İSTANBUL - Hüseyin Yahya Şekerci
Üniversite öğrencisi, girişimci Mahmut Saklı, ortağıyla Fatih ilçesindeki Vefa semtinde açtığı 20 metrekarelik dükkanda, farklı illerden temin ettiği 90 çeşit gazozu müşterilerinin beğenisine sunuyor.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümü ile İstanbul Üniversitesi Açıktan ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Kültürel Miras ve Turizm Açık Öğretim Ön Lisans Programında okuyan 25 yaşındaki Mahmut Saklı'nın ortağıyla açtığı gazoz dükkanında, kahveli, Hindistan cevizli, damla sakızlı ve çikolatalı gibi farklı damak zevklerine hitap eden gazoz çeşitlerini bulmak mümkün.
Türkiye'nin farklı şehirlerinden temin edilen gazozlara daha çok, nostalji yaşamak isteyenler ilgi gösteriyor.
Saklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversiteyi kazandığında hem okuyup hem çalışmaya başladığını söyledi.
Önce gıda sektöründe bir işletmesi olduğunu, gazozcu açma fikrinin bir şaka olarak başladığını belirten Saklı, "Vefa'da esnaflık yapan dostlarım fikrimi sıcak karşılayarak beni teşvik etti. Yerli ve yabancı turist ile öğrenci müşteri potansiyelinin yüksek olduğu Vefa'da böyle bir teşebbüsün karşılık bulabileceği yönünde telkinlerde bulundular." dedi.
Saklı, kendisinin gazozcudan önce de gıda üzerine bir işletmesi olduğunu, oraya gelen müşterilerin kendisine çeşitli global marka içecekleri sorduğunu dile getirerek, "Ben de ülkemizde her zaman daha iyilerinin olabileceğini düşünüyordum. Bundan hareketle yola çıktım. İnternette gazlı içeceklerin fiyatlarına bakarken önüme onlarca gazoz çeşidi çıktı. Bunların araştırmasına girdim. Önceki işletmede 15-20 çeşit gazozla bu işe bir adım attım. Daha sonra ortağım Anıl Karacaer ile dükkanı açtık." diye konuştu.
Saklı, insanların gazoz dükkanını görünce tebessüm ettiklerini ancak kendi memleketlerinde üretilen gazozu içince mutlu olduklarını dile getirdi.
"Şu an itibarıyla 90 çeşidin üzerinde gazoz satıyoruz"
Farklı illerden gelen gazozu içen insanların memleketlerine olan hasretini giderdiğini fark ettiğini anlatan Saklı, şöyle devam etti:
"Bir Trabzonlu geliyor, bir Giresunlu geliyor, Denizlili, Muğlalı geliyor. İlerleyen süreçte güzel tepkiler geldikçe, insanlar artık bizi biraz daha tanımaya başladı. Dışarıdan da 'Bizim şu memleketin gazozu var.' diyerek birbirlerine dükkanın telefon numarasını verdiler. Böylelikle bize dışarıdan da ulaşanlar oldu. Şu an itibarıyla 90 çeşidin üzerinde gazoz satıyoruz. Bir iki ay içinde de 100 çeşidi geçeceğiz diye tahmin ediyorum."
Damla sakızlı, kahveli, çikolatalı...
Saklı, 20 metrekarelik dükkanındaki farklı çeşitlerdeki gazozların müşterilerin dikkatini çektiğini söyledi.
Tüketicilerin farklı çeşitlerdeki gazozları denemek istediğini vurgulayan Saklı, şunları anlattı:
"Müşteri gelip baktığında damla sakızlı görüyor, Hindistan cevizli görüyor, kahveli, çikolatalı… Hiç alışkın olmadığı bir şeyler görüyor ve 'Aaa bu gazoz mu?' diyor mesela. Onun gazoz olduğunu öğrenince 'Bir deneyeyim.' diyor. Beğeniyor, beğenmiyor. Damak tadı herkesin farklı olduğu için çok iddialı konuşmuyoruz ama genel olarak aromalı ve klasik gazozlar geleneksel olarak üretildiği için insanların hoşuna gidiyor. Yani o eski tatların mutluluğunu yaşıyorlar. Özellikle 70, 80, 90'lı yıllarda doğan gazoza ilgi gösteriyor."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com