Sağlık

100 binde bir görülüyor: 3 cana mal oldu

Evlerinden uzakta yaşam mücadelesi veren Moray ailesi, 100 binde bir görülen Huntington hastalığı pençesine kapıldı. Aynı aileden 3 kişinin ölümüne neden olan hastalıkla boğuşan Hediye Moray’ın annesi, kızının tedavi edilmesi için...

100 binde bir görülüyor: 3 cana mal oldu
23-02-2016 14:54
Evlerinden uzakta yaşam mücadelesi veren Moray ailesi, 100 binde bir görülen Huntington hastalığı pençesine kapıldı. Aynı aileden 3 kişinin ölümüne neden olan hastalıkla boğuşan Hediye Moray’ın annesi, kızının tedavi edilmesi için yetkililerden yardım bekliyor.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaşayan Moray ailesi, yaklaşık iki buçuk ay önce ikamet ettikleri Sur ilçesinde çıkan çatışmalar nedeniyle kentten geç etmek zorunda kaldı. Bağlar ilçesindeki Koşuyolu semtinde 500 liraya bir ev kiralayan Moray ailesi, çektikleri sıkıntı yetmezmiş gibi 100 binde bir görülen bir hastalığın pençesine düştü. Huntington hastalığı olarak bilinen ve 100 binde 1-10 arasında kişide görülen hastalık nedeniyle Moray ailesinden 3 kişi hayatını kaybetti. Eşini ve iki kızını kaybeden 68 yaşındaki Fatma Moray’ını, 30 yaşından sonra bu hastalığa kapılan ve şu an 38 yaşında olan diğer kızı Hediye’nin de bu hastalığa yakalanmasıyla dünyası başına yıkıldı.
Hastalık nedeniyle konuşma yeteneğini kaybeden, kişisel ihtiyaçlarını gideremez duruma gelen Hediye için gözyaşı döken anne Fatma Moray, ilk önce eşinde çıkan bu hastalıktan dolayı yeterince acı çektiğini, Hediye’nin de gözleri önünde günden güne erimesine tahammül edemediğini söyledi. Eşinin de 30 yaşlarında bu hastalığa kapıldığını ve yine bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydeden Fatma Moray, hastalığın kalıtsal olması nedeniyle 2 kızında görüldüğünü ve bu kızlarının da hayatını kaybettiğini dile getirdi. Eşi ve kızlarının acısını yüreğinde taşıdığın anlatan Fatma Moray, yaklaşık 8 yıl önce bu kez kızı Hediye’nin bu hastalığa kapılmasıyla hayatının karardığını bildirdi.
Hediye’nin 30 yaşına kadar sağlıklı olduğunu belirten anne Moray, kızının normal bir yaşam sürdüğünü, gayet sağlıklı olduğunu ve hastalığın kızına geçmiş olabileceğini düşünmediğini ifade etti. 30 yaşından sonra konuşmalarında bozukluklar, asabiyet ve davranışlarında bozukluk olduğunu aktaran anne Moray, hastalığından 2 yıl sonra Hediye’nin artık konuşamadığını, hareketlerini kontrol edemediğini ve hiçbir ihtiyacını yerine getiremediğini söyledi. Daha önce eşi ve iki kızını bu hastalık nedeniyle kaybettiğini hatırlatan anne Moray, “3 kızım bu hastalığa kapıldı. İki kızım öldü, Hediye de bu hastalığa kapıldı. Onun da ölmesini istemiyorum. Babası da bu hastalık nedeniyle hayatını kaybetmişti. Sur’dan çatışmalar nedeniyle göç ettik. Şimdi, aylık 500 lira kirayla bir ev tuttuk. Kiramızı ödeyemez durumdayız. Yetkililerden bize yardım etmelerini bekliyoruz” dedi.
Hediye dışında 3 çocuğunun daha bulunduğunu belirten anne Moray, bu çocuklarının da hastalığa yakalanacağı korkusuyla yaşadığını sözlerine ekledi.

HUNTİNGTON HASTALIĞI
10-20 yıllık bir dönem arasında yavaş yavaş gelişen ve sonunda kişiyi yürüme, konuşma, düşünme ve mantıktan yoksun bırakan hastalık, genellikle 30-50 yaşlar arasında ortaya çıkıyor. En belirgin belirtileri kol, bacak, gövde ve yüz kaslarının ani ve istemsiz kasılması olarak ortaya çıkan hastalıkta çoğunlukla duygusal dalgalanmalar, sözlerin ağızda gevelenmesi, sakarlık, depresyon ve sinirlilik oluşur. Hastalığın ilerlemesiyle yutma zorluğu, düzensiz yürüme, denge kaybı, muhakeme gücünün bozulması ve bellek problemleri gibi belirtiler görülür. Serebral korteksin ön lobu etkilenir ve istem dışı hareketler, kişilik değişimleri gözlenir. Çabuk sinirlenme, depresyon, içine kapanma ve konsantre olamama gibi davranışlar da hastada mevcuttur. Yutmada zorlanma, bunama, konuşmada zorluk da ilerleyen dönemlerde ortaya çıkar. Bireyde ölünceye kadar giderek artan hücre ölümleri ve sinirsel tahribat gözlenir. Belirtilerin ortaya çıkmasından sonra ortalama 10-15 yıl sonra hastaların çoğu ölür.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER