Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mekatronik Mühendisliği Bölümü çatısı altında kurulan Türk Mekatronik Takımı’ndaki 18 öğrenci, tasarlayarak üretimini yüzde 70 tamamladıkları elektrikli aracı yola çıkarmaya hazırlanıyor. Üniversitenin atölyeleri ve sponsor firmaların tesislerinde üretilen aracın montajı tamamlandığında, bir kez doldurulan batarya ile 450 kilometre yol kat edilmesi hedefleniyor. Aracın üretim aşamasının her alanında olan 18 öğrenci, 21-27 Ağustos’ta düzenlenecek TÜBİTAK Elektrikli Araçlar Yarışlarına tüm kategorilerde şampiyonluk parolasıyla hazırlanıyor. Bazı parçaları 3D yazıcılarda üretilen aracın 1 hafta içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
“Hedeflerimizin montaj kısmına geldik”
Aracı tasarlayarak üretimini gerçekleştiren ekibin lideri olan Mekatronik Bölümü 3. Sınıf öğrencisi Murat Yıldırım, “Hedefimiz bir araç yapıp Kocaeli Üniversitesi’ni ve ili temsil etmekti. Bu hedef zamanla büyüyerek temsil etmeyi geçti, artık birinciliğe, ödül almaya doğru yükseldi. Çünkü işler yoluna gitti, sponsorlarımızı bulabildik. Zamanla aracımızın tasarımını bitirdik ve üretimine başladık. Şimdi son aşama olan montaj kısmına geldik” dedi.
“Aracın dış kabuğunu arkadaşlarımız tasarladı”
Aracın teknik özelliklerinden bahseden Murat Yıldırım, “Aracımızın gövdesi karbonfiber şase diye geçiyor. Bu şasenin avantajı hafif ve sağlam olması. TÜBİTAK’ın bize verdiği kural kitapçığına uygun bir şekilde aracımızın şasesini karbonfiberden ürettik. Dış kabuğunu takımımızdan arkadaşımız tasarladı. Üretimini de sponsorlarımızın stüdyolarında gerçekleştirdik. Bizden 5 arkadaşımız, oradaki ustalarla beraber aracımızın kabuğunu ürettiler” diye konuştu.
“Aracımızda takılı olan motorlar yerli üretim”
Üretilen araçta yerli motor kullandıklarını belirten Yıldırım, “Aracımızda yerli motor bulunmakta. Motorumuz, bölüm hocalarımız ve bizim tarafımızdan hesaplandı, tasarlandı ve sponsorlarımız tarafından üretildi. Şu an aracımızda takılı olan motorlar yerli üretim motor. Teorik hesaplamalara göre 280 kilo olarak bu aracımızın bir batarya ile 450 kilometre yaklaşık yol alması gerekiyor. Şu anda aracımızın yüzde 70’i tamamlanmış diyebiliriz. Zaten yarışmaya da 15 gün kaldı” şeklinde konuştu.
“Hedefimiz tasarımda birincilik”
Son olarak hedeflerinden bahseden Yıldırım, “Hedefimiz bu sene dediğim gibi verimlilikte de tasarımda da, yaygınlaştırma ve tanıtımda da birincilik. Ama bizim kendimizi en iddialı olarak gördüğümüz dal tasarım olarak görünüyor” ifadelerini kullandı.
Gürcan Yılmaz
Kaynak: IHA
dikGAZETE.com