Kafkasya Üniversitesiler Birliği (KÜNİB) tarafından düzenlenen ‘Uluslararası Kafkasya’ya Genç Bakışlar Sempozyumu’nun 3.’sü, İran Mohaghegh Erdebili Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Şah İsmail Hatayi anısına düzenlenen sempozyumda KÜNİB şemsiyesi altında olan üniversitelerin öğrencileri 75 yerli ve yabancı yüksek lisans ve doktora öğrencisi fen ve edebiyat bilimleri, sosyal bilimler, sağlık bilimleri konusunda bildirilerini 3 ayrı panelde sundu. İran, Azerbaycan, Türkiye, Gürcistan, Beyaz Rusya, Rusya, Kırgızistan, Kazakistan, Ukrayna ve KKTC'den katılan öğrencilerin bildirileri sektörel olarak jüri tarafından değerlendirildi.
KKTC ve Yakın Doğu Üniversitesi'ni temsil eden Mimarlık Bölümü, yüksek lisans öğrencisi Şebnem Golkarian, “The Impact of Identity; Manifestation of Culture in The Built Environment, and Consequences of Lack of Identity” bildirisi mimarlık alanında tek seçilen bildiri olarak ödüllendirildi. Uluslararası Kafkasya'ya Genç Bakış sempozyumuna ev sahipliği yapan üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Goudarz Sadegi Hashjin, KUNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, KÜNİB İran temsilcisi ve koordinatörü, YDÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ghadir Golkarian ve Erdebil vali yardımcısı Taber Sharifi katıldı.
Prof.Dr. Sadegi konuşmasında böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti ve başarı diledi. Ev sahibi üniversitenin Uluslararası İlişkiler sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Reza Abdi 7 ülkeden 80’e yakın katılımcının sunum yapacağı sempozyumun ana amacının bölgede ve dünyada barışa hizmet etmek olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ghadir Golkarian ise sempozyum hakkında kısa bilgiler vererek katılan kurumlara teşekkür etti. Ayrıca, değişik ülkelerden katılan öğrencilerin bir arada olduğuna dikkat çekerek bilim sahasına gençlerden oluşan bilim gökkuşağının gerçekleşmesini sevinç kaynağı olarak niteledi.
Sempozyumun "Onur konuklarından" Prof. Dr. Mustafa İsen konuşmasına "Mevlid" yazarı/şairi Süleyman Çelebi’nin eserine "Allah adını zikredelim..." diyerek başladığını hatırlatarak "biz de onun adıyla başlayalım" diyerek başladı.
İsen aynı zamanda, “Teknoloji insanları birbirine yaklaştırıyor. Bu coğrafyanın değerleri olan Yusuf Has Hacip, Kaşgarlı Mahmut, Hafız, Sadi Şirazi, Mevlana, Fuzuli, Şah İsmail bunlar nasıl dünyayı kendi etraflarında döndürdüyse, yeniden bunu gerçekleştirebiliriz. Nizamiye Medreseleri ile başlayan Bologna sürecini biz kendimiz yeniden yaratabiliriz. Yarın elbette bizimdir. Bu kadim kültür bizi geleceğe taşıyacaktır. Sizleri bu coğrafyanın geleceğinde önemli isimler olarak görüyorum. Günümüzde ‘Beşeri Sermaye’ çok önemlidir. Organizasyon kabiliyeti olan insan bence en kıymetli değerdir” dedi.
Sempozyumun sonunda 2 yerli ve 2 yabancı katılımcı öğrenciler ise ödüllerini alarak, bildirileri gerek İran, gerekse uluslararası hakemi dergilerde basılacağı vurgulandı.
dikGAZETE.com