İSTANBUL
Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, 2016 sonunda 30,6 milyon TL net kar elde eden bankanın bu yılın ilk yarısında 53,6 milyon TL kar seviyesine ulaştığını kaydetti.
Yılın ikinci çeyreğine ilişkin yazılı açıklama apan Özdemir, küresel ekonomide sektörel ve jeopolitik risklerin etkisiyle yaşanan gelişmelerle birlikte yılın ilk yarısında piyasalar açısından olumlu bir tablonun geliştiğini, Türkiye'de güven ortamının arttığını, yerli ve yabancı yatırımcının reel sektör yatırımlarına ve sermaye piyasalarına olan ilgisinin artarak devam ettiğini aktardı.
Özdemir, ilk çeyrekte yüzde 5 büyüyen Türkiye ekonomisinin referandum sonrası daha da olumlu sürece dönüşen finansal göstergelerle birlikte 2023 hedeflerine daha sağlam bir şekilde ilerlediğini vurguladı.
Genel Müdür Özdemir, Ziraat Katılım'ın 2017 ikinci çeyreğinde nakdi finansmanda 7,9 milyar TL, gayri nakdi finansmanda ise 4,8 milyar TL'ye ulaşarak, toplam fon kullandırım büyüklüğünü 2016 yıl sonuna göre yüzde 40 artışla 12,7 milyar TL'ye yükselttiğini bildirdi.
Ziraat Katılım'ın yılın ilk yarısına göre toplanan fonlarını yüzde 31 artırarak 7,3 milyar TL toplam fon büyüklüğüne ulaştığını kaydeden Özdemir, şu bilgileri verdi:
"Bankamız bilanço büyüklüğünü de 2016 yıl sonuna kıyasla yüzde 37 artırarak 10,9 milyar TL'ye yükseltirken öncü katılım bankası olma vizyonuyla büyümesini hız kesmeden sürdürdü. 2016 sonunda 30,6 milyon TL net kar elde eden Ziraat Katılım, 2017 ilk yarısında 53,6 milyon TL kar seviyesine ulaştı. 2017 ikinci çeyreğinde sermaye artırımında kullanılmak üzere Hazine Müsteşarlığı tarafından sağlanan 500 milyon TL'lik katkı sermaye, bilanço kalemlerimizdeki hızlı büyümenin destekçisi oldu."
- "Pazar payını artırmak için yeni ürünler geliştiriyoruz"
Özdemir, Ziraat Katılım'ın kuruluş amacına uygun olarak, sadece rakamsal büyümeye değil katılım bankacılığının gelişimine ve daha geniş kitlelere ulaşmasına da odaklandığını aktardı.
Paylaşmayı esas alan ve katılım bankacılığı prensiplerine uygun olarak, müşterilerine alternatif çözümler sunmak için sürekli araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürdüklerini bildiren Özdemir, ürün yelpazesini çeşitlendirerek katılım bankacılığının sektördeki payını daha yukarılara taşımayı amaçladıklarını vurguladı.
Başta KOBİ'lere yönelik olmak üzere ticari ve bireysel ürün çeşitliliğini de artırarak müşterilerinin memnuniyetini artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Özdemir, bu kapsamda birikimlerin altın olarak ekonomik sisteme dahil edilmesi ve yeni kaynak temini amacıyla haziran ayı itibarıyla Ziraat Katılım Altın Toplama Günü uygulamasına başladıklarını hatırlattı.
Özdemir, kurum tahsilatlarına odaklanılarak yeni protokol çalışmalarına hız verildiğini aktardı.
"KOBİ'lerimize desteğimizi sürdüreceğiz"
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasında en önemli rolün KOBİ'lere düştüğünü vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:
"Yılın ilk yarısında KGF desteği önemli bir dönüm noktası oldu. KOBİ'lerin düşük maliyetli finansmana erişimini kolaylaştırmak üzere çalışmalar yaptık. Özkaynak ve Hazine destekli kullandırımlara ilave olarak Portföy Garanti Sistemiyle kullandırımlara devam ettik. Türkiye İhracat Kredileri Bankası AŞ kaynaklı krediler kapsamında 2016'da Sevk Öncesi İhracat Kredileri (SÖİK) çerçevesince USD para cinsinden kullandırımlar yaptık. 2017 yılında SÖİK USD para birimi yanında avro ve TL para birimlerinde de kullandırıldı."
Özdemir, gelecek dönemde de katılım bankacılığı prensiplerine uygun, etik ve ahlaki değerlere sahip, her aşamada paylaştıkça daha fazlasını müşterilerine öneren katılım bankası olarak ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edeceklerini bildirdi.