10 ülkeden 30 akademisyen, 25 sanatçı, 50 şair ve yazar ile çok sayıda kanaat önderi ve işadamının katıldığı Dünya Karapapak Türkleri 1. Kurultayı ve Kültür Etkinlikleri’ne, ülkemizin çeşitli bölgelerinde yaşayan yaklaşık 2 bin 500 Karapapak Türkü vatandaş katıldı. İstanbul Ataşehir'de Silence Hotel Kongre Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya Uygur Türkleri, Yörük Türkmenler, Azerbaycan Türkleri, Kazak, Türkleri, Kırgız Türkleri ve diğer Türk boylarını temsilen STK başkanları ve kanaat önderleri de iştirak etti.
Eski Bakan Yalçın Topçu, Ak Parti Kars Milletvekili Selahattin Beyribey, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, Serhat Boyları Derneği Başkanı Muharrem Yıldız, Azerbaycan Türkiye Evi Başkanı Tenzile Rüstemhanlı, Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit TümTürk, Borçalı İctimai Birliği Başkanı Zelimhan Memmedli ve Sedat Peker katılımcılar arasında yer aldı. Kurultay ve Kültür Etkinlikleri kapsamında ünlü Kafkas Kartalları dans grubunun ve Bursa Mehter Takımı'nın yanı sıra çok sayıda sanatçı, aşık ve dans grubu da sahne aldı.
''KURULTAYIN AMACI SOYDAŞLARIMIZLA İŞ, FİKİR, KÜLTÜR, EKONOMİ GİBİ DEĞERLERİ ARTTIRMAK VE YAŞATMAK''
Kısa adı KARPAT olan Dünya Karapapak Türkleri Birliği Kurucu Genel Başkanı gazeteci- yazar Seyfullah Türksoy, ''Karapapak Türkleri Kafkasya’da yaşayan çok kadim bir topluluk. Dünyanın 15 ülkesinde yaşıyorlar. En çok Karapapak Türklerinin yaşadığı ülke Türkiye. Türkiye'nin tam 40 şehrinde 3 ile 5 milyon arasında olduklarını tahmin ediyoruz. Ana vatanları bugün Gürcistan sınırlarında bulunan Borçalı toprağı ve halen orda 500 bin Karapapak Türk'ü yaşıyor.
Bunun dışında Rusya, Dağıstan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna ve dünyanın birçok yerinde Karapapak Türkleri yaşıyor. Biz istedik ki bu soydaşlarımız ve dindaşlarımız arasında dilde, fikirde ve işte birlik ruhu geliştirelim, kültürel değerlerimizi yaşatalım. Ekonomik değerlerimizi, iş değerlerimiz arttıralım. İşte bu amaçla bu kurultayımızı gerçekleştirdik. Dünyanın 12 ülkesinden burada temsilciler var. Pek çoğu akademisyen, şair, yazar, fikir adamı, ilim adamı dolayısıyla burada muhteşem coşku yaşandı. Türkiye'nin pek çok yerinden dostlarımız geldiler. Bundan sonra bu tür toplantılarla kültürel gelişmemizi arttırmayı canlandırmayı hedefliyoruz'' şeklinde konuştu.
“KARAPAPAK TÜRKLERİ OLARAK BAYIRBUCAK TÜRKMENLERİNİN VE MAZLUMLARIN YANINDAYIZ'
'Karapapak Türkleri tarihin her döneminde mazlumların ve kardeşlerinin yanında olduğunu belirten Türksoy, ''1071 yılında Alparslan'ın Anadolu'yu fetheden orduları içerisinde Karapapak Türkleri vardı. 1500 yıllarında Osmanlı içinde Karapapak Türkleri de savaştı. 1890'lı yıllarda Karapapaklar Osmanlının zor zamanlarında Osmanlının yanında savaştılar ve düşmana karşı mücadele ettiler. Bu günde nerede mazlum soydaşı varsa yanında. Bayırbucak Türkmenlerinin yanındayız. Doğu Türkistan'ın yanındayız. Filistin'in yanındayız. Nerede zulüm varsa oraya yardım eli uzatmaya hazırız. Bu günde yüreğimiz Bayırbucak Türkmenleri için onların selameti ve muzafferleri için dua ediyoruz. Yarın bize görev düşerse, genç yaşlı demeden devletimizin ve ordumuzun emrindeyiz'' dedi.
dikGAZETE