Doubletree By Hilton Otel’de gerçekleşen konferansa başta İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli olmak üzere yerli yabancı 30 bilim insanı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Etkinlik kapsamında, sosyal medya rakamlarının vergilendirilmesi, yerel yönetimlerde sosyal medyanın rolü, müzelerin yaygınlaştırılmasında yeni medyanın önemi, dijital aktivizm konuları masaya yatırıldı. Hedef kitlesinin yeni medya teknolojileri üzerine uzmanlaşacak olan gençler olduğu belirtilen etkinlikte, toplumun bilgiyi tüketen değil üreten bir konumda olması üzerine yoğunlaşıldı. Konferans, İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından, bu tür çalışmaların ufuk açıcı ve yenilikçi olduğu gerekçesiyle, geleneksel olarak her yıl düzenlenmesi planlanıyor.
Konferansın açılış konuşmasını yapan ve yeni medya ile birlikte hayatımızda birçok şey değiştiğini ifade eden İstanbul Gelişim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Abdülkadir Gayretli, “Yeni ve sosyal medyayı nasıl menfaatimiz doğrultusunda kullanabiliriz diye bugün önemli isimlerle bir araya geldik. Bu konuda insanlarımızın sağlığını, psikolojini ve aile yapısını bozmadan nasıl en güzel şekilde bu yeni gelişen mecradan faydalanırız diye sorgulamamız gerekiyor. Yapmış olduğumuz başarılı konferansla birlikte Türkiye’nin uluslararası arenada hem sosyal açıdan hem de medya açısından önemli bir noktaya geldiğini göstermemiz gerekiyor. Aynı zamanda tekelleşme problemi ortaya çıkmadan üniversiteler de sosyal medyaya sahip çıkmalı. Bizler de Gelişim Üniversitesi olarak özellikle sosyal medyaya çok önem veriyoruz hatta bu konuyla ilgili yeni bölümler açarak sosyal medyayı güçlendirip Türkiye’ye değer kazandırmak ve farkındalık oluşturmak istiyoruz. İnsanlarımız artık gazete alıp okumuyor, çünkü sosyal medya artık yeni haber alma mecrası oldu. Gelişim Üniversitesi olarak farkındalıklar ortaya çıkararak, Türkiye’ye ve dünyaya mesajlar verip insanlığın huzurunu ve mutluluğunu sağlamak istiyoruz” dedi.
“KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARINA OLAN BAĞIMLILIK AİLEVİ DENGELERİ SARSIYOR”
Gelişen yeni teknoloji ile birlikte kitle iletişim araçları konusunda aileleri uyaran Gayretli, “Çocuklarını susturmak ve meşgul etmek için anne ve babalar altı aylık çocuğun eline bile yeni kitle iletim araçları veriyor. Bu bir taraftan iyi olarak gözükse bile sonradan bağımlılık olarak geri dönüyor. Kitle iletişim araçlarına artan bağımlılıkla birlikte ailevi dengeler sarsılıyor ve bu da aile içinde olması gereken sosyal bağları kopararak kötü sonuçlar oraya çıkarıyor. Aynı zamanda yıkılan ailelerin yeni nesil gençleri kendilerini özellikle sosyal medya kullanımlarına verdikleri için, agresif, dengesiz, sorumsuz, bencil ve en kötüsü de ideal amaçları ve hayalleri olmayan gençler olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden kesinlikle ebeveynler çocuklarının kitle iletişim araçlarını amaçları doğrultusunda kullanmaları konusunda dikkat etmeliler ve gençlere sorumluluklar verip her zaman onları takip etmemeliler” şeklinde konuştu.
Konferansın organizatörlüğünü yapan İstanbul Gelişim Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sinem Tuna artık yeni medyanın hem Türkiye hem de dünya için çok önemli olduğunun vurgusunu yaptı. Yrd. Doç. Dr. Sinem Tuna, “Öncelikli olarak aslında yeni medyanın ve sosyal medyanın tanımları arasında ayrım yapmamız lazım. Çünkü her iki tanım da birbirine karıştırılıyor. Bunu daha detaylı olarak irdelemek ve yeni medyayı bilimsel bir platformda ele almak istedik. Türkiye’de yeni medyaya dair konferanslar çok sınırlı olduğundan dolayı Gelişim Üniversitesi olarak bu konuya öncülük yapmak istiyoruz. Bu konuda tartışılacak ve konuşulacak çok şey var diye düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu.
"HIZ, YENİ MEDYANIN EN ÖNEMLİ FARKI"
Yeni medya ve geleneksel medya arasında oluşan farklardan bahseden Tuna, “Yeni medya aynı zamanda yeni iletişim teknolojileri demek aslında. Günümüzde artık çok önemli olan yeni medya, temelde iletişim teknolojilerini değiştirdi ve artık değişen teknolojiyi kullanıyoruz. Bununla beraber haber kavramı da değişti. Yeni medya ile beraber hepimiz bireysel bir haberciye dönüştük. Yeni teknoloji ile beraber yapacağımız etkinlikleri bile sosyal medya üzerinden haber formatına çevirebiliyoruz. Bu da aslında en önemli farkın hız olduğunu gösteriyor. Hız avantajının yanısıra anlık ve çok güncel olması farkları da ortaya çıkıyor. Bunların hepsini ele aldığımız zaman yeni medya, geleneksel medyadan çok daha hızlı bir mecraya dönüşmüş oluyor ”dedi.
“TÜRKİYE’DE SOSYAL MEDYA BİLİNÇSİZ KULLANILIYOR”
Türkiye’de yeni medyanın kontrollü ve bilinçli kullanılmadığından dolayı birçok dezavantajlarının olduğunu söyleyen Tuna, “Bu konu ile ilgili olarak bence artık medya okuryazarlığının yanısıra, yeni medya okuryazarlığı da olmalı. Yeni medyanın en büyük dezavantajı kesinlikle bilgi kirliliğidir. Çünkü bilginin kaynağını kontrol edemiyoruz. Kaynağı tespit edilemeden çok hızlı yayılan bilginin doğru mu yanlış mı olduğunu anlayamıyoruz bile. Yapılan istatistik çalışmalarda da görüyoruz ki, Türkiye sosyal medya kullanımında ilk on sıralara giriyor. Bu yüzden de artık sosyal medya bizim haberleşme alanımız haline geldi. Fakat maalesef bu kullanımların hiçbiri bence bilinçli değil” diyerek sözlerini tamamladı.
Yoğun katılımın olduğu ve ilgiyle takip edilen program sonunda İstanbul Gelişim Üniversitesi konuşmacılara plaket ve teşekkür belgelerini iletti.
ŞEYDA CEYLAN
dikGAZETE.com