İSTANBUL
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, BBP Genel Başkan Yardımcısı Bayram Kayacan, İstanbul İl Başkanı Mustafa Mican ve MKYK üyesi ve Genel Başkan Danışmanı Tolga Aral ile Anadolu Ajansı (AA) İstanbul Haberleri Editörlüğünü ziyaret etti.
İstanbul Haberleri Editörü Hüseyin Altınalan ile bir süre görüşen Destici, 16 Nisan 2017 Pazar günü gerçekleştirilecek halk oylamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Destici, Türkiye'nin 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren darbecilerin hazırladığı bir anayasa ile yönetildiğini, BBP kurulduğundan beri darbecilerin getirdiği sistemin değiştirilmesini savunduklarını söyledi.
"Türkiye'nin anayasasını değiştirmesi gerekiyordu"
Darbe anayasasının değişmesi için atılan bütün demokratik adımları desteklediklerini ifade eden Destici, şöyle konuştu:
"Yönetimde istikrarı, temsilde adaleti, demokrasimizi ve parlamentomuzu güçlendirecek adımları desteklediğimizi seslendirdik. Tabii, 15 Temmuz'da Türkiye çok hain ve kahpe FETÖ darbesiyle karşı karşıya kaldı. Bundan sonra hepimizin beklentisi, artık bu darbecileri, vesayetçilerin anayasadan aldıkları birtakım yetkilerin anayasadan çıkarılmasıydı. Ve mutlaka Türkiye'nin anayasasını değiştirmesi gerekiyordu. Bunun için atılan adımlar oldu. Ancak nihayete erdirilemedi. En son parlamentomuzdaki iktidar partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi yani sağın güçlü iki partisi bir düzenlemeyi gündeme getirdiler."
Destici, 18 maddelik anayasa değişikliğinin tamamıyla yasal ve anayasal bir süreç olduğunu, parlamentodan geçtikten sonra demokratik bir sürecin ardından halkın önüne getirildiğini belirterek, 16 Nisan'da çıkacak sonuca herkesin saygı göstermesi gerektiğini vurguladı.
"Türkiye kendisini ileriye taşıyacak bir sisteme kavuşacak"
"Sandık sonucuna hepimizin razı almasının ötesinde alıp başımızın üstüne koyması lazım." diyen Destici, şöyle devam etti:
"Öncelikle 'hayır' diyenin de 'evet' diyenin de hepimizin saygı göstermesi gerekir. Neticede demokratik bir ortamda herkesin sandığa gitmesi ve oyunu kullanması lazım. Bunu milletimize ve seçmenimize ısrarla tavsiye ediyorum. Çünkü onların kullanacakları oy, Türkiye'nin yönetim şeklini belirleyecek. Ya bu mevcut darbe anayasası ve yasalarıyla bir enkaza dönüşmüş bir sistemle devam edeceğiz. Ya da Türkiye yepyeni, kendisini ileriye taşıyacak bir sisteme kavuşacak. Bunun kararını da millet verecek."
Destici, sadece kendi kurumlarıyla, kendi tabanlarıyla bu işi değerlendirmediklerini, "hayır" cephesinde bulunan siyasi partilerle, "evet"i savunanlarla görüştüklerini, bilim adamları, hukukçular, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Türk-İslam coğrafyasındaki kesimlerle de istişarelerde bulunarak kararlarını olgunlaştırdıklarını aktardı.
"Darbe anayasasının ürünü olan antidemokratik yasaların temizlenmesi şarttı"
Saflarını belli ederken yanlış bir karar vermemek için ince eleyip sık dokuduklarını dile getiren Destici, şu değerlendirmede bulundu:
"Halk oylaması, Türkiye ve Türk milleti için çok önemli bir karar süreci. Hem milletimiz, devletimiz, ülkemiz hem de camiamız için en doğru kararın 'evet' olacağına kanaat getirdik ve inanarak 'evet' dedik. Türkiye'nin artık bu darbe anayasasından kurtulması gerekiyordu. Darbe anayasasının ürünü olan antidemokratik yasaların temizlenmesi şarttı. Türkiye'de halk birilerini yönetime getiriyordu ama hep başkaları yönetiyordu. Esas muktedir olan güçler başkaları oluyordu. Hep vesayet oluyordu. Bu vesayetlerin ortadan kalkması, milletin muktedir iktidarının gerçekleşmesi adına hareket ettik. Yeni gelecek sistemde, bu olacak. Bir başka durum da bizim slogan haline getirdiğimiz, devletin bekası, ülkenin birliği, milletin istiklali ve istikbali için 'evet' diyoruz."
Muhabir: Adem Demir
dikGAZETE.com