Ä°ZMÄ°R(AA) - UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Bergama Antik Kenti'nin 2 bin 300 yıl önceki görünümü, dijital platforma taşınarak internet üzerinden eriÅŸime açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Bergama Antik Kenti'nde çalışma yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsü, 12,5 kilometrekarelik alanı dijital platformda haritalandırdı.
Bölgedeki son 30 yıllık buluntular, tümülüsler haritaya yerleÅŸtirildi ve tüm arkeolojik yapılara iliÅŸkin bilgiler interaktif kullanıma sunuldu.
Enstitünün internet sayfasındaki haritalar, Türkçe, Almanca ve Ä°ngilizce yayına sunuldu.
Haritalarda, "Kızıl Avlu", "Batı Hamamı", "Asklepion", "Saray", "Kule", "Merak Taşı", "Köprü", "Termal Hamam", "12 Odalı Yapı", "Musalla Mezarlığı" gibi birçok ayrıntıya yer veriliyor.
"Bergama'nın antik özelliklerini tüm dünya ile paylaÅŸtık"Alman Arkeoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Felix Pirson, AA muhabirine, yeni çalışmaların coÄŸrafi bilgi sistemi olarak hizmet verdiÄŸini söyledi.
Bölgeye iliÅŸkin 1970'li yıllara ait verilerde tümülüs gibi eksiklerin bulunduÄŸuna dikkati çeken Pirson, milattan önce 3. yüzyılı anlatan haritaları güncelleme gereÄŸi duyduklarını kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile yürüttükleri araÅŸtırma kapsamında Bergama Müzesi ve Bergama Belediyesi ile iÅŸ birlikleri yaptıklarına iÅŸaret eden Pirson, dijital haritalar üzerinde mimar, mühendis, arkeolog ve biliÅŸim uzmanlarının ortak çalışma gerçekleÅŸtirdiÄŸini aktardı.
Dijital çalışmanın yeni bir temel sunduÄŸunu anlatan Pirson, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Çok sayıda antik alanı haritada görmek mümkün. Yeni bilgiler de entegre edilebilir. Biz son 30 yılın çalışmasını da ekledik. Arkeologlar ve turistler sadece Akropol'e bakıyor. Ancak Bergama sadece Akropol'den oluÅŸmuyor, o bir ÅŸehir. Helenistik dönemde ÅŸehir tepe üstünde kuruldu ama Roma zamanında çok daha geniÅŸ sınırlara ulaÅŸtı. Bu konuda araÅŸtırma yapılmıyordu çünkü eski haritada tam olarak bu bölümler gösterilmedi. Yeni harita benim için de ÅŸaşırtıcı oldu. Çok bilgi ve baÄŸlantılar içeriyor. Bize çok daha doÄŸru bilgi veriyor. Dijital haritada açık veri sistemini tercih ettik. Bergama'nın antik özelliklerini tüm dünya ile paylaÅŸtık. Bu bilgilerin çok sayıda insana ulaÅŸmasını istiyoruz."
Ekonomi ve ekoloji eksenli araÅŸtırmalar sürüyorProf. Dr. Pirson, haritalara yeni veriler eklemek için çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.
Tümülüs ve Asklepion çevresinde araÅŸtırmalarını derinleÅŸtirdiklerini, tüm Bakırçay Vadisi'ni incelediklerini dile getiren Pirson, "Åžehir ve etrafındaki baÄŸlantıları daha iyi anlatmak istiyoruz. Kullandıkları taÅŸlar, metal nereden geldi? Hangi kaynaklar kullanıldı? Ekonomi ve ekoloji üzerinden araÅŸtırmalar gerçekleÅŸtiriyoruz. Bu araÅŸtırmaların sonuçlarını göstermek için de dijital haritalar büyük önem taşıyor." diye konuÅŸtu.
Ä°nteraktif özellikli dijital haritalara, Alman Arkeoloji Enstitüsü internet adresinde ulaşılabiliyor.