Maltepe’de kentsel dönüşüm kapsamında 120 kilo dinamitin sadece 5 katını yıktığı 11 katlı bina, usta bir kepçenin tek darbesiyle yıkıldı.
Maltepe’de bulunan Zümrütevler Mahallesi’de 11 katlı riskli bir binanın yıkımında patlatma yöntemi kullanılmıştı. 120 kg dinamit/emülsiyon, bin 780 adet kapsül ve 800 metre fitil yerleştirilen 11 katlı binanın sadece 5 katı yıkılmıştı. 120 kilo dinamitin yıkamadığı o bina, kepçeyle yıkıldı.“BU DURUM BİNANIN SAĞLAMLIĞIYLA İLGİLİ DEĞİL”
Yıkılan binanın site tarafından kutulan komisyonu konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Komisyon tarafından yapılan açıklamada, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Gazi Üniversitesi arasında yapılan protokol göre sitemizde yapılan işlem binanın sadece yıkılması değil; kontrollü vaziyette ve olduğu yere oturtularak yıkılmasıdır. Bu deneme, binanın herhangi bir yöne devrilmeden, çevreye zarar vermeden olduğu yere oturtulması konusunda başarı ile sonuçlandırılmıştır. Ancak patlayıcıların miktarı ve zamanlama hataları yüzünden üst katlarda oturma gerçekleşmemiştir. Bu durum bilim adamlarının araştırıp değerlendireceği bir konudur. Maksat binanın sadece yıkılması olsa idi, çok daha kolay ve ucuz yöntemlerle ve kesin biçimde yıkım gerçekleşebilecekti. Nitekim, olduğu yere oturan bina daha sonra yapılan basit bir müdahale sonunda kendiliğinden ve tamamen yıkılmıştır. Ortaya çıkan bu durum, binanın sağlamlığı ile ilgili değildir. Bu yolda tespitler yapılmış, binanın zemin ve temel sistemlerinden başlayarak, donatı sistemleri ve beton kalitesi yönünden çok yetersiz olduğu bilim adamlarının mütalaası ile tartışmasız biçimde ortaya çıkmıştır” denildi.“DEPREM OLSAYDI BİNALARDA OLUŞACAK HASAR, BU GÖRÜNTÜ BİÇİMİNDE OLACAKTI”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:“Patlatma sırasında yapılan ölçümlere göre, patlama sonunda meydana gelen etkinin depremsel büyüklüğünün 2,6 ile 3.4 arasında olduğu saptanmıştır. Yine bilim adamlarının verdiği bilgiye göre, eğer bölgemizde bu büyüklükte bir deprem olsa idi, binalarda oluşacak hasar, ortaya çıkan bu görüntü biçiminde olacaktı. Türkiye’de yapılacak olan patlatmalı yıkım yönetmeliğinin hazırlanması için Bakanlık tarafından yaptırılan deneysel çalışma sonucunun, işin aslı ve esası araştırılmadan, binaların sağlamlığının göstergesi olarak ortaya atılmış olması, en basit ifade ile sorumsuz ve samimiyetsiz bir yaklaşım biçimidir. Yıkım ile ilgili olarak görsel ve yazılı basındaki, haksız, yanlış ve maksatlı haberlerle ilgili olarak, en hızlı biçimde tekzip girişimlerinde bulunulacak; hakaret, iftira ve isnatlarla ilgili olarak ceza ve tazminat davaları açılacaktır.”