USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Yeşilay'dan bağımlılıkla mücadelede Türkiye modeli

Yeşilay tarafından gençlerin uyuşturucudan korunması, tedavi ve rehabilite edilmesi amacıyla Türkiye'ye özgü geliştirilen "Türkiye Rehabilitasyon Modeli" projesi hayata geçiriliyor. - Anadolu Ajansı

Yeşilay'dan bağımlılıkla mücadelede Türkiye modeli
06-06-2017 17:47
Google News

İSTANBUL - ARİF YAKICI

Gençlerin uyuşturucudan korunması, tedavi ve rehabilite edilmesi amacıyla Yeşilay tarafından geliştirilen "Türkiye Rehabilitasyon Modeli" projesinin, bu yılın sonuna doğru hayata geçirilmesi planlanıyor.

Bağımlılıkla mücadelede bütüncül bir bakış açısıyla yıllardır etkin faaliyetler yürüten Yeşilay, çok önemli bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalarını tamamladı.

Hizmet sunumu, insan kaynağı, akreditasyon ve denetim konuları tamamlandıktan sonra faaliyete geçirilecek "Türkiye Rehabilitasyon Modeli" projesiyle Türkiye'ye özgü bir rehabilitasyon sistemi kurulmuş olacak.

Proje kapsamında, Türkiye'nin kültürel ve sosyal koşullarına uygun geliştirilen sürdürülebilir bir rehabilitasyon modeliyle bağımlılıkla mücadelede tedavi, rehabilitasyon ve sosyal uyum süreçlerinin birbiriyle bağının güçlendirilmesi ve etkinliğinin artırılması amaçlanıyor.

"Ülkenin kendine özgü bir rehabilitasyon ekosistemine ihtiyacı olduğunu belirledik"

Yeşilay Genel Müdürü Savaş Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadelede en önemli eksikliklerinden birinin, rehabilitasyon süreci olduğunu, ülkenin kendine özgü bir rehabilitasyon ekosistemine ihtiyacı olduğunu belirlediklerini söyledi.

Bu anlamda nasıl bir ekosistem olması gerektiğini, dünyada bu anlamda nelerin öne çıktığını, bir rehabilitasyon sisteminin çalışmasında gerekli olan unsurları tespit ettiklerini anlatan Yılmaz, uluslararası bilgi transferi sağlayacak bir iş modeliyle çalışma yaptıklarını birçok çalıştay ve toplantı düzenleyerek bilimsel bir modelleme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Bağımlılığın, sadece fizyolojik bir hastalık değil, bir "beyin hastalığı" olduğunu aktaran Yılmaz, "Sosyolojik ve çevresel etkilerle doğrudan ilişkili. Buna karşın şu anda Türkiye'de tıbbi tedaviye odaklanmış bir sistem var. Bu kapsamda 5 kıtada 20 ülkeyi inceledik. Gençlerin uyuşturucudan korunması, tedavi ve rehabilite edilmesi amacıyla Türkiye'ye özgü çok önemli bir proje olan 'Türkiye Rehabilitasyon Modeli'ni geliştirdik." diye konuştu.

"Proje, 2017 yılı sonunda hayata geçiriliyor"

Türkiye'de psikolojik ve sosyal destek hizmetleri sağlayacak bütüncül bir mekanizmanın olmadığına değinen Yılmaz, "Tıbbi tedavi sonrası herhangi bir destek olmadan aynı sosyal çevreye dönen birey tekrar bağımlılık döngüsüne giriyor. Mevcut durum hem tedavi başarı oranının çok düşük olmasına neden oluyor hem de tekrar tekrar tıbbi tedavi sürecine giren bağımlılar AMATEM ve ÇAMATEM'lerde büyük bir baskı oluşturuyor. Kurulacak rehabilitasyon merkezleri ile tedavi başarı oranının büyük oranda artacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Savaş Yılmaz, geliştirdikleri "Türkiye Rehabilitasyon Modeli"nin Türkiye'nin milli projesi olduğunu, 2017 yılı sonuna doğru pilot bölgede uygulanmaya başlanacağını kaydetti.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Günün çizgisi
ANKET TÜMÜ