BURSA
Bursa Büyükşehir Belediyesince yapımı devam eden elektrik üreten yerli çamur yakma tesisi inşaatında, son aşamaya gelindi. Günde yaklaşık 100 ton çamurun yakılmasıyla günde 2,5 megavat elektrik üretecek tesisin kazanlarının montajına başlandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yazılı açıklamasında, "Doğu Atıksu Arıtma Tesisi'nde temeli atılan ve yaklaşık 70 milyon liralık yatırımla yapılan tesisin ürettiği elektrikle 10 yıl gibi bir sürede kendini amorti edeceğini" belirtti.
Bursa'nın daha yaşanabilir bir kent olması ve yeniden "yeşil Bursa" olarak anılması için çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerini ifade eden Altepe, "Arıtma tesisi atığı olan çamurların bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu, uzun yıllardır büyük bir sorundu. Çamurlar üretiliyor fakat bu çamurlar bertaraf edilemiyordu. Şimdi artık bu çamuru ürettiğimiz yerde direkt olarak yakıp yok edebiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Altepe, yaptıkları araştırmaların sonunda örneklerini Amerika ve Almanya'da gördükleri bu tesisi kentte yapmaya karar verdiklerini aktararak, şunları kaydetti:
"Son teknolojik metotları kullanarak yerli üretimle kentimize kazandırdığımız tesisi yeni yıla girerken çalıştırmak istiyoruz. Günlük 400 ton sıvı çamur, sıkıştırıldıktan sonra 100 tona düşürülüp, bu tesislerde yakılacak. Akışkan yataklı kazanlarda ilk etapta sistemi çalıştırmak için doğalgaz kullanılacak. Doğalgazla başlayıp kazan, 850 dereceye kadar yükselecek. Bu dereceden sonra sistem, normal rejime giriyor. Proses çalışıyor ve bundan sonra 3 bin 600 cal olan çamur, aynı bir kömür gibi yanmaya başlıyor. İçeriye üflenen 600 derecelik hava ile kendi kendini yakıyor. Burada çamur, kendi kalorisiyle yanıyor ve saatlerce, günlerce aylarca bu yanma devam edebiliyor. Kazanın sıcaklığı direkt eşanjörlere verilerek buhar üretiliyor. Atık ısıda üretilen buhar, burada tribünlere giderek elektrik enerjisine dönüşüyor. Sonuç olarak günde 2,5 megavat elektrik üretiliyor."
Muhabir: Büşra Nur Özcan
dikGAZETE.com