USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

Yırtıcı hayvanların 'şifacısı'

Çeşitli nedenlerle yaralanan yabani hayvanlar, Şanlıurfa'daki Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinin sorumlusu veteriner hekim Reşat Ektiren'in gayretleriyle tedavi edilip doğaya salınıyor.

Yırtıcı hayvanların 'şifacısı'
18-05-2018 18:02
Google News

ŞANLIURFA

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, çeşitli nedenlerle yaralanan ya da bitkin düşen yaban hayvanları, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürlüğüne bağlı Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinin sorumlusu ve tek veteriner hekimi Reşat Ektiren'in çabalarıyla sağlığına kavuşuyor.

Orman ve Su işleri Bakanlığınca 5 yıl önce hizmete sunulan merkezde aralarında kurt, kartal, şahin, puhu, tilki, alacasansar, çakal gibi yırtıcı hayvanların da yer aldığı 800'ü aşkın hayvan sağlığına kavuştu.

Veteriner hekim Reşat Ektiren ile ekibinin titizlikle çalıştığı, bilimsel araştırmaların da yürütüldüğü merkezde, hayvanların tedavileri boyunca doğal özelliklerini kaybetmemesi için de gayret gösteriliyor.

Merkezdeki hayvanların tedavi ve bakımlarıyla yakından ilgilenen Ektiren, yavrulara avlanmayı öğrenebilmeleri için antrenmanlar da yaptırıyor.

Tedavileri tamamlanan ve uçmaya hazır hale gelen nesli tükenme tehdidi altındaki kuşlara, güneş enerjisiyle çalışan GPS-GSM vericisi takan Ektiren, böylece onları uydudan takip edip, yıl boyunca göç yolları, üreme ve beslenme alanları ile yaşam sürelerini belirlemeye çalışıyor.

Reşat Ektiren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genelde yaralı, güçten düşmüş, bakıma muhtaç yaban hayvanlarının kendilerine getirildiğini aktararak, bu nedenle titiz çalıştıklarını kaydetti.

Tedavileri tamamlanan endemik türleri doğaya bırakmak için kimi zaman kilometrelerce yol katettiklerini vurgulayarak, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünün bu konuda çok duyarlı olduğunu belirtti.

"Yırtıcı hayvanlar özelliklerini kaybetmiyor"

Ektiren, merkezin teknolojik olarak donanımlı olduğunu aktararak, şunları dile getirdi:

"Burada dijital röntgen cihazı da dahil her şey mevcut. Her hayvan türüne göre kafeslerimiz var. Burada hayvanların özelliklerini kaybetmemelerini de sağlıyoruz. Hayvanlar insanlara alışmasınlar diye kafesleri brandalarla kapattık. Çünkü insanlara alıştıktan sonra doğaya bırakıldığında hem vatandaşlar ürkebiliyor hem de kötü niyetli kişiler hayvanlara zarar verebiliyor. Yemleme saatlerinde, hayvanlara görünmeyecek şekilde yiyeceklerini bırakıyoruz."

Yavru yırtıcı kuşların rehabilitasyon sürecinin biraz daha zor olduğunu dile getiren Reşat Ektiren, şöyle dedi:

"Bize gelen, özellikle yavrularda biraz sıkıntı yaşıyoruz. Merkeze aldığımız yavru yırtıcı kuşları özel olarak rehabilite ediyoruz. Bunlara avlanma özelliklerini kazandırabilmek için antrenmanlar yaptırıyoruz. Çünkü yaban hayvanları doğada avlanmayı, saklanmayı öğreniyor. Bununla beraber takiplerini de yapmaktayız. Özellikle kuşları halkalayıp, kayıtlarını yapıyoruz. Nesli tükenme tehdidi altındaki hayvanlara çip takıyoruz ve bu sayede göç yollarını, üreme alanlarını, ortalama yaşam sürelerini takip edebiliyoruz."

Ektiren, işini severek yaptığını ifade ederek, "Bizim yaptığımız iş gerçekten çok zor. Yırtıcı hayvanlarla sürekli bire bir ilgileniyoruz ama doğaya sağlıklı bir şekilde saldıktan sonra mutlu oluyoruz. Zahmetli bir süreç oluyor ama uğraşması hem zevkli hem de hayvanlara yardımcı olmak huzur veriyor." diye konuştu.

Doğa Koruma ve Milli Parklar 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan ise söz konusu merkezde yırtıcı hayvanların sağlığına yönelik önemli çalışmaların yürütüldüğünü vurgulayarak, buradaki görevlilerin takdiri hak ettiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Halil Fidan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ