2 milyonu aşkın adayın girdiği YGS maratonu sona erdi. Adaylar yaptıkalrı sorulara göre kaç puan alacaklarını merak etmeye başladı. YGS soru ve cevapları yayınlanmadan tahmini puan hesaplama robotundan puanınızı öğrenebilirsiniz.
YGS PUAN HESAPLAMASI NASIL YAPILIYOR?
YGS sınavında verilen 4 yanlış cevap 1 doğru cevabın yok sayılmasına neden oluyor. Yani YGS sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor. Sınavda Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerinden sorular soruluyor. Bu testlerden alınan puanların ortalaması hesaplanıp bu sayede de standart sapması bulunuyor. Elde edilen ortalama ve standart sapma kullanılarak ortalama 50, standart sapma 10 puan olarak değerlendiriliyor. Bunun sonucunda da standart puan hesaplanıyor.
YGS SORU VE CEVAP ANAHTARLARI YAYINLANDI MI
Ancak puanınızı YGS puanının net olarak hesaplamanız için soru ve cevapların yayınlanması, adaylar arasında en çok puan alanlar en düşük puan alanların bilinmesi gerikiyor. Yine de tahmini olarak YGS puan hesaplama robotu ile puanınızı hesaplamanız mümkün. Henüz YGS soruarı ve ceapları yayınlanmadı. Sorular yayınlanır yayınlanmaz AİS sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki linke tıklayarak YGS soru ve cevaplarının yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol edebilirsiniz.
YGS SORU VE CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
YGS PUAN HESAPLAMA YÖNTEMİ
Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Yani her dört yanlış için bir doğru cevap düşülecek. Ardından son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Daha sonra hesaplanan standart puanlar ve ÖSYS kılavuzu Tablo 1’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacak.
AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.
Aşağıdaki bağlantı ile ulaşabileceğiniz YGS puan hesaplama aracına gerekli bilgileri girerek YGS puanınıza dair bir fikir edinebilirsiniz.
YGS PUAN HESAPLAMA YÖNTEMİ
YGS'ye kaç kişi katıldı
2 milyon 265 bin 902 kişinin başvurduğu Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başladı.
Üniversiteye girişte birinci aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı, saat 10.00’da başladı. Adaylara 160 soru için 160 dakika süre verildi. Sınava 2 milyon 265 bin 902 aday başvuru yaptı. Sınav, 7 bin 646 binada 350 bin sınav görevlisi ile gerçekleştiriliyor. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adaylar, yaklaşık bir saat önce sınava girecekleri binalara gelmeye başladı. Sınav binalarında hiçbir eşya emanete alınmadı. Adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş ile şeker ve peçete, ÖSYM tarafından temin edildi.
Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinin yer alacağı sınavda öğrencilere Türkçe’den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13 ve biyolojiden 13 soru soruluyor.
LİSANS YERLEŞTİRME SINAVI TAKVİMİ
LYS-4 (Sosyal Bilimler): 10 Haziran 2017 LYS-1 (Matematik): 11 Haziran 2017 LYS-2 (Fen Bilimleri): 17 Haziran 2017 LYS-5 (Yabancı Dil): 17 Haziran 2017 LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya): 18 Haziran 2017
YGS MARATONU SONA ERDİ
YGS maratonu sona erdi. Sınavdan çıkan öğrenciler, genelde sınavın kolay olduğunu belirterek, en çok matematikte zorlandıklarını söyledi.
2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu ve saat 10.00 itibariyle başlayan YGS, saat 12.40 itibariyle sona erdi. Öğrenciler, geçen yıllara oranla bu yılki sınavın daha kolay olduğunu ifade etti. Sınavın genel itibariyle kolay olduğunu dile getiren öğrenciler, kendilerini en çok zorlayan bölümün matematik olduğunu kaydetti. Bazı öğrenciler ise sınava çok fazla çalışamadıklarını söyleyerek, süreyi yetiştirmekte zorlandıklarını belirtti.
dikGAZETE.com