OSMANİYE - MENDERES ÖZAT
Çukurova'nın doğusundaki dağlarda yetişen ve "yılan otu" olarak bilinen yabani bitkiden yapılan çorba, ekşimsi tadı ve damakta bıraktığı lezzetiyle yöre insanı tarafından yoğun tüketiliyor.
Toros Dağları'nın eteklerinden toplandıktan sonra deste haline getirilerek doğranan yılan otunun bir gece ekşimesi için bekletildikten sonra odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan çorba, bölgenin kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak öne çıkıyor.
Sofraların "baş tacı" diye nitelendirilen yemek, şifa kaynağı olduğuna inanıldığı için "Andırın doktoru" olarak da adlandırılıyor.
Yılın her günü tüketiliyor
Kadirli Kültürel Tırşik Şenliği Komitesi Başkanı Mustafa Demirci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lezzetiyle yılın her günü soğuk veya sıcak olarak tüketilen çorbanın binbir emek sofralara geldiğini söyledi.
Yılan otunun tezgahlarda çiğ olarak kilogramının 4 liradan satıldığını aktaran Demirci, "Çukurova'ya gelen misafirler, kesinlikle 'tırşik çorbası'nın tadına bakmalı. Bu yöresel lezzetin ünü her geçen gün artıyor. Biz de 2012'den itibaren düzenlediğimiz festivallerle tanıtıma ağırlık veriyoruz." dedi.
Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir de bazı ev kadınlarının kış aylarında hazırladığı tırşik çorbasını pişirdikten sonra konserve şeklinde muhafaza ederek, yılın her günü ve özellikle iftar sofralarında tüketildiğini dile getirdi.
Kadirli'nin Şehit Mustafa Yağız Mahallesi'nde yaşayan ev hanımı Habibe Türkmenoğlu ise "tırşik çorbası"nın yörede vazgeçilmez lezzetlerden biri olduğunu anlattı.
Çorbanın lezzetinin, bitkinin doğallığı ve yapılışının zorluğundan geldiğini aktaran Türkmenoğlu, ekşimsi tadıyla damaklarda hoş bir tat bırakan çorbanın genellikle bulgur pilavı ve yufka ekmekle servis edildiğini kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com