USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Çevre-Hayat

'Yetim bir izcinin 1915 yılına ait emek defterine ulaştık'

TİF Başkanı Subaşı, Milli Mücadele dönemi kahramanlarından "Kara Fatma"nın, yetim izciler ile 1920 yılında çekilmiş fotoğrafıyla, bu yetim izcilerden birinin 1915 yılına ait izci emek defterine ulaşıldığını söyledi.

'Yetim bir izcinin 1915 yılına ait emek defterine ulaştık'
04-05-2020 16:22
Google News

Ankara

Türkiye İzcilik Federasyonu (TİF) Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, yaptığı açıklamada, bir izciye ait emek defterinin ve tarihi aydınlatan fotoğrafın kaybolmadan bugüne kadar korunabilmiş olmasının Türkiye'nin izcilik tarihi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Tarihin her döneminde izcilerin birer emek defteri olduğunu ancak bu kadar eski tarihlisine ilk kez rastladıklarını vurgulayan Subaşı, "Kurtuluş Savaşı'nın Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa'nın, Ermeni mezaliminde kimsesiz kalan çocuklar için yurtlar açarak onları sahiplendiğini, izci grupları kurduğunu biliyorduk.

Remzi adında bir izcinin 1915 yılına ait emek defterine ulaştık. Karne niteliği taşıyan, kimlik bilgilerinin yer aldığı emek defterinde, 15 yaşındaki Remzi'nin 1915 yılında izciliğe girdiğini ve yetimler yurdu izcilerinden biri olduğunu anlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Önemli bir tarihsel döneme işaret ettiği için Remzi adlı izcinin defterine ulaşılmasından memnuniyet duyduklarını dile getiren Subaşı, şunları kaydetti:

"Hatay ilinde bir restoran sahibi bu ve benzeri birkaç belgeyi çerçeveletip duvarına asmış. Bu defter, orada bulunan Hatay ili liderlerimizden Şahin Bilir ve il temsilcimiz Yılmaz Kalkan'ın dikkatini çekince, koronavirüs salgını nedeniyle seyahat kısıtlamaları başlamadan hemen önce gidip fotoğrafladık.

Mürekkeple yazılı bazı yerleri çok silik olduğundan Osmanlı arşivlerinde görevli bir arkadaşımızdan destek aldık."

Tarihe iz bırakan Kara Fatma'nın Milli Mücadele yıllarında yetim izcilerle çekilmiş fotoğrafına rastlanmasının da tarihten bir sayfayı aydınlattığını belirten Subaşı, "Liderlerimizden Erhan Çavdaroğlu'nun bir tanıdığının arşivinde gördüğü fotoğrafta, 1920 yılında çekildiğini bildiğimiz, kahramanımız Kara Fatma'nın yetim izcilerle beraber görüldüğü anlaşılmaktadır.

Tarihimizi aydınlatan bu fotoğraf, izcilik tarihimiz adına da çok değerlidir." değerlendirmesinde bulundu.

"Üç hilal armasının ilk kullanıldığı belge olabilir"

Remzi adlı izcinin defterinde, ilk kez üç hilalli bir yıldızlı izci armasının görüldüğünü söyleyen Başkan Subaşı, "Araştırmalarım beni yanıltmıyorsa bu defter, üç hilal armasının Türk tarihinde basılı evrak üzerinde ilk kez kullanıldığı belge niteliğinde. Remzi 1915 yılında izci ocağına girmiş.

Demek ki bu belge de birkaç yıl öncesinde basılmış olmalıdır. Devlet-i Ali Osmani’den Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk zamanlarına kadar kullanılan, Teşkilat-ı Mahsusa’dan Milli Amele Hizmet Teşkilatı’nın evraklarda kullanıldığı 'çok gizli' ibaresinin dönüştürülmüş hali olan iç içe geçmiş üç hilalin izcilik teşkilatına yansımasında hilaller sırasıyla Anadolu, Balkanlar ve Orta Doğu’yu temsil etmektedir." şeklinde görüş belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ