Politika

'2010 KPSS'de soruları çalarak memuriyete girenler ihraç edilecek'

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "2010 KPSS'de soruları çalarak devlet memuriyetine girdikleri tespit edilenler, devlet memuriyetinden ihraç edileceklerdir. Hakkıyla devlet memuriyetine girdiği tespit edilenlere ise hiçbir şey olmayacak." dedi.

'2010 KPSS'de soruları çalarak memuriyete girenler ihraç edilecek'
15-08-2016 22:49

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, Olağanüstü Hal Yasası ve Anayasa'nın Bakanlar Kuruluna verdiği yetki çerçevesinde, iki kanun hükümünde kararnamenin gündeme geldiğini bildiren Kurtulmuş, şunları ifade etti:

"Bunlardan bir tanesi, henüz bu konuda herhangi bir madde bulunmayan konularla ilgili 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'dir. Teferruatına girmeden, ana başlıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum. 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, öncelikli olarak bazı bakanlıklarımız ve kurumlarımızdan gelen, kamu personeli olma vasfını yitirmesi gereken yani FETÖ'cü olduğu tespit edilen kişilerle ilgili düzenlemedir. Dışişleri, Sahil Güvenlik, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere çeşitli kurumlardan gelen liste, bugünkü Kanun Hükmünde Kararnameyle yürürlüğe girerek yayımlanacaktır.

Bu listede ismi geçen FETÖ mensupları, devlet memuru olma vasfını kaybedeceklerdir. Ayrıca yine bu kararname çerçevesinde, bu kararname ile görevden alınanların unvan ve meslek adlarını kullanmaları da mümkün olmayacaktır. Örneğin büyükelçi, hakim, savcı, Türk Silahlı Kuvvetlerinde subaysa mesleki rütbeleri gibi, vali gibi birtakım meslek unvanlarını kullanmaları mümkün olmayacak, yüksek yargı mensubu olmak gibi hem unvanlarını kullanamayacaklar hem de buralardan kaynaklanan haklarını bundan sonra kullanamayacaklardır."

"Devlet memuriyetinden ihraç edilecekler"

670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile FETÖ'cü terör örgütüyle irtibatlı, iltisaklı olduğu için kapatılan kurum ve kuruluşların hakları, alacakları, yükümlülükleri ve taşınmazlıklarının ne olacağının Maliye Bakanlığının uhdesine bırakıldığını ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Maliye Bakanlığı, bu anlamda el konulan bu tür kurum ve kuruluşların alacakları, yükümlülükleri, taşınmazlıklarıyla ilgili kararları kendileri belirleyecek, bunların bir kısmının da diğer kamu kurumlarına, dilerse eğer, ihtiyaç ortaya çıkarsa bedelsiz olarak tahsisini yapacaktır. Mülkiyetini değil tahsisini yapacaktır. Ayrıca kapatılan vakıfların mal varlıkları, taşınmazlıkları, hak ve alacaklarıyla ilgili sorumluluklar ise Vakıflar Genel Müdürlüğüne tevdi edilmiştir.

Yine 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yaptığımız bir diğer düzenleme ise 2010 KPSS ile ilgilidir. 2010 KPSS'de soruları çaldıkları ve bu şekilde devlet memuriyetine girdikleri tespit edilenler, devlet memuriyetinden ihraç edileceklerdir. Ancak 2010 KPSS ile girmiş olup yapılan soruşturmalar sonucunda gerçekten hakkıyla devlet memuriyetine girdiği tespit edilenlere ise hiçbir şey olmayacak, onlar devlet memuriyeti sıfatlarını, bulundukları sıfatları kullanmaya devam edeceklerdir."

"Akar ile Fidan'dan bilgi alındı"

Kurtulmuş, "Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın toplantıda genel bir bilgilendirme için mi bulunduğu yoksa bakanların, olayların detayları ve perde arkasına ilişkin sorularına mı yanıt verdiğiyle" ilgili soru üzerine, şu ifadeleri kullandı:

"Zaman zaman ilgili güvenlik birimlerinin temsilcileri Genelkurmay, MİT, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kuruluşlarımız olsun Bakanlar Kuruluna girerler ve brifing verirler. Bu kişiler, Bakanlar Kurulunun üyesi değil Bakanlar Kurulunu bilgilendirmek için buraya davet edilmiştir. Bugün hem Sayın Genelkurmay Başkanı hem MİT Müsteşarımız Bakanlar Kurulu üyesi olmadıkları halde, Bakanlar Kuruluna davet edilerek kendilerinden iç ve dış güvenlikle ilgili konularda bilgi alınmıştır."

Öğretim üyelerinin emeklilik yaşında düzenleme

YÖK'ün talebi çerçevesinde 2006 sonrasında kurulan 41 üniversitedeki öğretim üyelerinin emeklilik yaşının 67'den 72'ye çıkartıldığını hatırlatan Kurtulmuş, şimdi bu üniversitelerdeki emeklilik yaşının 75'e çıkartıldığını bildirdi.

Kurtulmuş, "Böylece yeni kurulan üniversitelerimizin, özellikle üniversitelerden ayrılan ya da uzaklaştırılan öğretim üyeleri açığı göz önünde bulundurulursa, üniversitelerimizin öğretim elemanı bulma konusundaki zorluklarının giderilmesi için de burada böyle bir düzenleme yapılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

"TİB'in tüm yetkileri BTK'ya devredildi"

Kurtulmuş, 671 sayılı KHK'nın önemine işaret ederek, bu konularla ilgili ilave birtakım düzenlemelerin yapılması ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti. Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bunlardan bir tanesi Türk Silahlı Kuvvetlerinin pilot açığının kapatılmasıyla ilgili düzenlemelerin gerçekleştirilmesi. Bununla ilgili çalışmalar yapılmış, yeni pilot alımı ya da eskiden pilot olup da bir vesileyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayrılmış olanların, yeniden TSK'ya kazandırılmasıyla ilgili düzenleme 671 sayılı KHK ile yapılmıştır. Çok önemli gördüğümüz adımlardan birisi ise TİB'in kapatılması. TİB kapatılmış ve TİB'in bütün yetkileri, sorumlulukları, personeli ve teknik bütün imkanları BTK'ya devredilmiştir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER