan bu zamana kadar istihdam kaybı yaÅŸandı." ifadesini kullandı.

"SaÄŸlıklı göstergelerden biri"

Tüfenkci, hükümetin reel sektöre yönelik yaptığı desteklerin bankacılık sektörüne hareket getirdiÄŸini anlattı.

2015 Eylül-2016 Haziran dönemi ele alınırsa, 9 aylık süreçte 88 milyar liralık kredi verildiÄŸinin altını çizen Tüfenkci, ÅŸu deÄŸerlendirmelerde bulundu:

"2016 Eylül-2017 Mart döneminde 220 milyar liralık kredi verilmiÅŸtir. Bunun 124 milyar lirası 2016 Eylül-Aralık dönemine aittir. Burada ÅŸunu ifade edeyim; sadece iÅŸin kredi boyutuna bakıp, kredi geniÅŸlemesi dersek meseleye tek yönden yaklaÅŸmış oluruz. Kredilerin en önemli kaynağı durumunda olan mevduatlarda da artış yaÅŸanmıştır. 2015 Eylül-2016 Haziran döneminde 41 milyar lira toplanmışken, 2016 Eylül-2017 Mart döneminde 178 milyar lira mevduat toplanmış. Nitekim sadece kredi boyutlu yani tek yanlı büyümüÅŸ olsaydı mevduatın krediye dönüÅŸüm oranında anormal artışlar olması beklenirdi. Ayrıca Haziran 2016 itibariyle yani darbe giriÅŸimi öncesi kredilerin takibe dönüÅŸüm oranı yüzde 3,30 iken, darbe giriÅŸimi sonrasında Aralık 2016 itibariyle yüzde 3,24'e, en son Mart 2017 verilerine göre yüzde 3,21'e düÅŸmüÅŸtür. Bu da saÄŸlıklı göstergelerden bir diÄŸeridir."

İhracattaki artış

Bakan Tüfenkci, 15 Temmuz hain darbe giriÅŸiminin ekonominin tüm alanlarında olduÄŸu gibi dış ticaret alanında da Türkiye'ye ağır faturalar ödettiÄŸine dikkati çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER