ANKARA
Türkiye’nin kültür diplomasisini yürüten Yunus Emre Enstitüsü (YEE), 2018'de yurt dışındaki irtibat noktasını ve dünyanın farklı ülkelerinde Türkiye'yi tanıtmak için düzenlediği kültür sanat etkinliklerini artırmayı amaçlıyor.
Gerek merkezleri gerekse Türkoloji projesi kapsamında toplam 61 ülkede 139 irtibat noktası ile ülkenin yurt dışındaki tanınırlığına hizmet eden YEE, gelecek yıl yurt dışındaki irtibat noktası sayısını 139'dan 150’ye çıkarmayı hedefliyor.
Bu yıl Dakar, Tunus, Kiev ve Moskova'daki merkezlerinin açılış süreçlerini tamamlayan YEE, 2018'de Pekin, Buenos Aires, New York, Abuja, Cakarta, Yeni Delhi, Toronto, Lizbon, Melbourne, Seul, Meksiko ve Madrid olmak üzere toplam 12 yeni merkez açmayı planlıyor.
Türkoloji Projesi
YEE, Türkoloji Projesi kapsamında 46 ülkede 85 üniversiteyle iş birliği yapıyor.
Enstitü, Türkiye'nin Afrika açılımı politikası çerçevesinde bu yıl en büyük merkezlerinden ikisini Somali ve Sudan’a kurdu. İki ülkede toplam 27 okutmanı bulunan enstitünün, Afrika kıtasında Türkoloji Projesi kapsamında görevlendirilen akademisyenlerle 80 okutmanı bulunuyor.
Afrika’da mevcut durumda 8 ülkede 9 YEE faaliyette bulunurken Türkoloji Projesi ve iş birliği protokolleri kapsamında da 8 ülkede 16 üniversiteyle iş birliği yürütülüyor. Gelecek yıl için ise 15 ülkede 30 irtibat noktası hedefleniyor.
Yurt içinde 83, yurt dışında 85 üniversiteyle iş birliği
Enstitü, yurt içinde bugüne kadar 83 üniversiteyle iş birliği ve tanıtım protokolü imzaladı. Bu üniversitelerin 10’uyla sertifika programı düzenlendi, 9’uyla da yurt dışında Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı uygulandı.
YEE, yurt dışındaki 85 yabancı üniversiteyle Türkoloji protokolü imzaladı. Türkoloji Projesi kapsamında 2017'de Türkiye’deki 27 üniversiteden 35 akademisyen ve 46 okutman yurt dışındaki Türkoloji bölümlerinde görevlendirildi.
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com