USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Genel

'Yüzyılın en şık lideri' sergisi ziyaretçileriyle buluşacak

Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün de terziliğini yapan Kordonciyan ailesinin bugünkü temsilcisi Levon Kordonciyan'ın hazırladığı "Yüzyılın en şık lideri" sergisi, 27 Ekim'de Ankaralılarla buluşacak.

'Yüzyılın en şık lideri' sergisi ziyaretçileriyle buluşacak
25-10-2017 20:01
Google News

İSTANBUL (AA) - Cumhuriyetin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün terzisi Levon Usta'nın dördüncü kuşak torunu terzi Levon Kordonciyan'ın "Yüzyılın en şık lideri" başlığıyla hazırladığı sergide, Atatürk'ün kıyafetlerinin orijinal kalıpları üzerinden yeniden hazırlanmış halleri sergilenecek.

Ankara'da 27 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde açık olacak sergide, Atatürk'ün 16 kıyafetinin birebir örnekleri Ankaralılarla buluşacak. Sergide Atatürk'ün takım elbiseleri, paltosu, pelerini, keten kıyafetleri, akbaş yaka gömlekleri ve avcı kıyafetleri yer alacak.

İstanbul'da 4 kuşaktır smokin ve frak üreten Kordonciyan ailesi, başta Atatürk olmak üzere, Eski Cumhurbaşkanlarından Abdullah Gül, Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un yanı sıra Sean Connery, Daniel Craig, Marlon Brando, Brad Pitt, Russell Crowe ve Robert De Niro gibi Hollywood yıldızlarını da giydirdi.

"Atatürk dedemi terzilik eğitimi için Paris'e gönderdi"

Harbiye'de zamana yolculuk yaptıran atölyesinde AA muhabirine ailesinin terzilik serüvenini anlatan Kordonciyan, şöyle konuştu:

"Benim da adını taşıdığım dedemin babası Levon Kordonciyan, Rum bir ustanın yanında terzilik öğreniyor, mesleğinde büyük başarılar elde ediyor. Atatürk, dedemin babasını keşfederek, Paris'e gönderiyor ve orada 6 yıl eğitim görüyor. Smokin, redingot, frak, jaketatay, bonjour ve terzilik eğitimi alıyor. Atatürk'ün, yaverlerinin, milletvekillerin kıyafetlerini dikmiş.

Bond film serisine başlandığında Sean Connery dedemin atölyesine gelmiş. Dedemi, birtakım araştırmalar sonunda ve İstanbul çekimleri esnasında bulmuş. Daha sonra Frank Sinatra'yı dedemle tanıştırmış. Ona da bir smokin yapmış dedem. Bu arada Sinatra, 'Baba' adlı filminin sponsoru ve bu filmde dedemin smokinleri giyilmiş. Böylece Hollywood piyasasına girmiş olduk. Oğlu, yani dedem Leons Kordonciyan da babasından işi öğrenerek mesleğe devam ediyor. Babam İskender Kordonciyan gibi ben de hem dedemden hem de babamdan aldığım eğitimle bu işi devam ettiriyorum. "

Mesleğe 7 yaşında başlayan ve alaylı olduğunu dile getiren Kordonciyan, terzilik eğitiminin yanı sıra 6 yıl kuyumculuk eğitimi de aldığını ancak smokin, redingot, bonjour, frak, jaketatay dikmenin kuyumculuktan daha cazip geldiğini kaydetti.

"Ruhu olan bir sergi"

Kordonciyan, dedelerinin eskiden yaptığı smokinlerin sahipleri tarafından kendisine hediye edilmesiyle 200'ün üzerinde bir koleksiyona sahip olunca, "Cumhuriyet Terzihanesi Müzesi" fikrinin ortaya çıktığını söyledi.

Levon Kordonciyan, 4 yıl önce 29 Ekim' de kurulan müzede, kıyafetlerin yanı sıra dedelerinden kalan makaslar, kömürlü ütüler, dikiş makinaları, dikiş kutuları gibi eski tarz terzi malzemelerinin yer aldığını belirtti.

"Cumhuriyet Terzihanesi Müzesi" projesinin de "Yüzyılın En Şık Lideri" sergisine ışık tutuğunu aktaran Kordonciyan, bu çalışma sayesinde Atatürk'ün şıklığını, dönemin modasına nasıl öncülük ettiğini yeni nesillere anlatma fırsatı bulduğunu dile getirdi.

Sergiyi özellikle gençlerin, öğretmenlerin daha da önemlisi toplumun her kesiminden insanların görmesini istediğini belirten Kordonciyan, "Ruhu olan bir sergi, ziyaretçilere zamanda yolculuk yaptıracak" dedi. 


"Tam bir centilmendi"

Kordonciyan, dedesinin Atatürk'le olan anılarına da değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dedem, Atatürk için 'tam bir centilmendi' derdi. Atatürk, sırf kendi değil, yaverlerini korumalarını, garsonlarını bile aynı vizyonda giydirebilen bir liderdi. Giydiği kıyafetlerle hem karşısındaki insanlara saygı gösteren hem de konuşma hakkı vermeyen bir kişiydi. Atatürk, günlük kıyafetlerde daha çok koyu rengi tercih edermiş. Hep 'lacivert elbise giymezdi' denir ama bir tane lacivert çizgili elbisesi varmış. Daha çok siyahı ön planda tutarmış. Açık ortamlarda da akbaş yakalı gömlek ve keten takım giyermiş. Pantolon içine de çorap jartiyeri giyermiş. Ayak ayak üstüne attığı zaman çorabı yığılma yapmasın diye. Kıyafetlerinin çizimlerini tamamen kendi yapıp, dedem Levon Usta'ya yollar, Sultanhamam'daki atölyeye veya Beyoğlu'ndaki otellerde provalara gelirmiş."

Atatürk'ün büyük dedesine hediye ettiği şapka ve bostonunu 4 kuşaktır sakladıklarını vurgulayan Kordonciyan, bu hediyelerin ailesi için anlamının büyük olduğunu ifade etti.

"Terzi olarak Allah'ın yarattığı kutsal varlığı giydiriyorum"

Kordonciyan, ikinci kuşak dedesinin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e kıyafet dikerken yaşadığı anısını anlatarak, "Bir gün prova sırasında, dedem Kenan Evren'e, 'Paşam hazırola geç' demiş. Paşayı bile hazırola geçiriyor bir terzi. Allah, özenle bizi yaratmış, ben de terzi olarak o kutsal varlığı giydiriyorum. O kadar özel ve kutsal bir iş bizim işimiz." diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ