İSTANBUL
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Kalkınma Bakanlığı olarak özellikle yenilikçilik ve yüksek teknolojiye yönelik altyapı oluşturulması çerçevesinde bugüne kadar 6,1 milyar liralık destek sağladık, bu desteğimize bundan sonraki süreçte de artırarak devam edeceğiz." dedi.
Elvan, TİM’in Ekonomi Bakanlığı'nın koordinasyonunda düzenlediği 6. Türkiye İnovasyon ve Girişimcilik Haftası'nın ikinci gününde yaptığı konuşmada dünyanın hiçbir ülkesinde gelişme ve kalkınmanın tek veya birkaç bileşenle olmadığını söyledi.
Bir ülkenin gelişmesinin, kalkınmasının, üretim gücünü artırmasının, ürettiklerini markalaştırmasının, yeni ve yenilikçi ürünlerle dünyada varlığını hissettirmesinin, bütün paydaşların yerinde ve zamanında elin taşın altına koymasıyla mümkün olduğunu dile getiren Elvan, bu kapsamda kamunun, özel sektörün ve üniversitelerin üzerine düşenler görevler olduğuna işaret etti.
Elvan, maddi ve beşeri kaynakların doğru ve zamanında yerli yerince kullanılması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti.
"Özetle bütün bileşenlerin bir araya gelmesi, bütün paydaşların eş güdümlü hareket etmesi gerekir. Türkiye koyduğu hedeflere ulaşma noktasında bu hassasiyetle hareket ettiği zaman bizi kimse tutamaz. Hele şu gençleri gördükten sonra Türkiye'nin önünün çok daha parlak olduğuna inanıyorum. Dönemsel olarak bölgesel ve küresel etkilerden kaynaklanan sorunlar olabilir. Ancak neye yoğunlaşırsak, enerjimizi ne için harcarsak, sonuç alacağımız nokta da orasıdır.
Elbette iç ve dış terörle mücadele edeceğiz, milli iradenin önündeki engelleri kaldıracağız, Türkiye'nin huzuruna ve istikrarına yönelik tehditleri bertaraf edeceğiz. Bütün bunları yaparken hiçbir şekilde kalkınmamızdan, teknolojiye, Ar-Ge'ye, projeye yatırım yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz."
"Bilim üretmeye ve teknoloji geliştirmeye odaklanmamız gerekiyor"Konuşmasında küresel ekonomik gelişmelerden bahseden Elvan, küresel ekonomik kriz sonrası dünya ekonomisinin alınan tüm tedbirlere rağmen uzunca bir süre beklenen büyüme ivmesini yakalayamadığını anımsattı.
Elvan, 2017 yılına gelindiğinde, gelişmekte olan ülkelerin yanında gelişmiş ülkelerde de gözle görülür bir toparlanma gerçekleşmeye başladığına dikkati çekerek, bu büyümenin beraberinde dünya ticaret hacminde de artış getirdiğini aktardı.
"4 araştırma merkezini Bakanlığımız akredite etti ve şu an merkezlerin ödeneklerini gönderdik"Kalkınma Bakanlığı'nın yenilikçilik ve yüksek teknolojiye yönelik altyapı oluşturulması çerçevesinde bugüne kadar 6,1 milyar liralık destek sağladıklarını belirten Elvan, bu desteğe bundan sonraki süreçte de artırarak devam edeceklerini söyledi.
Bakan Elvan, araştırma altyapılarının kurulması kadar etkin işletilmesinin de büyük öneme sahip olduğunu dile getirerek, bu doğrultuda, kurdukları araştırma altyapılarını daha etkin ve sürdürülebilir hale getirmek, yurt içi ve yurt dışındaki araştırmacılar için birer çekim merkezi haline dönüştürmek için yasal düzenleme yaptıklarını hatırlattı.
Yapılan düzenleme çerçevesinde, üniversitelerin, araştırma merkezlerinin, kamu tüzel kişiliğine ve kendi bütçelerini kendilerinin yönetebildiği bir yetkiye sahip olacaklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi.
"Performanslarına bağlı olarak bu araştırma altyapı merkezlerine daha fazla ödenek aktarma imkanımız olacak. Pek çok vergi indirimi ve istisnalardan yararlanabilecekler. Personel istihdamı son derece esnek olacak, hem yurt içinden hem de yurt dışından ücreti de esnek olmak üzere personel istihdamı sağlanabilecek. Yine bu araştırma altyapı merkezlerimiz şirket kurabilecek, şirketlere ortak olabilecek.
Söz konusu kanun çerçevesinde ilk etapta İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi MEMS Merkezi, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi altyapılarını sisteme alarak destek sürecini başlattık. Bu 4 araştırma merkezini Bakanlığımız akredite etti ve şu an merkezlerin ödeneklerini de gönderdik. Önümüzdeki yıldan itibaren performanslarına göre bu araştırma merkezlerine daha fazla ödenek tahsis etme imkanımız da olacak. Araştırma altyapı merkezlerinin sayısının her geçen gün daha da artmasını arzu ediyoruz."
"Bugüne kadar binin üzerinde girişimciye kalkınma ajanslarımız destek verdi"Elvan şu an 26 bölgede bulunan kalkınma ajanslarının çalışmaları hakkında da bilgi verdi. Ajansların girişimcilere destek vermeye devam ettiğini belirten Elvan, bugüne kadar binin üzerinde girişimciye kalkınma ajanslarının destek verdiğini söyledi.
"Türkiye, yenilik endekslerinde hızla yukarı doğru tırmanmakta"Türkiye'nin yenilik endekslerinde hızla yukarıya doğru tırmandığını belirten Elvan, Küresel Yenilik Endeksinde 2013 yılında 68'inci sırada olan Türkiye'nin bu yıl 43'üncü sıraya yükseldiğini söyledi.
Elvan, girişimciliğin finansmanı açısından yeni teknolojilerin ortaya çıkardığı fırsatlardan da faydalanmak üzere yoğun şekilde çalıştıklarını dile getirerek, konuşmasını şunları anlattı:
"Risk sermayesi ve melek yatırım gibi finansman mekanizmalarına ilave olarak internet üzerinden erişilebilen Kitle Fonlama Platformlarının oluşturulması da bu yöndeki çalışmalarımızdan birisidir. 2 gün önce bu platformların yasal altyapısını oluşturuldu. Kitle fonlaması, yeni iş fikri olan girişimcilerin özellikle erken aşama finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olan yenilikçi bir çözüm. Bu mekanizma girişimcilerin finansmana erişimini kolaylaştıracağı gibi küçük yatırımcıların yenilikçi iş fikirlerine yatırım yapmasını da kolaylaştıracak.
Muhabir: Eda Fatma Topçu
dikGAZETE.com